10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRetelele electrice, expirate de zece ani

Retelele electrice, expirate de zece ani

Majoritatea cablurilor de alimentare cu energie electrica din Craiova sunt expirate de zece ani, a recunoscut ieri conducerea ELECTRICA Oltenia. Acesta este motivul pentru care o parte din abonati ar fi ramas in bezna in ultimele trei saptamâni.


Reprezentantii ELECTRICA Oltenia si-au asumat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, vina pentru defectiunile aparute in ultimele trei saptamâni in reteaua de alimentare cu energie electrica a abonatilor craioveni. Scuza lor este ca majoritatea cablurilor de alimentare au durata de viata expirata de mult timp si ca, pâna la inlocuirea lor, astfel de evenimente sunt inevitabile.


„In majoritatea oraselor, liniile de alimentare sunt subterane si au o durata de viata de opt-zece ani. Majoritatea cablurilor din Craiova au o vechime de cel putin 20 de ani, se afla deci la a treia durata de viata. Evenimentele petrecute in Craiova in ultimul timp sunt regretabile“, a declarat Gabriel Negrila, directorul general al ELECTRICA Oltenia.


Conducerea companiei a anuntat ca grupul ceh CEZ, cel care a preluat pachetul majoritar de actiuni in 2005, a alocat pentru investitii anul trecut 183 de milioane de lei, realizând lucrari de 177 de milioane, diferenta fata de program fiind data de ciclul de angajare a lucrarilor. Pentru anul curent, investitiile sunt prognozate sa se ridice la 210 milioane de lei. Din pacate, in Craiova nu s-au prea concretizat aceste investitii, dupa cum au recunoscut reprezentantii ELECTRICA Oltenia.


„In Craiova s-a facut foarte putin in ceea ce priveste liniile de medie tensiune, iar la posturile de transformare nu s-a investit aproape deloc“, a afirmat Nicolae Plosceanu, inginer-sef in cadrul Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Craiova. In final, responsabilii din cadrul societatii au spus ca vor moderniza doua statii de transformare si vor introduce un sistem automatizat de distributie a energiei electrice, functional deja in unele orase din aria de acoperire, care sa izoleze zonele in care apar defectiuni si sa limiteze numarul abonatilor afectati.


Cui ii creste nasul?


ELECTRICA Oltenia explica, intr-un comunicat semnat de purtatorul de cuvânt Liana Tataranu, ca principala cauza a avariei care a afectat zilnic mii de craioveni din zona strazilor Alexandru cel Bun – Bucovat – Ecaterina Teodoriu, in perioada 23 decembrie 2006 – 4 ianuarie 2007, este racordarea ilegala la retea a unor consumatori de pe respectivele artere. Insistând sa aflam câti astfel de craioveni au fost depistati in cartierul intunericului, am primit, pe 10 ianuarie 2007, alt comunicat al ELECTRICA Oltenia, in care ni se spune ca doar doi beneficiari ilegali au fost prinsi pe strada Alexandru cel Bun, si asta pe 8 ianuarie 2007, nicidecum la sau pâna la data când ELECTRICA Oltenia gasea tapul ispasitor – fraudulosii.


Inginerul-sef al SDFEE, Nicolae Plosceanu, a recunoscut ca acei doi consumatori nu puteau provoca prabusirea unui sistem care alimenteaza aproape 500 de gospodarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII