13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGherghina Ene, scoasa din rândul nebunilor

Gherghina Ene, scoasa din rândul nebunilor

Profesoara pensionara Gherghina Ene a fost scoasa oficial din rândul nebunilor. Medicii Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici“din Bucuresti au pus capat cosmarului prin care femeia din Slatina trece de mai multe luni, dupa ce fiul sau, ajutat de mai multi medici slatineni, i-a inscenat nebunia. Desi medicii legisti slatineni si mai multi doctori de la Spitalul Judetean au declarat-o, in luna iunie, pe Gherghina Ene cu discernamântul mult scazut, specialistii de la „Mina Minovici“ sunt de alta parere. Raportul de expertiza medico-legala psihiatrica A6/10444/06, intocmit de INML si avizat de Comisia de avizare de pe lânga institut, arata ca femeia „are pastrata capacitatea psihica de apreciere critica asupra faptelor sale si consecintelor acestora“ si ca „nu este cazul de a fi pusa sub interdictie“.


Se pare ca mobilul intregii „afaceri“ a fost un amarât de apartament, cel in care locuieste femeia, pe care fiul ei a dorit sa puna mâna. Raportul de la „Mina Minovici“ a fost asteptat si de Parchetul de pe lânga Judecatoria Slatina, de instanta de judecata, care are pe rol procesul de punere sub interdictie intentat de fiul Gherghinei, de Politia Slatina, intrucât cazul are si o latura penala, de Colegiul Medicilor Olt si de Primaria Slatina, care a acordat aproape in mod aproape eronat fiului femeii calitatea de curator si care acum refuza, chiar cu rezultatele finale ale INML, sa-si indrepte partea de greseala.


Itinerariul groazei


Pe 28 iunie, anul acesta, Gherghina Ene era internata cu forta la Sectia de psihiatrie a Spitalului Judetean, unde a fost adusa cu „sprijinul“ directorului Serviciului Judetean de Ambulanta, Adrian Popa, care i-a pus la dispozitie fiului Gherghinei, Cristian Nastase, o ambulanta, dar si cu „ajutorul“ unui politist, care a insotit ambulanta cu o masina a politiei, si unde, sustine ea, i-au fost administrate pastile impotriva vointei sale.


Sfidându-se orice norma practica si orice prevedere legislativa care reglementeaza internarile nevoluntare, pacientei i se elibereaza a doua zi un certificat medico-legal din care rezulta ca „are foarte mult diminuata capacitatea psihica de apreciere critica asupra faptelor“ si ca „nu are capacitate de testare (de intocmire de inscrisuri oficiale)“. Pe 13 iulie, Gherghina Ene, mintita de medicul curant, Cristina Mischie de la Spitalul Judetean, ca va fi dusa acasa cu ambulanta, este transportata, cu aceeasi masina a SJA si in baza unui bilet de trimitere semnat de acelasi Adrian Popa la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci. Aici este tinuta, din nou cu forta si in ciuda problemelor cardiace pe care femeia le reclama, pâna pe 9 august, când este transferata, in urma unei crize cardiace si dupa ce presa s-a sesizat in legatura cu acest caz, la Sectia de cardiologie a Spitalului Judetean. Intre timp, este sesizat si Parchetul de pe lânga Judecatoria Slatina, care demareaza cercetarile si solicita Institutului „Mina Minovici“ o noua expertiza psihiatrica.


Retrospectiva suspiciunilor


Certificatul medico-legal emis de Serviciul Judetean de Medicina Legala ridica mari semne de intrebare. El poarta semnaturile a patru medici din componenta comisiei care a experizat-o psihiatric pe Gherghina Ene: Sorin Lesnic, medic legist si presedinte al comisiei, psihiatrii Cristina Mischie si Petru Grigore si Aurora Frunza, psiholog clinician principal. O prima suspiciune este aceea ca din repectiva comisie au facut parte doi medici care nu intrau in componenta de drept a acesteia, respectiv Cristina Mischie si Aurora Frunza. Alta suspiciune vine din faptul ca pe certificat apare numele altui membru real al comisiei, psihiatrul Ion Bratoi, care n-a fost insa convocat si a carui semnatura nu se regaseste pe document. Cu un astfel de document indoielnic in mâna, fiul Gherghinei solicita, in 3 iulie, Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei Slatina instituirea curatelei asupra mamei sale. Calitate care, fara prea multa bataie de cap din partea Autoritatii, o obtine suspicios de repede, fara ca angajatii primariei sa faca o amanuntita ancheta sociala, multumindu-se sa actioneze din birou. Nu peste multa vreme, proaspatul curator cere in instanta punerea mamei sale sub interdictie, proces aflat in derulare.


Medic dedat la fals si uz de fals


Rezultatul medicilor de la INML „Mina Minovici“ ar trebui, din toate punctele de vedere, sa intoarca lucrurile in favoarea celei care a fost la un pas de a fi pierduta, atât la nivelul instantei de judecata si la cel al administratiei publice locale, cât si pe linie penala. Politistii slatineni au audiat toate partile implicate si sunt in asteptarea raportului de noua expertiza. Dosarul instrumentat de politisti are cel putin o parte interesanta, pe linie de fals si uz de fals. Pentru ca atunci când procurorii au solicitat toate documentele ce au stat la baza internarilor la care a fost supusa Gherghina Ene, doctorul Cristina Mischie a furnizat Parchetului un bilet de externare fals pe numele femeii. Ca sa falsifici un bilet de externare, trebuie musai sa umbli si la foaia de observatie medicala. Se pare ca nici aceasta n-a ajuns intreaga la Parchet. Asa se face ca INML Bucuresti s-a confruntat cu anumite confuzii la nivelul foilor de observatie pe care le-a solicitat, impreuna cu o ancheta sociala realizata de procurori, in lipsa celei care trebuia facuta de primarie. Probabil ca rezultatele medicale finale vor scoate din amorteala si Colegiul Medicilor Olt, pentru ca in ansamblul cazului exista fapte reprobabile ale medicilor implicati.


Primaria refuza sa anuleze curatela


Cert este ca acum primaria nici nu se sinchiseste sa anuleze curatela, chiar daca institutia a intrat in posesia rezultatelor finale de la „Mina Minovici“. Iar Gherghina Ene nu poate intra in propria locuinta. Se pare ca mai multi angajati ai primariei sunt implicati, nu doar profesional, in aceasta poveste. Secretarul Mihai Idita batea ieri câmpii despre faptul ca Gherghina trebuie vazuta si de Institutul de Medicina Legala Craiova. Spune el ca asa ar fi specificat in raportul final de la Bucuresti. O minciuna sfruntata, pentru ca nu este specificat nicaieri asa ceva. Mai mult, Parchetul de pe lânga Judecatoria Slatina a emis ieri un document oficial in care se arata ca in acest caz nu se va efectua alt raport de expertiza psihiatrica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS