7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii isi risca sanatatea de dragul modei

Elevii isi risca sanatatea de dragul modei

In timp ce autoritatile cauta tot felul de metode ingenioase pentru a descuraja fumatul in scoli (si nu numai), adolescentii considera ca este o moda, si nu un viciu si nu se arata dispusi sa renunte asa de usor la acest obicei.


90% dintre persoanele care se apuca de fumat sunt adolescenti. Anturajul si curiozitatea ii determina pe copii sa se apuce de fumat. La acestea se adauga influenta reclamelor si promotiilor organizate de companiile producatoare de tigari, dar si posibilitatea de a procura usor tigari, gratie inconstientei comerciantilor care nu respecta reglementarile legale in vigoare. Se stie cu câta usurinta reusesc adolescentii sa obtina tigari la bucata de la chioscurile care se aprovizioneaza cu asemenea produse, fara ca vânzatorului sa-i pese ca nu are voie sa vânda tigari minorilor si nici la bucata.


Imagini socante pe pachetele de tigari


Medicii considera ca este necesara o propaganda sustinuta impotriva tutunului. „Fiecare copil are dreptul sa creasca si sa se dezvolte fara tutun. Este necesar ca mediul ambiental sa fie schimbat si sa fie inlocuit cu o cultura in care fumatul sa reprezinte un comportament social anormal, inacceptabil, iar accesul la fumat sa se faca cu mare greutate“, a sustinut dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitar in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj. Pe aceste considerente s-a introdus taxa pe tutun, iar de anul viitor pachetele de tigari vor fi „ornate“ cu imagini despre efectele devastatoare ale tutunului si avertismente scrise, de genul „Fumatorii mor mai tineri“, „Fumatul provoaca cancer pulmonar care este letal“, „Fumatul provoaca imbatrânirea tenului“, „Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea“ sau „Fumatul blocheaza circulatia sângelui in artere, provoaca infarct miocardic si accident vascular cerebral“.


„Toata lumea o face“


Adolescentii se dovedesc insa mult mai greu de impresionat decât se credea. Imaginile, aflate deja pe site-ul Ministerului Sanatatii, sunt privite cu indiferenta, tinerii având convingerea ca lor nu li se poate intâmpla nimic rau.


Elevii sunt inventivi si spun ca nu se vor speria de imaginile de pe pachetele de tigari pe care le vor rupe sau pe care vor lipi alte imagini. O solutie este si inlocuirea pachetului de tigari cu o tabachera. „Pun tigarile in tabachera ca sa nu trebuiasca sa vad mereu imaginile acelea, ca nu o sa ma las de fumat doar pentru ca pun niste oribilitati pe pachete. Putem sa jupuim pozele sau sa lipim ceva peste“, a spus Marian V., elev la Grupul Scolar „Traian Vuia“ din Craiova.


Fumatul este deja o moda printre liceenii craioveni, iar mersul la o tigara face parte din limbajul lor. „Esti cool daca fumezi. Toata lumea o face si nu inteleg de ce se face atâta tam-tam. Nu cred ca este om care sa nu fi tras macar un fum, doua in liceu. Ai mei fumeaza, toti prietenii mei fumeaza si nu cred ca ma poate face vreo campanie sa renunt. Ma las doar daca vreau eu“, a spus Luisa, o eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Elena Cuza“.


Munca in folosul scolii


Dascalii doljeni considera ca au pierdut lupta impotriva fumatului si incearca sa ii determine pe elevi macar sa nu mai fumeze in incinta scolilor. Amenzi, eliminari din scoala, note scazute la purtare sau munca in folosul scolii sunt pedepse pe care directorii unitatilor de invatamânt le aplica elevilor prinsi la coltul scolii cu tigara in mâna. „Comitetul de parinti a stabilit o amenda de o suta de mii pentru cel care este prins fumând, dar avem elevi care cotizeaza zilnic râzând pentru ca spun ca au parintii bani sa le dea. Ii prindem pe unii sarind gardul ca sa fumeze, altii se ascund, nu tin cont de observatii sau de morala pe care le-o fac profesorii. Acum am stabilit si o eliminare de trei zile pentru cei care sunt prinsi fumând“, a mentionat Gheoghe Popa, directorul Grupului Scolar „Traian Vuia“. Sunt si elevi care atunci când sunt prinsi cu tigara sunt pusi la munci in folosul scolii. „Nu dam amenzi pentru ca ar insemna sa pedepsim parintii. Le scadem nota la purtare, ii eliminam pentru trei zile sau ii punem la munca in folosul scolii si, decât sa ii vada colegii cum dau cu matura prin curtea scolii sau sterg praful in clase, mai bine nu mai fumeaza in scoala“, a explicat Mircea Nastase, directorul Colegiului National „Elena Cuza“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU