19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJustitia intra de luni in greva

Justitia intra de luni in greva

Instantele si Parchetele doljene vor fi de luni in greva, pentru ca grefierii au ales sa continue protestul, iar magistratii sa-si suspende activitatea câte o jumatate de ora pe zi.


Incepând de luni, activitatea instantelor si Parchetelor din intreaga tara va fi blocata, pentru ca ieri sindicatul „Justitia“ a decis ca personalul auxiliar va declansa suspendarea activitatii. Magistratii vor protesta si ei, incepând de luni, deoarece cererile Asociatiei Magistratilor din România de a fi abrogate doua prevederi din Codul de Procedura Penala si Legea privind statutul magistratilor nu au fost satisfacute.


Dupa ultimele negocieri ale sindicatului „Justitia“ de ieri cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu cei ai Justitiei, conducerea sindicatului a decis ca singura optiune este sa suspende activitatea in instante si Parchete. Aceasta masura vine dupa ce grefierii au protestat câte doua ore pe zi, intre 9.00 si 11.00, timp de trei zile, impotriva proiectului Legii de salarizare a personalului auxiliar propus de ministrul Monica Macovei. Grefierii craioveni de la Tribunal, Judecatorie si Curtea de Apel au protestat si ieri, in ciuda ploii, fiind hotarâti sa nu cedeze pâna ce nu li se vor imbunatati conditiile de munca si veniturile. „Stim ca la Bucuresti se poarta discutii cu ministerele si, din câte am inteles, pâna in prezent (ieri, 10.30 – n.r.) nu s-a rezolvat nimic. Nu vom renunta pâna când nu vom avea venituri si conditii de munca decente. Se pare ca, incepând cu 1 ianuarie 2007, vom prelua multe dintre obligatiile judecatorilor si este normal ca si salariile si conditiile de munca sa fie pe masura“, a explicat Constantina Arama, lider sindical „Justitia“ Dolj. Ieri, la ora 17.00,Vasile Persinaru, liderul national al sindicatului „Justitia“, a declarat ca negocierile cu ministerele au esuat. „Nu am ce sa spun decât ca nu am rezolvat nimic nici la negocierile de astazi, iar de luni o sa suspendam activitatea in toata tara“, a spus Persinariu.


Magistratii li se alatura


Magistratii doljeni au decis sa adere la protestul initiat de Asociatia Magistratilor din România (AMR). Decizia acestora vine dupa ce, luni, AMR a inaintat o scrisoare deschisa catre autoritati, prin care solicita ca, pâna la sfârsitul saptamânii, sa fie abrogate doua prevederi din Codul de Procedura Penala si din Legea privind statutul magistratilor, referitoare la raspundere. Forma de protest aleasa de magistrati este suspendarea sedintelor de judecata la nivel national, incepând cu 25 septembrie, câte o jumatate de ora pe zi, si sesizarea forurilor internationale. In judetul Dolj, procurorii au ales sa se alature protestului national. „In urma discutiilor, toate Parchetele din judet, mai exact procurorii membri ai AMR, am hotarât sa sustinem protestul. Astazi (ieri-n.r.) am comunicat la Bucuresti ca procurorii doljeni apreciaza ca juste demersurile AMR si confirma problemele ridicate. In consecinta, aderam la protestul initiat de AMR in conditiile prevazute in scrisoarea deschisa“, a declarat procurora Cristina Fota-Barbulescu din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj, membra a AMR.


In conditiile in care pâna ieri nu s-a comunicat modificarea articolelor de lege criticate de magistrati, se asteapta ca de luni acestia sa declanseze protestul. Decizia judecatorilor doljeni de a se alatura sau nu la protest nu a putut fi consemnata, pentru ca presedintele AMR Dolj nu a putut fi contactat pâna la inchiderea editiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII