23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBâlciul de la Argetoaia, o traditie de secole

Bâlciul de la Argetoaia, o traditie de secole

In zona Olteniei, si mai ales in satele in care nu au disparut traditiile, inca mai ai ocazia ca, de sarbatori, sa intâlnesti oameni imbracati in frumoasele costume populare mergând la hora din sat. Fiecare sarbatoare este aici un prilej pentru sateni de a-si etala straiele populare, de a lasa munca de-o parte si a merge la târgul din sat, unde pot sa se distreze si sa uite de neajunsurile vietii de zi cu zi.


Sarbatoarea de Sfânta Maria Mare este pentru satenii din comuna Argetoaia prilej de distractie. Nu numai ei se bucura de aceasta sarbatoare, ci si oamenii din satele invecinate. Este o intrunire a fiilor satului, la care participa insa si tinerii, plecati peste an la munca in strainatate sau la oras. In aceasta perioada, satul intinereste pentru câteva zile.


La „Bâlciul de Sânta Maria Mare“, cum ii spun satenii din partile locului, nimeni nu mai sta acasa de dimineata pâna seara târziu, timp de trei zile. Spre bucuria copiilor, inca din prima zi a evenimentului le sunt puse la dispozitie tiribombe, care sunt luate cu asalt pentru o doza de… adrenalina.


„Nu am cheltuit nimic din alocatie in ultimele doua luni tocmai pentru a avea ce cheltui la bâlci. Am vrut sa-l urc si pe bunicul meu in tiribomba, dar ii este frica“, a spus unul dintre copiii prezenti la sarbatoare.


In cel mai apropiat sfârsit de saptamâna de Sfânta Maria Mare, toti oltenii prezenti la bâlci se reintâlnesc cu rudele, se distreaza la un gratar si incing o hora pe muzica in stil oltenesc, cântata de o formatie de batrâni muzicanti. Lautarii sunt adusi aici de prin comunele invecinate de cei care organizeaza si mese „festive“, unde se servesc mici si cârnaciori la gratar.


Nimeni nu-i stie istoria


„Aceasta sarbatoare a reuniunii fiilor satului am hotarât sa o organizam nu asa cum se obisnuia, in cel mai apropiat sfârsit de saptamâna de Sfânta Marie Mare, ci la o saptamâna dupa aceasta, pentru ca avem foarte multi pensionari care isi primesc drepturile financiare dupa 15 august. Din aceasta cauza, cei mai multi nu ar fi avut bani pentru a participa la bâlci“, a mentionat primarul comunei Argetoaia, Mircea Bezna.


Traditia evenimentului se pierde in negurile timpului si nimeni nu-si aminteste când a inceput sa se tina aceasta sarbatoare pe meleagurile oltenesti. Chiar si cei mai batrâni oameni ai satului s-au nascut cu obiceiul si nu-i stiu istoria. Toti sunt mândri ca traditia se mentine si nu a disparut si sunt bucurosi ca acest eveniment ia amploare, pentru ca de la an la an vin tot mai multi participanti din multe colturi ale tarii.


„Nici vechiul primar care a fost pe timpul lui Ceausescu 12 ani la cârma comunei si care are in prezent aproximativ 61 ani nu stie de când este bâlciul acesta. Dar eu cred ca asta nu prea conteaza, ci faptul ca la eveniment participa din ce in ce mai multi oameni. Anul acesta au fost mult mai multi decât anul trecut si speram ca la anul sa batem recordul de prezenta“, a spus primarul comunei.


Manifestarea s-a bucurat anul acesta si de vizitatori de seama, figuri din lumea politica judeteana, precum Ion Calin, Ion Prioteasa si Petre Petrescu, carora le-a placut foarte mult ceea ce se intâmpla la Argetoaia si care au promis ca nici anul viitor nu vor lipsi.


Pentru aceasta sarbatoare, organizatorii au avut in plan si organizarea unui festival de muzica populara.


„Am avut in plan sa organizam in cadrul evenimentului si Festivalul de Muzica Populara «Maria Tanase», dar nu am avut timpul necesar pentru a ne ocupa de acest aspect. Speram ca de la anul sa putem organiza si un asemenea festival“, a spus primarul Mircea Bezna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS