23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPericolul de pe calea ferata

Pericolul de pe calea ferata

Siguranta circulatiei pe raza Regionalei CFR Craiova este pusa in pericol de hotii de elemente ale infrastructurii feroviare publice si private. Acestia sustrag in special componente din cupru, creând perturbatii majore in circulatia trenurilor.


Elementele vizate de hoti sunt cablurile, inductoarele de cale, conexiunile electrice, bobinele de joanta, pichetii cu aparataj, transformatoarele si blocurile electronice.


Chiar daca personalul CFR executa periodic revizii sau lucrari la linii si la instalatiile exterioare, precum si la constructiile aflate in incinta statiilor de cale ferata si in linie curenta, nu s-a reusit eliminarea furturilor si devastarilor de bunuri ale caii ferate.


Sustragerile elementelor infrastructurii au fost facute din depozitele situate de-a lungul caii, de pe liniile inchise circulatiei materialului rulant, dar si de pe linii deschise circulatiei si manevrei trenurilor, fapt ce constituie un pericol pentru siguranta circulatiei. In momentul in care se taie o componenta din cupru de la calea ferata, impiegatul de miscare ar trebui sa observe ca pe linia respectiva i-a aparut un tren, in conditiile in care acesta nu ar fi trebuit sa treaca pe acolo, in momentul respectiv. In aceste conditii este clar ca putem vorbi de o neregula si se trece la verificari. Hotii si-au dat seama ca angajatii CFR au posibilitatea sa observe ca se intâmpla ceva pe calea ferata si au gasit alta modalitate: inlocuiesc legatura de cupru cu o sârma din aluminiu si abia apoi taie componenta care ii intereseaza. In acest fel sunt greu de depistat“, a declarat comisar-sef Constantin Budici, seful Politiei Transporturi Feroviare Craiova.


Semnalizarile false pot duce la catastrofe feroviare


Cel mai recent caz al unui hot de componente CFR, surprins in flagrant, este al unui barbat de 39 de ani, din comuna doljeana Diosti, care a sustras zece cabluri din cupru de la instalatiile de semnalizare si dirijare a traficului feroviar din statia CFR Malu Mare. Autorul furtului, condamnat anterior si pentru spargerea Muzeului de Arta din Craiova, le-a declarat politistilor ca urma sa vânda componentele de la calea ferata cu aproximativ 120 de lei. „Anterior trecerii la actiune, a avut grija sa efectueze legaturile de continuitate cu sârma de aluminiu, cu care venise de acasa, pentru a impiedica producerea unui deranjament la panoul de dirijare a trenurilor, fapt ce ar fi insemnat trimiterea unei echipe de interventie la fata locului si implicit prinderea sa. Prin semnalizarea falsa putea sa determine producerea unor accidente grave sau chiar o catastrofa feroviara“, a precizat seful Politiei Transporturi Feroviare Craiova. Ca sa-l prinda pe hot, oamenii legii au organizat mai multe actiuni de supraveghere. In timpul cercetarilor, procurorii de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova au aflat ca barbatul din Diosti a mai comis alte cinci fapte similare, in statiile CFR Jianca-Leu, din judetul Dolj, si Farcasele-Olt.


Criminalitate in crestere


Importante intârzieri de trenuri s-au datorat aruncarii fierului vechi din vagoane in zona caii ferate. Aruncarea bucatilor de fier vechi din vagoane conduce la deteriorarea elementelor exterioare ale instalatiilor de semnalizare, centralizare si blocare, ca si a celor fixe, pentru tractiunea electrica (semnale luminoase de circulatie, cabluri, mecanisme pentru comanda separatorilor liniei de contact). Dintre cele 1.013 persoane cercetate pentru diverse infractiuni, in 2006, in 335 de cazuri a fost vorba de angajati ai CFR. Anul trecut s-a semnalat si o crestere ingrijoratoare a criminalitatii, cu peste 400 de cazuri mai multe ca in 2005. In sase dintre cazuri, prejudiciul a depasit doua miliarde de lei.


Legislatie


Sustragerea de componente ale caii ferate sau de bunuri din vagoane constituie infractiune de furt calificat si se pedepseste cu inchisoare de pâna la 15 ani. Daca fapta comisa a avut ca urmare o tulburare grava in activitatea de transport pe calea ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 12 la 20 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU