13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Câmpia Izlaz nr. 97A sau pe email [email protected]


Veti beneficia de aceste stagii când veti primi pensie pentru limita de vârsta


Liliana Naidin, din Craiova, pensionata gradul III de invaliditate, ne-a trimis o sesizare pe adresa redactiei Gazeta de Sud, in care ne roaga sa ne interesam pentru dumneaei la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj, considerându-se nedreptatita de modul in care i-a fost recalculata pensia, având in vedere stagiile de cotizare depuse. „Am depus cerere pentru recalcularea pensiei din luna septembrie 2005, alaturi de acte doveditoare ale stagiului de cotizare care nu era mentionat in carnetul de munca. Pensia mi-a fost recalculata, insa nu mi-au fost luate in calcul si documentele cu stagiile de munca depuse“, a precizat Liliana Naidin.


GdS: „Perioada in care ati beneficiat de plati compensatorii constituie stagiu de cotizare, iar adaugarea acestei perioade, 2003 – 2005, poate fi luata in calcul la pensie in momentul trecerii la limita de vârsta“, a precizat Ileana Ciutan, directoare executiva a CJP Dolj.


Prezentati adeverinte cu salariile de incadrare


Am lucrat la Depoul CFR Craiova in functia de mecanic de locomotiva, de unde am iesit la pensie in 1999. Sunt suparat si nemultumit ca in ultima etapa de recalculare a pensiilor din luna noiembrie 2005 nu mi s-a adaugat nimic la pensie, cu toate ca am depus adeverinte cu sporurile salariale pe care le-am avut. Fostii mei colegi, in prezent pensionari ca si mine, primesc pensii marite, iar eu am ramas la aceeasi valoare“, a precizat Stefan Dumitru, pensionar din comuna doljeana Mârsani.


GdS: Din cele mentionate de reprezentantii Casei Judetene de Pensii Dolj, dosarul dumneavoastra a intrat in procesul de recalculare a pensiilor conform OUG nr. 4/2005, iar in urma recalcularii punctajul rezultat este mai mic decât cel anterior recalcularii. Deoarece pensia rezultata este mai mica decât cea aflata in plata ati fost mentinut cu aceasta din urma, fiind mai avantajoasa. „Pe perioadele 23.09.1974 – 25 decembrie 1974, 26 decembrie 1974 – 24 martie 1975, 11 octombrie 1976 – 8 august 1977, deoarece in actele existente in dosar nu ati avut salariul de incadrare, la recalcularea pensiei a fost utilizat salariul minim pe economie. Pentru aceste perioade este necesar sa prezentati adeverinta cu salariul de incadrare in vederea re/recalcularii pensiei“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a CJP Dolj.


Reprezentantii CJP Dolj sustin ca debitul trebuia recuperat


Am facut armata la munca la MFA Constructii. Având in vedere prevederile Legii nr. 309/2002, am facut cerere la Casa Judeteana de Pensii sa-mi acorde si mie indemnizatia baneasca, dar aceasta mi-a fost respinsa. Am fost indrumat sa contest la Curtea de Apel. Dupa mai multe dezbateri mi s-a dat câstig de cauza si am primit hotarâre irevocabila si definitiva. In baza acestei hotarâri, Casa de Pensii mi-a trimis banii cuveniti. Ulterior, Casa de Pensii a facut recurs la Bucuresti, la care am fost si eu citat pe 17 ianuarie 2005, dar nu m-am putut prezenta din motive de sanatate si din lipsa banilor. La inceputul lunii decembrie 2005 am fost chemat la Casa de Pensii, unde am fost anuntat ca am pierdut dreptul la indemnizatia de militar si ca s-a decis sa mi se opreasca 1/3 din pensie, iar in cazul in care nu sunt de acord mi se va bloca intreaga pensie. As vrea sa stiu daca acea hotarâre definitiva si irevocabila putea sa fie atacata. Mi s-a spus ca unitatea militara mentionata nu se incadreaza in Legea nr. 309/2002“, a sesizat Gheorghe Chirea, din comuna doljeana Apele Vii.


GdS: „Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul declarat de Casa Judeteana de Pensii Dolj, respingând actiunea reclamantului Gheorghe Chirea. In conformitate cu art. 311 Cod Procedura Civila, hotarârea casata nu are nici o putere, iar actele de executare silita sau de asigurare facute in puterea unei asemenea hotarâri sunt desfiintate de drept, daca instanta de recurs nu dispune altfel. Comisia de aplicare a Legii nr. 309/2002 a propus emiterea unei noi decizii de pensionare, sistarea platii indemnizatiei pentru Legea nr. 309/2002 si calcularea debitului total in vederea recuperarii acestuia. Incepând cu 1 decembrie 2005 s-a efectuat sistarea platii indemnizatiei pentru Legea nr. 309/2002, dar din cauza ca era perioada activitatilor necesare inchiderii de an si faptul ca plata acestei indemnizatii se face din bugetul de stat si nu din bugetul asigurarilor sociale, aceasta sistare nu a putut fi preluata de Bucuresti decât o data cu sistarea intregii pensii. Pe 2 decembrie 2005, Gheorghe Chirea a fost chemat la Serviciul juridic al Casei de pensii, unde i s-a explicat ca este o situatie temporara si ca in luna ianuarie va fi remediata, acest lucru s-a intâmplat in luna ianuarie 2006, când a fost platita si pensia pentru luna decembrie, urmând sa fie sistata doar indemnizatia pentru Legea nr. 309/2002“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a Casei Judetene de Pensii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS