11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii disparuti, cautati in continuare

Minerii disparuti, cautati in continuare

Echipele de specialisti care ar fi trebuit sa ii caute pe cei doi mineri dati disparuti in urma cu o saptamâna nu si-au inceput lucrul. Familiile celor prinsi de alunecarea de teren in putul de la Mina Baia Noua impreuna cu mai multi prieteni curajosi incearca sa-i scoata pe acestia. Tatal lui Liviu Tomoioaga si fratele lui Yanculovici au intrat pe propria raspundere pentru a actiona la scoaterea pamântului prabusit peste liftul minier, ajutati si de alti prieteni sau fosti mineri.


Operatiunile de salvare in care ar trebui sa fie implicate echipe speciale de interventie nu au existat si nici nu exista. Minerii de la Baia Noua sustin ca acei salvatori primeau bani doar pe hârtie, ei fiind chiar plecati din tara. „Cine sa intre dupa ei? Noua ne este frica, oricând se poate prabusi mina peste noi, iar asta ar fi moarte sigura, deoarece nu mai exista decât o cale de acces pe care intram. Daca mai are loc o alunecare de teren, ramânem izolati, pentru ca nu mai este alta cale de iesire. Specialistii nu au sosit nici dupa sapte zile la Stariste, iar cei care au venit de la Petrosani au fost trimisi acasa, din motive nestiute de nimeni. Noi avem si aici angajati ce primeau bani doar pentru salvarea eventualelor victime, dar am aflat ca nu mai sunt in tara si primeau bani degeaba“, a declarat un miner de la Baia Noua.


Salvatori de ocazie


Conducerea minei nu a dat nici un raspuns oficial la acuzatiile familiilor celor doi disparuti, dar nici nu i-au oprit pe tatal si fratele acestora sa intre fara nici o protectie in subteran, cu toate ca se incalca legea. „Eu am intrat pe cont propriu, impreuna cu fratele lui Yanculovici, am ajuns pâna la cota 2.000, de unde eu nu am mai putut urca, dar cei trei prieteni ai lui Yanculovici si fratele celui disparut au continuat sa-i caute. Este foarte greu. Noi suntem mineri si stim doar sa extragem carbune, nu sa cautam persoane prin pamânt“, a declarat Ioan Tomoioaga, tatal lui Liviu.


Salvatorii de ocazie condusi de Rada Yanculovici, fratele lui Zdravsco, au intrat si duminica, si ieri in subteran, dar si ei sunt expusi pericolului. Disperarea de a-si gasi fratele ii poate afecta modul de actiune, iar toti acestia incalca orice lege a subteranului. „Ce sa fac? Nu pot dormi noaptea, iar daca directorii nostri nu aduc salvatori, trebuie sa-l gasim pe fratele meu. Am adunat câtiva prieteni de-ai mei mai curajosi si am intrat in mina. Incercam sa scoatem pamântul care s-a prabusit peste fratele meu si colegul lui. Mai bine mor decât sa-l las acolo in fundul pamântului“, a declarat Rada Yanculovici.


Familiile celor disparuti sunt disperate si nu mai au nici o speranta. Teama ca un nou accident minier se poate intâmpla in timp ce copiii lor sunt acolo ii ingrozeste pe toti, dar mai ales gândul ca nu isi pot inmormânta copiii crestineste. „Oricând mina poate pica din nou, pentru ca peretii putului sunt foarte slabiti si imbibati cu apa. Copiii nostri sunt acolo, cu alti prieteni, si pot avea aceeasi soarta cu cei disparuti. Directorii au uitat de noi si nu mai actioneaza in nici un fel, este bataie de joc“, plângea tatal celor doi frati Yanculovici. Pâna la inchiderea editiei nu s-a aflat nimic de cei disparuti, iar salvatorii mult asteptati de la Petrosani nu ajunsesera inca la Stariste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS