20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai multe cabinete stomatologice pentru elevi

Mai multe cabinete stomatologice pentru elevi

In Craiova vor functiona din toamna noi cabinete de stomatologie pe lânga unitatile de invatamânt, desi necesitatea infiintarii lor nu este tocmai clara.


Din aceasta toamna, in Craiova se vor infiinta noi cabinete de stomatologie in unitatile de invatamânt. Pe lânga cele zece cabinete existente deja la Dispensarul Studentesc, Colegiul National „Fratii Buzesti“, Liceul Teoretic „Traian Vuia“, Grupul Scolar Industrial Electroputere, Colegiul National „Stefan Velovan“, Colegiul National „Elena Cuza“, Colegiul National „Nicolae Titulescu“, Grupul Scolar Industrial „C.D. Nenitescu“, Scoala 30 si Grupul Scolar Industrial Energetic, vor fi infiintate alte doua cabinete la Grupul Scolar Industrial Transporturi Auto si Colegiul National „Carol I“. Totodata, vor fi scoase la concurs posturi de medici stomatologi si pentru cabinetele existente la Dispensarul Studentesc, Colegiul National „Fratii Buzesti“ si Energetic.


Initiativa de infiintare a noilor cabinete stomatologice apartine Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, care a constatat ca in Craiova nu sunt indeplinite normativele privitoare la numarul de medici stomatologi. „In mod normal ar trebui sa avem un numar de aproximativ 2.000 de elevi la un medic. Fiecare cabinet are arondati elevi din unitatea de invatamânt in care functioneaza cabinetul, dar si din unitatile de invatamânt invecinate“, a declarat dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct Managementul Asistentei Medicale in cadrul ASP Dolj.


Stomatologii chiulangii


Unii directori de liceu considera ca, in ciuda faptului ca in cadrul unitatilor de invatamânt functioneaza cabinete de stomatologie, activitatea acestora nu prea se vede. In unitatile de invatamânt unde nu exista cabinete de stomatologie, elevii habar nu au ca se pot adresa cabinetelor de stomatologie din alte scoli. De fapt, nici in unitatile scolare in care functioneaza aceste cabinete elevii nu prea se inghesuie sa mearga la stomatolog.


Sunt insa si directori care cred ca un cabinet de stomatologie este o necesitate. Directorul Colegiului National „Elena Cuza“ sustine ca activitatea medicului stomatolog in scoli este una profilactica, iar daca elevii au nevoie de un tratament complex este normal sa se adreseze unui cabinet de stomatologie din afara retelei scolare. „Cabinetul nostru are dotari minimale pentru a putea acoperi urgentele. Elevii se duc acolo, insa principalul rol al cabinetului este de prevenire. Tratamentele dentare costa, iar daca este nevoie de asa ceva, cabinetele scolare pot sa dea trimitere“, a declarat Mircea Nastase, directorul Colegiului „Elena Cuza“.


Alte unitati de invatamânt au avut probleme cu medicii stomatologi care nu prea dadeau pe la cabinet. „Am avut mai multi medici suplinitori vreme de doi ani, care nu isi faceau datoria. Nu veneau la program si nu stiam de unde sa-i iau daca elevii aveau probleme, pentru ca nu lasau nici o adresa sau numar de telefon pentru a fi contactati. S-a ajuns acolo incât am avut reclamatii de la parintii copiilor“, a declarat Ioana Zorila, directoarea Grupului Scolar Energetic.


Se pare insa ca problema s-a rezolvat si elevii au inceput sa apeleze iar la cabientul stomatologic al scolii din aceasta vara, dupa ce a revenit medicul titular din concediul de ingrijire a copilului.


Activitate in scop preventiv


In ce consta insa activitatea de preventie? Potrivit ASP Dolj, elevul este invatat sa se spele pe dinti si beneficiaza de extractii si tratarea cariilor dentare gratuit. Cu cariile nu stau insa atât de rau, dupa cum o arata statisticile ASP Dolj, asa ca medicul mai merge din scoala in scoala pentru a da sfaturi legate de igiena dintilor. Si consultatiile si tratamentul sunt absolut gratuite, finantarea fiind asigurata prin programele Ministerului Sanatatii Publice.


Un cabinet de stomatologie este o investitie serioasa. Unitatea de invatamânt trebuie sa puna la dispozitie spatiul, iar ASP Dolj se ocupa de finantare. „Fiecare cabinet are alocati 4.417 lei pe an, bani necesari pentru achizitionarea de materiale sanitare, medicamente pentru urgente si materiale de curatat. Tot in aceasta suma este inclusa si contravaloarea reparatiilor aparaturii“, a spus dr. Stefan Popescu.


In ciuda acestui lucru, medicii stomatologi se plâng ca sunt subfinantati, motiv pentru care si adresabilitatea este destul de mica. „Degeaba vin pacientii la noi daca nu avem cu ce sa lucram. Materialele sanitare sunt necesare chiar si pentru profilaxie. Noi nu putem sa facem altceva decât sa ne uitam la ei si sa le dam trimitere la alt cabinet de stomatologie“, a declarat un medic stomatolog care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII