7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDesenul tehnic, corp delict in primarie

Desenul tehnic, corp delict in primarie

Specialistii municipalitatii au mutat pamântul unui craiovean din zona de locuit in strada, printr-un artificiu pe plansa, oficializând astfel extinderea ilegala a unora dintre vecini.


Functionarii Primariei Craiova nu se dezmint când e rost de miscat pamânturi din pix. Dupa manevra patentata a falsificarii hartilor, prin care proprietarii de buna credinta sunt lasati cu ochii in soare, in beneficiul altora mai influenti si cu buzunarul gros, angajatii platiti din bani publici au reusit sa transfere o parte dintr-o proprietate de 1.000 mp de teren, cu destinatie de zona de locuinte si neafectat de sistematizare, intr-un perimetru unde urmeaza sa fie edificate strada, trotuarele si alte zone de protectie pentru viitoarele utilitati publice.


A patit-o si Daniela Duta, din Craiova, care a aflat la doi ani de la cumpararea terenului de la Hipodrom, strada Artileriei, intravilan si in intregime construibil, ca, de fapt, s-ar fi ales si cu o bucata de strada, pe care cel mult va putea sa circule si, eventual, sa-si admire cei câtiva metri patrati care-i ramân, de pe vreo banca aplicata pe trotuar. „In 2003 am luat acest teren cunoscând, gratie documentelor primariei, ca nu este afectat de detalii urbanistice, decât pe o latime de 2,5 metri pe latura de nord. Insemna si asta ceva, adica aproape 100 mp, dar am fost de acord. In 2005, prin acelasi gen de acte, am fost instiintata ca, de fapt, am achizitionat si o artera din viitorul cartier, pe care, evident, nu voi putea construi nimic. La primarie mi s-a spus ca nu au ce-mi face, fiindca s-a modificat PUZ-ul“, a aratat Daniela Duta.


Potrivit certificatului de urbanism solicitat de fostul proprietar, Viorel Popescu, „in vederea instrainarii“, in ianuarie 2003, terenul este afectat partial de cauza de utilitate publica, pe o distanta de 2,5 m pe latura de nord a lotului, adica pe 97,5 mp, aspect reflectat in plansa vizata „pentru neschimbare“ de Directia de urbanism a primariei. In august 2003, conform altui certificat de urbanism, solicitat de aceasta data de actualul detinator, in scopul „imprejmuirii terenului“, suprafata poate fi ocupata intr-un procent maxim de 51%, adica doar pe jumatate, conditie proiectata, de asemenea, pe harta anexata si stampilata de functionarii municipalitatii, in care pamântul se muta in strada. In aceasta situatie, prin deplasarea la nord a suprafetei Danielei Duta, ar ramâne la sud câteva sute de metri patrati, nu neaparat in vecinatatea acesteia, care sunt deja acaparati de oameni din categoria „clienti ai primariei“.


Repere false


Desi diferenta de continut intre cele doua pachete de acte emise de primarie este flagranta, sefa celui mai hulit compartiment al autoritatii publice locale – Directia de urbanism – Mihaela Al Basthawi, nu a dorit sa comenteze cazul: „Lasati-mi timp sa studiez dosarul si apoi mai vorbim“. Alt specialist de la serviciul Banca de date, masuratori topo, Rodica Badea, este de parere ca s-a comis o eroare. „Nu cred ca modificarea de PUZ este cauza, asa cum sustine proprietara ca i s-a spus, ci pur si simplu de o greseala. Parcelarea s-a facut inainte de PUZ, deci nu poate fi vorba de o deplasare oficiala a proprietatii“. Violeta Barcan, sefa Serviciului certificate de urbanism, nu a putut fi contactata, aflându-se in concediu. Cea mai concreta explicatie vine insa din partea sefului Comisiei de urbanism a consiliului local, Emilian Stefârta, care sustine ca in zona in care se afla lotul in discutie este posibila o miscare „in masa“ a terenurilor.


„In acel perimetru exista undeva o extindere «fizica» de suprafata peste limita prevazuta in PUZ. Adica, pe româneste, cineva s-a intins mai mult decât trebuia. Pentru ca aceasta noua limita a fost luata ca punct de reper de proiectanti si arhitecti pentru intocmirea datelor tehnice la loturile invecinate, intâlnim situatii de acest gen“, a spus Stefârta. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a declarat ca va solicita remasurarea tuturor proprietatilor incepând de la hotarul terenului destinat ANL, iar aceia care au incurcat lucrurile vor fi obligati sa le descurce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII