12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalANL transforma chiriasii in proprietari

ANL transforma chiriasii in proprietari

MTCT vrea sa vânda chiriasilor locuintele ANL. Autoritatile locale si chiriasii sunt incântati de idee, insa au o singura dilema: la ce pret?


Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a lansat recent ideea elaborarii unui act normativ prin care sa poata vinde chiriasilor locuintele construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Acestea ar urma sa fie achizitionate la pretul pietei, din care sa se scada valoarea amortizata. Saptamâna aceasta, MTCT va discuta cu Banca de Dezvoltare a Comunitatii Europene (BDCE), care a oferit statului român un credit care a acoperit in proportie de 60% valoarea constructiilor, despre oportunitatea vânzarii. La vremea acordarii imprumutului, banca a pus anumite conditii beneficiarului, in care nu exista posibilitatea vânzarii. Aceste conditii vor fi insa rediscutate de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) cu cei ai BDCE.


Primariile locale, care au devenit proprietarii blocurilor ANL, trebuie sa decida daca vor sa vânda locuintele, iar locatarii – daca vor sa le cumpere. Chiriasii nu vor fi insa obligati sa-si cumpere locuintele daca nu vor. Toate detaliile privind vânzarea locuintelor ANL vor fi mentionate intr-un alt act normativ distinct de cel care se va adopta in curând, unde se va impune drept conditie primariilor sa cheltuiasca 50% din sumele incasate din vânzari pentru construirea de noi garsoniere si apartamente.


ANL lucreaza cu viteza melcului


La Craiova, singurele locuinte ANL sunt cele construite in cartierul Craiovita Noua. Aici exista 245 de unitati locative, constând in garsoniere si apartamente cu doua camere. Potrivit Silviei Nanau, sefa serviciului de fond locativ din cadrul directiei de patromoniu a Primariei Craiova, locatarii platesc chirii si impozit pe locuinta. „Chiriile sunt cuprinse intre 14,61 lei si 18,61 lei, pentru garsoniere, respectiv apartamente cu doua camere, si impozit. Potrivit noii legislatii insa, de la 1 ianuarie 2007 nu vor mai plati impozit“, a precizat Silvia Nanau. In evidentele serviciului de fond locativ, in prezent exista peste 500 de persoane care asteapta la rând sa primeasca locuinta. Urmatoarea locatie pentru blocuri de tip ANL este pe strada Potelu, in spatele Parcului „Nicolae Romanescu“, unde, intr-o prima etapa, se construiesc 126 de unitati locative, dintre care 46 de garsoniere si 80 de apartamente cu doua camere. In etapa a doua, urmeaza sa fie construite inca atâtea unitati locative. Din pacate, blocurile din prima etapa nu vor putea fi finalizate in acest an, din cauza greutatii cu care se deruleaza fondurile ANL.


„Locuintele ar putea fi finalizate in vara anului viitor, dar nu prea sunt bani. Am fost intrerupti de trei ori pâna acum. S-a mutat locatia si s-a schimbat proiectul, asa incât lucrarile suplimentare pentru adaptarea terenului le-am realizat pe banii nostri. Cu acei bani mai construiam doua scari de bloc“, a declarat Stefan Corbeanu, director adjunct al SC SCADT Slatina, constructorul locuintelor.


Chiriasii vor sa devina proprietari


Pâna la repartizarea noilor apartamente ANL, primaria craioveana se arata interesata sa le vânda pe cele ocupate chiriasilor. „Este o idee foarte buna. In acest mod s-ar crea fonduri pentru construirea unor noi locuinte“, a declarat viceprimarul Craiovean Sorin Iordache. Actualii chiriasi ANL sunt in majoritate de acord cu ideea achizitionarii apartamentelor in care locuiesc, insa spun ca locuintele nu ar trebui vândute la preturile pietei. „Ar fi nemaipomenit sa putem cumpara locuintele, in conditiile in care ar fi un proiect bun. Noi am spera sa ni le vânda la pretul de constructie, nu la pretul pietei, pentru ca asa ar fi un ajutor. In alte conditii, le poti cumpara de pe piata libera“, a spus Ilie Vaduvescu, locatar in blocul T2 din cartierul Craiovita Noua. Alti locatari aduc ca argument in favoarea pretului, calitatea blocurilor. „Noi am vrea sa le cumparam. Cu toate ca nu sunt de calitate, noi suntem multumiti ca avem unde sa stam. Altii nu au nici atât“, a afirmat, la rândul sau, Adrian Preda, locatar in blocul T1. „Daca stie ca apartamentul este al lui, omul mai face imbunatatiri in casa. Daca nu, nu face nimic. Ar trebui sa le vânda la pretul de constructie, pentru ca nu prea sunt de calitate. La mine, la etajul trei, ploua de rupea. Am igrasie, am schimbat toate usile, pentru ca nu se inchideau. Au fost construite in graba“, este de parere Marius Stancu, locatar in blocul T1.


Locuinte cu scandal


Licitatia initiala, organizata de ANL in 2001, a fost câstigata de firma CORA INVEST GROUP SA, la un pret mai mare cu circa 40 de euro pe metrul patrat decât al firmelor concurente. Dupa demararea executiei, constructorul a dat faliment, lucrarea fiind terminata de alte firme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS