7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu dascalii la psiholog

Cu dascalii la psiholog

Controlul psihologic al dascalilor din invatamântul preuniversitar este obligatoriu, periodic. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj si celei din Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, rolul examinarii este acela de a elimina de la catedra profesorii-problema.


Inceputul noului an scolar preuniversitar 2006-2007 bate la usa, iar cei peste 8.000 de dascali activi in sistem trebuie sa se supuna controlului psihologic impus de legislatia in vigoare, examinare pe care un dascal este obligat sa o faca anual. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj si ai Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) din cadrul ISJ Dolj, verificarea este obligatorie. „Este singura metoda prin care ne putem da seama daca subiectul testat corespunde activitatii didactice. Daca dascalul nu obtine respectivul aviz medical, practic nu mai poate preda, dar, toretic, nu se intâmpla asa. Când fac aceasta remarca motivez cu faptul ca multe din semnalele trase de noi nu au fost auzite de oamenii de specialitate, psihologii de la Laboratorul de sanatate mentala din cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova“, a spus Doina Iliuta, sefa Serviciului de Salarizare din cadrul ISJ Dolj. Importanta examenului psihiatric a fost explicata si de inspectorul scolar general, prof. Diana Busoi, din cadrul ISJ Dolj: „Doresc ca aceasta testare psihologica sa fie extrem de serioasa, pentru a evita unele situatii nedorite. In anul scolar precedent, in Dolj au existat aproximativ 187 de cadre didactice care, in ciuda faptului ca nu au primit avizul de functionare in sistem, aviz dat de psihologii examinatori, s-au intors la catedra dupa reexaminarea facuta de medicii psihiatri autorizati. Or, in aceste conditii, noi, cei care nu putem pune nici un diagnostic, neavând competenta necesara, a trebuit sa-i reprimim in sistem. Autoritatea de Sanatate Publica Dolj ar trebui sa fie mai vigilenta si mult mai cooperanta cu noi, iar reexaminarea sa se faca profesionist“. Potrivit sursei citate, parafa medicului specialist care atesta faptul ca dascalul cu probleme nu poate lucra in educatie ar diminua sesizarile facute de elevi si parintii acestora, cu privire la comportamentul neadecvat al unor dascali din scolile doljene. Vizavi de acest circuit, un punct de vedere l-a avut si reprezentantul CJAP Dolj, prof. psiholog Marinela Dumitrescu: „Un su-biect «afectat» din punct de vedere psihic nu se poate remedia decât cu ajutorul unui tratament riguros. Or, revenirea lui la catedra nu cred ca este o solutie favorabila“.


Invatamântul doljean nu dispune de psiholog


Ceea ce este mai dramatic pentru invatamântul preuniversitar doljean, fapt recunoscut si de liderii ISJ, este ca veriga cea mai importanta din sistem, psihologul, lipseste. „Or, in astfel de situatii numai consilierii scolari ii pot «evalua» pe profesori. Atunci când observa ceva diferit in comportamentul examinatului, diverse tulburari psihice, evaluatorii sunt obligati sa-i trimita la un medic specialist, psihiatru sau psiholog. Verdictul final, diagnosticul, poate fi stabilit doar de cel din urma“, a explicat Marinela Dumitrescu. Potrivit acesteia, indivizii cu probleme sunt diferiti. „Atunci când te astepti sa pice testul la care este supus, acest lucru nu se intâmpla. Motivul, testarea inteligentei este foarte greu de stabilit, iar psihologul nu poate demonstra acest lucru fara o dovada“, a marturisit reprezentantul CJAP Dolj.


Pentru a evita unele incidente, nu putine la numar, dar totusi depistate cu greu (in anul scolar 2005-2006 au existat astfel de cazuri la unele unitati de invatamânt din Dolj, Scoala Cernele si Colegiul National „Gheorghe Chitu“, unde, din cauza comportamentului neprofesional, ISJ a solicitat un control psihologic riguros urmat de desfacerea contractului de munca), consilierii scolari solicita acum sprijinul medicilor de specialitate. Parintii elevilor vor cu tot dinadinsul ca profesorii sa fie evaluati psihic. „Avem si noi copii si stim cu totii ca au existat cazuri de agresiune, chiar si sexuala, fata de elevi/eleve. Or, un dascal profesionist si in toate facultatile mintale nu ar fi capabil de asa ceva. Sa nu uitam ca in ultima vreme tot mai multe astfel de cazuri au fost facute publice“, a spus un craiovean. Un prim pas de incurajare pentru psihologii scolari l-a facut purtatorul de cuvânt al Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, dr. Stefan Popescu: „Incepând din acest an, examinarea profesorilor se va face doar de catre psihologi autorizati, membri ai Colegiului Psihologilor din România, un lucru care va schimba in bine datele problemei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS