17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal400 de scoli fara autorizatii sanitare in Hunedoara

400 de scoli fara autorizatii sanitare in Hunedoara

Igienizarea si modul in care se prezinta scolile din judetul Hunedoara au facut obiectul unui amplu control, in urma caruia s-a stabilit ca doar 258 de institutii de invatamânt vor functiona cu avizul autoritatilor de sanatate publica, in timp ce restul pâna la 639 nu vor fi avizate din punct de vedere sanitar nici in acest an scolar.


Informarea autoritatilor judetene a cuprins raportul evaluarii stadiului de pregatire in baza unor criterii stabilite de lege, cum ar fi: lucrarile efectuate cu scopul imbunatatirii conditiilor de invatamânt, igienizarii si asigurarii reparatiilor; nivelul fondurilor alocate de consiliile locale, raportat la necesitatile unitatilor scolare, nivelul platilor privind utilitatile scolare, precum si modul de alimentare cu apa potabila ori existenta autorizatiei sanitare. „Desi majoritatea unitatilor scolare vor avea finalizate lucrarile de igienizare si reparatii pâna la inceperea noului an scolar, exista unitati care nu au primit autorizatie sanitara de functionare din cauza neindeplinirii conditiilor necesare. Din totalul de 639 de unitati de anteprescolari, prescolari, scolari si studenti din judetul Hunedoara, doar 258 functioneaza autorizate sanitar. Neobtinerea autorizatiei sanitare de catre celelalte 381 de unitati se datoreaza neconformarii la cerintele Ordinului MS nr. 1955/1995 si nerespectarii conditiilor minime de igiena“, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.


Scoli fara apa potabila


Printre motivele invocate de inspectorii care nu au autorizat sanitar scolile din Hunedoara se numara: lipsa sursei proprii de apa potabila (in special in mediul rural), existenta unor fântâni neintretinute din care elevii sunt nevoiti sa bea apa, a unor hidroizolatii defecte, a sistemelor de incalzire deficitare, cladiri improprii, grupuri sanitare deteriorate sau nesolicitarea eliberarii/vizarii anuale a autorizatiilor sanitare de functionare de catre conducatorii unitatilor de invatamânt. Chiar daca majoritatea unitatilor scolare din mediul rural fac eforturi pentru asigurarea conditiilor necesare, inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Hunedoara spun ca ele nu pot obtine autorizatia sanitara din lipsa apei curente. In cazul acestor scoli, alimentarea cu apa potabila se face de la fântâna, put de mare adâncime sau chiar din dozatoare, iar acolo unde nu poate fi asigurata apa potabila la cismea sau fântâna, consiliile locale vor fi obligate sa aloce fondurile necesare pentru achizitionarea de dozatoare.


Conform reprezentantilor Prefecturii Hunedoara, in perioada imediat urmatoare se vor derula actiuni de control si remediere a situatiei, urmând ca pe 13 septembrie 2006 sa se organizeze o noua intâlnire la care sa participe directorii de scoli si primarii localitatilor care intâmpina greutati in obtinerea autorizatiei de functionare si asigurarea unor conditii decente de desfasurare a procesului de invatamânt.


Dotari si bani pentru biblioteci


Conform Institutiei Prefectului, pe parcursul anilor 2005 – 2006, 85 de unitati scolare din judetul Hunedoara, din cele 90 declarate eligibile, au fost dotate cu retea de calculatoare, iar in acest an s-au alocat fonduri pentru dotarea laboratoarelor de fizica, biologie si chimie. Bibliotecile scolare vor avea la dispozitie resurse financiare pentru achizitionarea de carti, sumele alocate depasind 10.000 RON pentru fiecare biblioteca. 35 de unitati scolare au primit mobilier nou in acest an, urmând ca alte 50 sa primeasca fonduri pentru achizitionarea de mobilier.


Siguranta in scoli


Dintre cele 121 de unitati de invatamânt existente in mediul urban al judetului Hunedoara, 71 au asigurata paza proprie sau cu societati specializate, iar 50 nu au luat masuri de paza a elevilor, dar in perioada imediat urmatoare, Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara si conducerea unitatilor scolare va trebui sa identifice modalitati practice de a-si institui una din formele de paza prevazute de Legea nr. 333/2003.


Cu privire la actiunile intreprinse de institutiile abilitate pentru mentinerea si cresterea gradului de siguranta civica in zona unitatilor de invatamânt si in incinta acestora, atât Inspectoratul de Jandarmi Judetean Hunedoara, cât si Inspectoratul de Politie al Judetului Hunedoara vor asigura imbunatatirea climatului de ordine si siguranta publica, supravegherea prin sistem de patrulare in zona unitatilor scolare, desfasurarea de activitati preventive prin prezentarea unor teme elevilor si afisarea de extrase din legislatia de specialitate la avizierele institutiilor scolare. De mentionat ca la nivelul judetului Hunedoara, sapte unitati scolare au montate camere video de supraveghere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS