12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVinul „rege“ de Segarcea

Vinul „rege“ de Segarcea

Pentru olteni, Segarcea are o semnificatie aparte: este locul unde de sute de ani se prepara licoarea fermecata, aceea care da bucatelor gustul rafinamentului, iar petrecerilor aroma imbatatoare a veseliei: vinul. Rezistând deceniilor si pastrându-si „reteta“ traditionala, minunata bautura ia nastere astazi prin metode tehnologice avansate in Complexul vinicol de la Segarcea – „Domeniul Coroanei“.


Sfârsit de septembrie, plina campanie de recoltare. Printre rândurile trasate parca din creion, agitatia e in toi. Râsete, discutii care mai serioase, care mai deocheate. Mâinile insa lucreaza neobosite. Cu miscari ferme, dar pricepute si gingase, femei si barbati desprind unul câte unul ciorchinii grasi si aromati. Ii asaza in cosuri ori saci, cu grija, sa nu-i striveasca. O data umpluti, ii cara in spate, pâna la remorcile oprite in marginea rândului. Si ii urmaresc lung cu privirea cum pornesc, in mersul lor regal, pe drumul fermecat al prefacerii. Strugurii de la Segarcea vor deveni Vinul „Domeniul Coroanei“.


Arome de trecut nobil


„Poarta in suflet Sigiliul Regal al Calitatii“, asa scrie in cartea de vizita a vinului de Segarcea. „Incoronat“ in 1884, atunci când localitatea a devenit Domeniul Coroanei, vinul zamislit din pamânt oltenesc si-a avut loc de cinste la mesele regale. Cu el s-a infierbântat nu o data sângele albastru la ospete ori s-au luminat frunti in intâlniri diplomatice. Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, regele Mihai, cu totii i-au apreciat calitatile deosebite, gustul si aromele inconfundabile. Pentru acest motiv, acum aproape o suta de ani, in urma unui ordin regal, s-a inceput constructia Complexului vinicol de la Segarcea. In 1908, Crama de la Segarcea se numara printre cele mai frumoase pivnite din tara, dar si respecta cel mai bine principiile moderne de vinificatie ale vremii: era construita in forma de cruce, pe patru niveluri, fiecare având propria intrebuintare.


Astazi, dupa aproape un veac in care degradarea a lasat urme vizibile in zidurile regale, Crama de la Segarcea se afla in plin proces de renovare si relansare.


Relansare, dar pastrare a traditiei


„Se vrea aducerea Cramei acolo unde a fost si chiar mai departe“, declara hotarât tânarul si proaspatul director al Complexului vinicol. La 25 de ani si cu o vechime in functie de vreo doi, inginerul agronom Daniel Caprucin si-a fixat un scop precis: acela de a relansa vinul segarcean, de a-l pune la aceeasi masa cu nobilele bauturi frantuzesti sau italiene. La realizarea acestui proiect era nevoie insa de o investitie sanatoasa, de care, din fericire, Complexul Segarcea a avut parte.


„Proprietarii actuali ai Cramei si-au dat seama de potential. Pentru asta, investitia este de amploare, o parte fiind sprijinita de finantari europene, iar procesul de «reconstructie» cuprinde atât cladirea in sine, cât si celelalte sectoare: de la plantarea si intretinerea vitei-de-vie, la prepararea vinului si imbutelierea acestuia“, spune directorul Daniel Caprucin.


Lucrarile de restaurare a cladirii sunt astazi in plina desfasurare. Ele se realizeaza conform planurilor initiale, pastrându-se aceeasi arhitectura de la inceputul secolului trecut. La finalizarea lor, incaperile vor avea aceeasi intrebuintare – aceea de obtinere, de fermentare, de imbuteliere si de pastrare a vinului. In plus, la parterul Cramei va fi amenajata o „sala de onoare“, cu scop turistic, in care vor fi expuse baricuri si sticle din colectia pastrata cu sfintenie de aproape o suta de ani in beciurile Domeniului.


Regalitatea costa!


In acelasi timp, cultura de vita-de-vie de la Segarcea „sufera“ un intreg proces de reintinerire.


„Crama este deservita de o plantatie de 277 de hectare, din care pe 168 este vie tânara (din anul 2005), având printre cele mai bune soiuri: pinot noir, pinot gris, sauvignon, marcelan, viognier, muscat, petit grains. Iar aproximativ 100 de hectare sunt de plantatie veche: riesling italian, cabernet, merlot, feteasca regala, feteasca alba. Aici trebuie sa amintesc cel mai vechi soi – muscatul frontignant – disparut din toate podgoriile din România si care se mai pastreaza numai aici, la Segarcea. In timp, si aceasta plantatie va fi reintinerita“, isi propune Daniel Caprucin.


Lucrarile de plantare si intretinere a viei se efectueaza atât manual, cât si mecanizat, parcul auto fiind un sector proaspat revigorat cu peste douazeci de utilaje performante.


„Investitia este enorma. De la spalierul de sustinere a firului de vita – care are pretul de noua-zece euro – pâna la eticheta si dop, toate sunt importate din Italia sau Franta. Rezultatele sunt insa pe masura aseptarilor: in ianuarie 2006 au aparut pe piata primele sticle «Domeniul Coroanei». Pâna atunci, vinul de Segarcea s-a vândut doar vrac. De acum inainte, nimic nu mai poate opri aceasta evolutie: vinul «Domeniul Coroanei» va fi un reper al viticulturii românesti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU