7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBataie pe locurile din camine

Bataie pe locurile din camine

Ieri, caminele studentesti din Craiova au fost luate cu asalt de studentii care doreau sa prinda un loc. Deficitul de locuri de cazare provocat de renovarea a doua camine a facut ca studentii sa se inghesuie la cozi inca de la prima ora.


In ciuda taxelor destul de piperate ale cazarilor din acest an, sume care oscileaza de la un campus la altul din cauza presupuselor diferente de conditii, câteva sute de studenti s-au inghesuit ieri la cozi pentru a prinde un loc in camin. Pentru o camera in Complexul TCM si Agronomie, un student de la buget este nevoit sa plateasca 900 de mii de lei, iar unul de la taxa, 1,4 milioane de lei. In Caminul 10, al Facultatii de Automatica, taxa a fost mai mare, 960 de mii de lei pentru cei de la buget, iar pentru studentii de la taxa, 1,45 milioane de lei. Diferenta de cost la Caminul 10 este justificata de prezenta grupului sanitar in fiecare camera, programul permanent de apa calda, termopane si cablarea la internet.


Cei care au fost nevoiti sa stea ore in sir la cozi s-au declarat nemultumiti de modul cum se fac cazarile in camine. „Eu nu cred ca am sanse sa ma cazez, mai ales ca sunt in anul I. Nu stau de mult aici, dar am vazut ca intra cine are pile si cine cunoaste pe cineva“, a declarat Ionut Roua, student in anul I la Facultatea de Sociologie din Craiova, care statea la coada in Complexul Agronomie.


In fata Caminelor 8 si 9 erau prezenti si studentii care au fost redistribuiti din Caminele 6 si 7. „Nu am venit de dimineata pentru ca stiam ca sunt cozi, insa pot spune ca este haos aici“, a explicat Ramona Sinca, studenta in anul II la Facultatea de Litere.


Studenti multi, camine in renovare


In Craiova, in acest an universitar, sunt puse la dispozitia studentilor 3.300 de locuri de cazare, cu aproximativ 700 mai putine decât anii trecuti. Conform prorectorului Universitatii din Craiova, prof. univ. dr. Lucian Buse, numarul studentilor nu a crescut fata de anul trecut, insa faptul ca doua camine, numarul 6 si 7, care primeau circa 700 de studenti, sunt in renovare a pus presiune pe celelalte camine, unde au fost redistribuiti o parte din studenti. „Anul acesta s-ar putea sa intâmpinam anumite probleme, pentru ca doua camine sunt in renovare. Exista riscul sa avem mai multa cerere decât oferta, dar cu siguranta nimeni nu va ramâne pe dinafara. In ceea ce privesc taxele, acestea au fost stabilite de Senatul Universitatii si asa vor ramâne pe parcursul intregului an“, a spus reprezentantul Universitatii din Craiova. Pâna pe 20 septembrie, circa 3.000 de studenti depusesera cereri pentru obtinerea unui loc in camin, insa la acestea se adauga si cele depuse pâna marti.


Potrivit sursei citate, pe lânga taxele pe care studentii sunt nevoiti sa le scoata din buzunar, ei trebuie sa achite si un fond de garantie. Astfel, cei care se cazeaza in Caminele 1, 2, 3, 8, 9, 11, 12, 13 vor mai scoate din buzunar 700 de mii de lei, contravaloarea fondului de reparatii. Aceasta suma se achita o data cu chiria pe prima luna de cazare in camin si este pentru tot anul.


Orar


Cei care au prioritate la cazare sunt studentii care au depus cererile de cazare pâna la sfârsitul lunii iulie, deci cei din anii mai mari. Fiecare camin a afisat liste cu numele celor care au depus cereri. Pe 29 si 30 septembrie, de la ora 9.30, vor fi cazati studentii din anul I. Acestia vor fi distribuiti in limita locurilor disponibile.


Si copiii cadrelor didactice platesc cazarea


Nici copiii cadrelor didactice nu sunt scutiti de plata taxelor de cazare. Singurul avantaj pentru acestia il reprezinta subventia dubla alocata de MEdC, printr-un acord semnat de ministerul de resort cu sindicatele din invatamânt. Pentru Caminul 10, copiii cadrelor didactice vor plati 550 de mii de lei, iar pentru celelalte camine – 500 de mii de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS