16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalKilometrul 0 al Uniunii Europene

Kilometrul 0 al Uniunii Europene

O data cu aderarea României la Uniunea Europeana, judetul Mehedinti a devenit granita Europei cu Serbia-Muntenegru, tara in care se poate ajunge doar cu viza eliberata de ambasada Serbiei. Daca românii pot circula prin Europa doar cu cartea de identitate, in tara vecina de la sud-vest de România, tranzitul prin Vama Portile de Fier 1 este posibil doar cu pasaport si viza.


Magazinele duty-free, inchise


In prima zi a anului, cele patru magazine duty-free existente in Vama Portile de Fier I au fost inchise. Legea din 17 iulie 2006, care a modificat OG nr. 104/2002 privind regimul vamal al marfurilor comercializate in regim duty-free, prevede incetarea activitatii acestor magazine din punctele de frontiera de stat intracomunitare. Actul normativ nu face insa nici o referire la magazinele care se afla la frontierele cu statele necomunitare, asa cum este cazul vamii cu Serbia de la Portile de Fier I. Mai mult decât atât, pâna in prezent nu au aparut nici normele de aplicare a acestei legi, astfel ca proprietarii magazinelor, nestiind la ce sa se astepte, le-au inchis.


Consignatiile din Vama Portile de Fier 1 au o vechime de peste 20 de ani si au fost concepute din cauza micului trafic intre România si Serbia. „Erau bune consignatiile, mai cumparam o sticla de bautura fina, o tigara si o cafea buna. Treaba asta este de pe timpul comunistilor, când sârbii veneau la noi in piata si vindeau blugi, vegeta si guma de mestecat. Românii treceau si pe timpul lui Ceausescu si vindeau la sârbi oale, cuie, sare. Ne-am inteles bine si s-au facut bani frumosi, dar asta este, poate o sa facem si in Europa“, a declarat Dorian Fratila, un comerciant român. Magazinele duty-free au constituit si o sursa de aprovizionare cu tigari netimbrate a pietei negre si, in ciuda tuturor actiunilor de contracarare a retelelor, nu s-a reusit anihilarea acestora.


Doi sârbi au primit diplome


Vama din localitatea Gura Vaii a fost deschisa oficial ca vama europeana, imediat dupa miezul noptii dintre ani, când s-a dat drumul la tronsonul 1 al punctului de control PF1.


Prezenti la acest eveniment, prefectul impreuna cu sefii de vama si o suita de oficialitati din tara au facut onorurile de deschidere si au fost inmânate diplome de primi cetateni ce au intrat in Uniunea Europeana prin vama din Mehedinti. Este vorba de doi sârbi ce au fost in tranzit cu viza prin România imediat dupa miezul noptii. In aplauzele celor prezenti, s-a ciocnit o cupa de sampanie si s-a inchinat in cinstea aderarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII