17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensiile - majorare de toamna

Pensiile – majorare de toamna

122.183 de pensionari doljeni, din cei peste 200.000, vor primi incepând din aceasta luna câteva zeci de mii in plus la pensie. Majorarea de cinci la suta anuntata cu atâta vâlva pentru luna septembrie e considerata praf in ochi de beneficiari, in comparatie cu nevoile lor reale.


O mare parte din pensionarii doljeni vor beneficia din aceasta luna de majorarea punctului de pensie cu 5%. Aceasta majorarea a punctului de pensie nu se va aplica insa tuturor vârstnicilor, acestia neintelegând cum de unii au dreptul la indexari sau majorari ale punctului de pensie, iar altii nu, ramânând cu aceleasi venituri de mizerie din care sunt nevoiti sa supravietuiasca. „Beneficiaza de majorarea punctului de pensie persoanele carora prin aplicarea noii valori asupra punctajului rezultat in urma procesului de recalculare au obtinut o pensie ce depaseste valoarea pensiei existente in acest moment in plata. De aceeasi majorare vor beneficia si toti cei care s-au pensionat dupa aprilie 2001. In cazul pensionarilor carora in urma recalcularii le-a rezultat un punctaj al pensiei mai mic decât cel existent in plata, acestia nu vor beneficia de indexarea de 5%. Se inregistreaza o crestere a pensiei medii cu 11 RON“, a precizat Eugenia Filimon, director executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj. In plus, reprezentantii CJP au mentionat ca pensiile lunare incasate de acestia vor ramâne la aceeasi valoare, având dreptul la majorarea punctului de pensie doar in momentul in care numarul de puncte inmultit cu valoarea punctului la nivel national va depasi suma incasata in prezent.


Trai de pe o zi pe alta


Multi pensionari doljeni primesc pensii mici, din care cu greu se pot descurca timp de o luna. Oamenii sunt revoltati, considerând ca aceasta majorare a punctului de pensie este insuficienta, o bataie de joc la adresa vârstnicilor. „Noi, pensionarii, am ajuns sa fim categoria sociala cu cele mai mizere venituri. Supravietuim din pensii de doua-trei milioane de lei, din care trebuie sa platim intretinerea, sa ne mai cumparam si mâncare, si haine. Este practic imposibil. Ce sa facem cu cei 110.000 de lei rezultati in urma majorarii punctului de pensie? Acesti bani nu sunt decât praf in ochii nostri“, a spus Valeria Toncea, pensionara din Craiova. De majorarea de toamna vor beneficia, la nivelul judetului Dolj, 122.183 de persoane, iar la nivel national aproximativ 4,4 milioane. Pensia medie va creste in urma majorarii cu 14 lei noi.


Ce poti cumpara cu 11 RON


Din cei 11 RON pe care ii vor primi vârstnicii in plus la pensie isi vor putea cumpara, de exemplu, 14-16 pâini, sau trei litri de ulei, sau un kilogram de zahar, unul de orez si un litru de ulei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS