7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenta juridica suspendata

Asistenta juridica suspendata

Greva nationala a avocatilor din Uniunea Nationala a Barourilor din România s-a resimtit si in Dolj. Avocatii au intrat ieri in salile de judecata, insa au refuzat sa-si apere clientii, una dintre „victimele“ protestului fiind Iulia Sandu, femeia care a furat un bebelus din spital.


Avocatii din Uniunea Nationala a Barourilor din România (UNBR) au intrat de ieri in greva, pentru a protesta impotriva tolerarii de catre autoritati a structurilor de aparatori paralele si neafiliate la UNBR, urmând sa intre doar la procesele in care se discuta mandate de arestare sau alte urgente. Conflictul cu Baroul Constitutional s-a adâncit in momentul in care membrii Uniunii Barourilor din România au constatat ca Baroul Constitutional functioneaza pe baza unor contracte de asistenta juridica si imputerniciri copiate dupa cele ale baroului traditional. In Dolj protestul a insemnat sistarea asistentei juridice in cauzele penale si juridice, avocatii facându-si treaba doar in cauzele comerciale. „Având in vedere ca organismele in drept nu au luat nici un fel de masuri impotriva diferitelor forme de activitate ilegala a Baroului Constitutional Român si ca toate demersurile conducerii UNBR pe lânga organismele abilitate nu au condus la nici un raspuns, avocatii au decis sa suspende de luni (ieri – n.r.) asistenta juridica in cauzele penale si juridice din toate instantele din judetul Dolj“, a explicat Anton Plesea, decan al Baroului Dolj.


Recursul Iuliei Sandu, amânat din cauza protestului


Avocatii doljeni au intrat ieri in salile de judecata, insa au refuzat sa-si apere clientii, de teama unor sanctiuni disciplinare. Astfel, avocatul ales al Iuliei Sandu, femeia care a furat un bebelus din Spitalul de Urgenta Craiova, prezent impreuna cu invinuita la recursul impotriva masurii de arest preventiv judecat ieri la Tribunalul Dolj, a refuzat sa-si apere clienta. Avocatul a invocat protestul la nivel national al avocatilor. „Protestam si noi alaturi de colegii avocati si daca punem concluzii la vreun dosar riscam sa fim suspendati trei luni“, a declarat avocatul Gina Andrei in fata completului de judecata.


Laura Iulia Sandu si-a sustinut singura cauza, spunând ca ar vrea sa fie judecata in libertate pentru fapta comisa pentru ca nu reprezinta un pericol. „Sunt aici pentru recursul impotriva arestarii preventive si cred ca nu sunt un pericol public pentru a fi tinuta in arest. Sunt constienta de gravitatea faptei comise, mi-am dat seama ca nu asa trebuia procedat si imi pare rau. Cred ca pot fi judecata in libertate“, a spus femeia. Completul de judecata a consemnat refuzul avocatului ales de a-si apara clientul, iar procurorul de caz a solicitat alt termen, acesta fiind stabilit pe 11 octombrie.


„Roxi“, amânat si el


Florian Pavel S., zis „Roxi“, de 14 ani, din Craiova, arestat preventiv pentru comiterea mai multor infractiuni de tâlharie, furt si port ilegal de arma alba, a fost prezentat si el ieri in fata judecatorilor Tribunalului Dolj pentru a cere sa fie judecat in libertate. Si in cazul sau, din cauza protestului aparatorului din oficiu, s-a stabilit un termen pe 11 octombrie. Adolescentul a asistat destul de iritat la discutia dintre magistrati si avocati pe marginea protestului, iar la sfârsit a afirmat in fata judecatorilor: „Sunt nervos pentru ca nu am putut fi aparat de un avocat“. Se pare ca judecatorii au aflat din presa despre protestul colegilor de instanta. „In cazul invinuitei Sandu si al minorului nu am putut solutiona dosarele pentru ca avocatii s-au prezentat, insa au refuzat sa-si apere clientii. Am dat termene, fara a avea certitudinea ca si atunci se vor solutiona. Nu am primit nici un comunicat oficial sau o adresa scrisa din partea Baroului Dolj despre acest protest. Ar fi fost normal sa fim informati si noi, ca sa stim unde se asigura apararea si unde nu“, a declarat magistratul Laura Udrea, purtator de cuvânt la Tribunalul Dolj. Cei aproximativ 16.000 de avocati inregistrati in UNBR, in toata tara, au anuntat ca vor refuza sa mai intre in salile de judecata, timp de o saptamâna, pentru a atrage atentia asupra neaplicarii legii si a tolerarii de catre autoritati a activitatii ilegale a Baroului Constitutional Român, structura paralela barourilor clasice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS