10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii capsunarilor renunta la carte

Copiii capsunarilor renunta la carte

In timp ce Uniunea Europeana impune reducerea abandonului scolar, sute de elevi doljeni ramasi in grija bunicilor si a rudelor nu mai vor sa studieze si prefera sa se distreze pe banii trimisi de parintii aflati la munca in strainatate.


Aproximativ 800 de elevi doljeni au parasit in acest an scoala din cauza parintilor care fie nu au bani sa ii intretina, fie ii lasa in grija bunicilor sau rudelor si pleaca la munca in strainatate.


Din cei peste 54.000 de elevi din cele 123 de unitati scolare din judet, procentul cel mai mare de abandon se inregistreaza in invatamântul gimnazial – 2,25% si in cel profesional – 3,99%, cauza fiind in general saracia, emigrarea parintilor si dezorganizarea familiilor. „Acest fenomen stagneaza la nivelul invatamântului doljean, cifrele abandonului scolar din acest an fiind asemanatoare cu cele de anul trecut. Majoritatea elevilor care abandoneaza scoala sunt in clasa a VIII-a si provin din mediul rural, acestia renuntând la studii pentru ca parintii nu mai pot sa ii intretina si in liceu“, a explicat Diana Busoi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. Cei mai multi elevi care au abandonat scoala sunt din orasele si municipiile judetului si din mediul rural, dar si la scolile si liceele din Craiova s-au inregistrat cazuri de abandon scolar.


Naveta prea scumpa tine elevii acasa


La Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ din Craiova, 63 de elevi au renuntat la scoala, o parte dintre acestia reintorcându-se la cursuri dupa ce au primit un ajutor financiar din partea unitatii de invatamânt. „Majoritatea cazurilor sunt elevi din mediul rural care nu au bani pentru naveta. Alocatia nu le ajunge nici pentru drum, iar parintii prefera sa ii tina acasa si sa munceasca pamântul. O parte dintre acestia s-au reintors la scoala dupa ce comitetul de parinti a strâns bani si le-a cumparat abonamente, iar noi le-am oferit cazare gratuita. Elevii din oras care renunta la scoala sunt cei ai caror parinti au plecat la munca in strainatate, iar bunicii sau rudele in grija carora sunt lasati nu reusesc sa se impuna in fata lor“, a spus directoarea Cornelia Drinceanu. La Scoala Generala nr. 32 din Craiova, elevii care au abandonat scoala, in general cetateni de etnie roma, revin la cursuri când se intorc din „excursiile“ din strainatate. „Sunt câtiva elevi de etnie roma care isi insotesc parintii in strainatate si care mai vin la scoala uneori. Incercam sa le explicam parintilor ca trebuie sa ii lase in tara ca sa mearga regulat la scoala, dar nu putem sa ne opunem dorintei lor de a-si avea copiii aproape“, a spus Mirela Streala, directoarea scolii.


Casatoria bate scoala


Cei mai multi copii de „capsunari“ care renunta la scoala sunt in mediul rural, numai in comuna Ghidici inregistrându-se in acest an 36 de cazuri de abandon. „Sunt copii care au parintii plecati in strainatate si sunt crescuti de bunici si rude. Au acum foarte multi bani, pe care ii trimit parintii, si considera scoala inutila. Degeaba merg dirigintii la ei sa le explice ca trebuie sa se intoarca la scoala, ei nu viseaza decât sa plece. Sunt incurajati si de parinti, care vor sa-i ia cu ei pentru ca au mai multe avantaje la angajare daca au copii“, a spus directorul scolii, Marcela Pascu. In comuna Catane, elevii abandoneaza scoala pentru viata de familie si schimba stiloul cu coada cratitei sau a sapei. Pentru a-i convinge pe tineri ca viata de scolar burlac este mai buna decât cea de analfabet casatorit, conducerea scolii va angaja un mediator. „70% dintre elevii care abandoneaza scola sunt de etnie roma si renunta la scoala ca sa se casatoreasca. Am mers acasa la ei, am incercat sa ii aducem la scoala, dar ne lovim de refuzul lor si al parintilor, care considera ca respectarea traditiei este mai importanta decât invatatul. Acum suntem cuprinsi intr-un program PHARE si vom angaja un mediator de etnie roma care sa ne ajute sa ii convingem pe cetatenii romi sa isi lase copiii la scoala si sa amâne casatoriile pâna la terminarea celor opt clase“, a spus Camelia Balaci, directoarea Scolii Generale Catane.


Românii, campioni europeni


România este tara cu cea mai mare rata de abandon scolar timpuriu dintre toate statele membre sau in curs de aderare la Uniunea Europeana. In perioada 2000-2005, rata abandonului scolar a crescut, in special la nivel gimnazial, in ultimii cinci ani peste 360.000 de elevi renuntând la scoala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII