Medicii de familie, suparati pe specialisti

Autori


Medicii de familie din Gorj le-au cerut specialistilor sa renunte la prostul obicei de a le cere pacientilor sa aduca bilete de trimitere „pentru toate tâmpeniile“. Medicii de familie sunt nemultumiti si din cauza faptului ca nu sunt bine platiti.

In cadrul unei intâlniri dintre medicii de familie din judetul Gorj cu reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Gorj si cei ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Gorj, medicii de familie au adus in discutie problema biletelor de trimitere cerute de specialisti. Presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Gorj, Mariana Baluta, a afirmat ca deseori vin pacienti care solicita din doua in doua zile bilet de trimitere pentru un control de rutina in spital: „Nimic nu ar fi ilegal pâna aici, insa acei pacienti au deja aranjat consultul in spital, ori acest lucru nu este permis. Un medic specialist care are cartea de munca la spital si este platit de spital primeste de doua ori salariu de la stat, iar noi o data. O data prin intermediul spitalului, iar a doua oara prin intermediul cabinetelor medicale particulare, care au contracte incheiate cu CJAS Gorj. Iar noi suntem foarte prost platiti, cu toate ca muncim mult“.

„Obiceiuri benefice“

Mihai Moisescu, medic primar, a scos la iveala o alta practica a specialistilor din Sectiile de ortopedie, neurologie si chirurgie ale Spitalului Judetean Gorj. Potrivit lui Moisescu, acestia au „un obicei benefic“, acela de a consulta pacientii in spital si de a da concedii medicale de la propriile cabinete medicale. Medicii specialisti le cer pacientilor sa vina cu bilete de trimitere de la medicul de familie. Ideea este ca medicina si serviciile medicale in sine s-au transformat intr-o afacere din care are de pierdut doar pacientul, care este plimbat de la un cabinet la altul, numai ca medicii sa scoata profit. Mihai Moisescu a mai vorbit despre un obicei al medicilor de la sectiile de chirurgie: „Pansamentul trebuie schimbat in fiecare zi, iar pacientul trebuie sa plece de sub observatia medicului atunci când rana s-a vindecat. Ori, medicii ce fac? Cer pacientului sa aduca bilete de trimitere pentru toate zilele in care i se schimba pansamentul. Nu este normal acest lucru. Alta problema este faptul ca noi suntem foarte prost platiti in comparatie cu munca pe care o avem de facut“.


„Trebuie sa cadem la pace“

Unii dintre medicii primari prezenti la intâlnire au afirmat ca au colectionat de-a lungul anilor mai multe bilete de iesire din spital ale pacientilor. Mihai Moisescu a spus ca a pastrat mai ales biletele de iesire ale pacientilor care au fost internati pentru câteva zile si pentru care s-au cheltuit sume fabuloase: „Trebuie sa cadem la pace cu medicii specialisti, insa vom putea face acest lucru dupa ce vor inceta cu astfel de jonglerii. Ar trebui sa nu mai faca internari ciudate de câteva zile, numai ca sa le fie platite serviciile medicale. Cât despre biletele de trimitere pe care le solicita din ce in ce mai des, ar trebui s-o lase mai incet. Ei stiu ca suntem amenintati de pacientii nostri ca pleaca la alt medic si, din aceasta cauza, profita din plin“.

Directorul general al CJAS Gorj, Gheorghe Cocina, i-a sfatuit pe medicii primari sa refuze eliberarea trimiterilor suspecte: „Nu este obligatoriu sa emita aceste bilete. Ei trebuie sa refuze sa mai faca astfel de eliberari sub presiune si acela care ameninta ca va pleca la alt medic nu are decât s-o faca. Iar daca medicii de familie se vor uni intre ei si vor ajunge la o intelegere in sensul de a nu mai primi pacienti de la alti medici, atunci si oamenii se vor potoli“, a afirmat Gheorghe Cocina.Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Gorj: Bărbat de 80 de ani, anchetat pentru violenţă în familie

Un bătrân, în vârstă de 80 de ani, din Văgiuleşti, Gorj, este anchetat pentru violenţă în familie. Astfel, poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru au sesizaţi ieri de reprezentanți ai spitalului din municipiul Motru, cu privire la ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 septembrie 2006

Actualitate

» Iuliana Luciu se lanseaza in televiziune
» Bety de la Etnic preda lectii de canto
» Andreia Macelaru Sofron, o „Sue Ellen“ autohtona
» Facundo Arana, avid de adrenalina
» Adrian, maestru de ceremonii

Local

» Trucuri pentru o viata mai usoara
» Stiluri si mirese
» Coltul gospodinei
» De la sex-simboluri la barbati cu burtica
» Infideli din dragoste
» Doi din trei italieni au probleme sexuale
» Keanu Reeves vrea sa-si intemeieze o familie
» Stiri IT&C
» „Aplauzele le iau mâine“
» Adio 90 – 60 – 90!
» Speranta moare ultima!
» A venit si rândul Craiovei
» Kate Moss, model
» Jessica Simpson isi deschide propriul restaurant
» Bill Gates – cel mai bogat american
» 75.000 de dolari pentru Gisele Bundchen in bikini
» James Bond trece pe bere
» Cindy Crawford – criticata

Sport

» Nu meritam asa ceva!
» Doar punctele conteaza
» Glisca a facut diferenta
» Debandada politica afecteaza sportul
» Americanii au viata grea cu rusii
» Kuznetova, in finala
» Hingis, fara adversar
» Argentina domina Australia

Magazin

» Revolutionara dieta „plus – minus“
» Maranta
» Masa de duminica
» Horoscop
» Sfaturi pentru viitoarele mamici
» Durerile de cap, tratate natural
» Copilul face mofturi la mâncare?
» Feriti-va de conjunctivita
» Rosiile protejeaza prostata
» Beyonce – destinul unei cântarete in cinematografie
» „Superman“ cucereste lumea
» Muzicieni bogati
» Barbatul ideal pentru Uma Thurman
» Vedetele – un ideal de frumusete pentru femei
» Rechizitele scolare golesc buzunarele parintilor
» Supermarketuri impotriva obezitatii
» Festival de shopping in Hong Kong
» Scurte stiri
» Horoscop

Top