11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDebransarea declanseaza isteria nationala

Debransarea declanseaza isteria nationala

Declaratiile unor reprezentanti ai furnizorilor de energie termica cum ca din martie anul viitor debransarea de la sistemul centralizat va fi aproape imposibil de realizat a stârnit un scandal la nivel national. Cu rea intentie sau in necunostinta de cauza, acestia au interpretat noua Lege a termoficarii in avantajul propriu, creând panica printre locatari.


Scandalul a inceput dupa ce reprezentantii RADET, societatea care furnizeaza caldura si apa calda in Bucuresti, au declarat joi ca un locatar nu se va mai putea debransa decât daca toti vecinii vor fi de acord sa isi monteze centrale de apartament. Invocând Legea nr. 325/2006 referitoare la serviciul public de alimentare cu energie termica, acestia au precizat ca, in caz contrar, toti locatarii se vedeau obligati sa ramâna conectati la sistemul centralizat.


Anuntul i-a panicat si pe presedintii de asociatii din Craiova, care au dezaprobat categoric limitarea dreptului locatarilor de a-si alege sistemul de incalzire a apartamentului in care locuiesc. Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, prin vocea secretarului de stat Virgil Ramba, citat de NewsIn, a negat existenta in actuala lege a unei astfel de prevederi. Directorul general al RADET, Virgil Ramba, a recunoscut ieri pentru un post de televiziune, citat de NewsIn, ca informatia potrivit careia debransarea va fi posibila doar daca tot blocul renunta la caloriferul de stat este „relativ falsa“.


„Vreau sa spun ca, in general, afirmatia aceasta este relativ falsa“, a spus directorul RADET, confirmând astfel ca populatia se va putea debransa in continuare, potrivit legii in vigoare, desi a dat de inteles ca nu este de acord cu acest lucru.


Mai intâi, Virgil Ramba a precizat ca, din informatiile pe care le detine, fenomenul de debransare din ultimii trei ani a cunoscut „o panta descendenta“, deoarece populatia a inteles ca „termoficarea este sistemul cel mai corect, iar din punct de vedere al costurilor va fi favorabil“. Apoi, a mai spus el, „nicaieri in lume nu exista ceea ce exista in România“, adica posibilitatea ca populatia sa se debranseze. „Noi vrem sa corectam. Vrem sa intram in UE“, a sustinut el.


Ce spune legea


Gazeta de Sud a prezentat inca din luna august noile prevederi ale Legii nr. 325 privind serviciul public de alimentare cu energie termica.


Potrivit noii legi care va intra in vigoare pe 21 martie anul viitor, orice persoana care vrea sa se debranseze total de la sistemul centralizat de incalzire o poate face daca respecta mai multe conditii.


Solicitantul are nevoie de acordul scris al asociatiei de proprietari exprimat intr-o hotarâre a adunarii generale si trebuie sa anunte in scris operatorul cu 30 de zile inainte de debransare.


Cei care doresc sa se deconecteze si sa-si monteze o centrala trebuie sa obtina acordul scris al vecinilor de pe orizontala si de pe verticala, acordul asociatiei pentru montarea sistemului individual de incalzire si trebuie sa anunte Regia de Termoficare cu cel putin 30 de zile inainte.


Chiar si dupa deconectare, proprietarii apartamentelor sunt nevoiti sa plateasca o cota parte din cheltuielile cu energia termica pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza. Nicaieri legea nu prevede obligativitatea ca toti locatarii sa-si monteze centrala termica sau sa ramâna captivi sistemului centralizat de incalzire.


Si totusi…


Chiar daca in forma actuala legea ofera posibilitatea debransarilor si deconectarilor, surse din cadrul Regiei de Termoficare Craiova sustin insa ca Ministerul Administratiei si Internelor intentioneaza sa o modifice in favoarea actualelor regii.


Noul act normativ ar urma sa prevada tocmai obligatia locatarilor de a avea pe scara un singur sistem de incalzire.


„Este in lucru la Ministerul Administratiei un astfel de proiect, nu stim când va fi aprobat, dar stim de existenta lui“, au declarat pentru GdS sursele mentionate, care au solicitat anonimatul. Un astfel de proiect ar justifica declaratiile reprezentantilor Regiei din Bucuresti pe care i-a luat probabil gura pe dinainte. La aceasta se adauga si formularea ambigua din Legea nr. 325 care la articolul 54, alineatul 3 prevede urmatoarele: „Incepând cu data intrarii in vigoare a prezentei legi (21 martie 2007 – n.r), imobilele tip condominiu (blocurile – n.r) pot fi racordate la SACET (totalitatea instalatiilor din procesul de furnizare a energiei termice – n.r) in cazul in care se respecta principiul «un condominiu – un singur sistem de incalzire», in baza unui program etapizat aprobat de autoritatea administratiei publice locale, aplicabil pâna la 31 decembrie 2009“.


Cu alte cuvinte, se poate interpreta ca de la anul este nevoie de un singur sistem de incalzire, centralizat sau individual, deci locatarii va trebui sa aleaga intre centrala proprie sau regia de termoficare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU