12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDN 7, blocat de tone de stânci

DN 7, blocat de tone de stânci

Stânci cu greutati intre 200 si 400 de tone s-au prabusit marti de pe versanti si au blocat mai bine de o ora circulatia rutiera pe DN 7. Drumul a fost eliberat pe un sens in aceeasi seara, iar ieri-dimineata s-a reluat circulatia si pe cealalta banda. Ieri, traficul rutier pe Valea Oltului s-a desfasurat cu intreruperi, din jumatate in jumatate de ora, timp in care angajatii drumurilor nationale au indepartat stâncile cazute de pe versanti.


Zeci de masini si tiruri au ramas blocate in trafic, pe Valea Oltului, marti, dupa ce DN 7 a fost acoperit de stânci, la kilometrul 207+050, in zona localitatii Brezoi. Circulatia a fost blocata mai bine de o ora, timp in care dinspre Vâlcea si Sibiu s-au format cozi de masini pe câtiva kilometri. „A avut loc o cadere masiva de stânci de pe versanti. Nu au fost victime, pentru ca in momentul in care au cazut bolovanii nu treceau masini. Stâncile cazute sunt foarte mari si au greutati intre 200 si 400 de tone“, a spus Eugen Manescu, directorul Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), districtul Vâlcea. Dupa o ora de munca, drumarii au redeschis traficul pe un singur sens marti, urmând ca ieri sa continue lucrarile de degajare a carosabilului. „Am dat drumul la circulatie pe un singur fir. Nu se poate da drumul la circulatie pe ambele sensuri din cauza blocurilor mari de stânca pravalite de pe versanti, care sunt si de câte 400 de tone si nu avem cu ce sa le ridicam. Se circula cu mare greutate si sunt cozi, iar politia dirijeaza traficul. Miercuri, in jurul orei 10.00, se va inchide circulatia pe ambele sensuri pentru a dinamita bolovanii cazuti si se va decide daca traficul rutier va fi redirectionat pe rute ocolitoare“, a declarat Eugen Manescu.


S-a renuntat la dinamitarea muntelui


Desi marti se anuntase ca versantii vor fi dinamitati, specialistii au renuntat ieri la aceasta metoda si au indepartat bolovanii de pe drum cu ajutorul masinilor AND. „Am reusit sa indepartam stâncile si de pe celalalt sens de mers si acum se circula pe ambele benzi. Specialistii care au venit la fata locului au hotarât sa nu mai dinamitam muntele si sa incercam cu un buldotanc de la Hidroconstructia sa impingem bolovanii care sunt in afara partii carosabile, pe cealalta parte a drumului, la marginea râului Olt“, a sustinut directorul AND. Desi s-a dat drumul la circulatie pe ambele benzi, traficul a fost intrerupt periodic. „In zona a ajuns buldotancul de la Hidroconstructia cu care impingem bolovanii cazuti de pe versant, aflati in afara carosabilului. Lucram aproximativ o jumatate de ora cu buldotancul, perioada in care traficul rutier este oprit pe ambele sensuri, apoi dam drumul la circulatie. Dupa ce se termina coloanele de masini, inchidem din nou traficul pentru alta jumatate de ora, in care se lucreaza cu buldotancul. Speram ca pâna deseara sa evacuam toti bolovanii din zona, pentru ca daca se prabusesc altii sa aiba unde sa cada“, a precizat Eugen Manescu.


Solutia: zid din gabioane


In zona de risc, echipaje ale politiei au dirijat in permanenta traficul rutier.


„Avem echipaje pe toata Valea Oltului, iar reprezentantii posturilor rurale ii informeaza pe conducatorii auto in cazul in care exista posibilitatea de intrerupere a circulatiei. Speram sa se inlature bolovanii cât mai repede si sa nu se mai circule cu intreruperi. Le recomand conducatorilor auto sa ocoleasca Valea Oltului daca trebuie sa ajunga in anumite locuri la ore fixe. Astfel ca soferii care vin dinspre Râmnicu Vâlcea spre Sibiu pot merge pe Târgu Jiu, iar cei care vin dinspre Sibiu spre Vâlcea pot merge prin Brasov“, a precizat inspectorul-sef al Inspectoratului Politiei Judetene (IPJ) Vâlcea, Adrian Cazan. Cu ajutorul utilajelor, drumarii au indepartat toata ziua de ieri bolovanii cazuti de pe versanti in afara carosabilului.


„Am eliberat o zona destul de mare care era acoperita cu stânci, pe care o lasam libera si vom monta parapeti“, a afirmat Eugen Manescu. Directorul AND a mai sustinut ca in urma discutiilor avute cu reprezentantii Hidroconstructia, care se vor ocupa de consolidarea versantului, s-au gasit si solutii pentru aceasta problema. Astfel ca, dupa 1 ianuarie 2007, in zona se va face un zid din gabioane cu o lungime de 70 de metri si vor fi ancorate 2.000 de metri patrati de plase pe versanti pentru a evita caderea materialului care se disloca de pe baza versantului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS