Urmasii lui Sherlock Holmes in Banie

Autori


Oricine are nevoie la un moment dat de persoane care sa ajute la gasirea unui document pierdut sau, in cazuri mult mai grave, la gasirea unor persoane disparute. Acestia sunt detectivii particulari, care si-au facut aparitia in ultimul timp si in Craiova.

Agentiile de detectivi particulari din România sunt infiintate si functioneaza in baza Legii nr. 329 din 8 iulie 2003 cu modificari privind executarea profesiei de detectiv particular. In Craiova exista patru agentii de detectivi particulari, care au fost infiintate in baza licentelor eliberate de Ministerul de Interne, desfasurându-si activitatea conform normelor in vigoare. Activitatea investigativa a acestor agentii urmareste obtinerea de date si informatii diferentiat, in functie de solicitant, persoana fizica sau juridica.

Sunt foarte multi cei care se indreapta spre meseria de detectiv particular, si mai ales tineri. Acestia trebuie sa fie absolventi de studii superioare, pentru ca diploma de licenta confera dreptul de a da examenul la organele de politie. Meseria de detectiv particular se desfasoara in urma obtinerii unei autorizari date de organele de politie.

Examenul de obtinere a licentei de detectiv particular se da trimestrial. Aceasta se mai poate obtine si in baza unei scolarizari care se face la nivel national de Organizatia Nationala a Detectivilor. In urma acestor cursuri se obtine o diploma. In baza acesteia, cei care doresc sa calce pe urmele legendarului Sherlock Holmes se pot inscrie pentru sustinerea unui examen la politie care, o data absolvit, le confera statutul de detectiv particular.

„Persoanele care se indreapta spre aceasta meserie trebuie sa aiba anumite abilitati. In primul rând sa le placa tot ceea ce fac, sa fie persoane care sa le placa sa afle, sa descopere, sa alerge dupa ceve anume. Trebuie sa aiba o capacitate foarte mare de concentrare si un anumit echilibru emotional, dar si in ceea ce fac. Iti trebuie un anumit caracter. In general, aceasta activitate este inrudita cu cea pe care o desfasoara organele de politie sau organele de informare. De fapt, conducatorii executivi ai acestei agentii, conform legii, nu pot sa fie decât fosti lucratori de politie, fosti lucratori in cadrul serviciului de informatii, fosti ofiteri de armata“, a declarat Tudor Mihai, director executiv al agentiei de detectivi particulari Hit Investigations din Craiova.

„Tradati in dragoste“

De-a lungul timpului, detectivii s-au confruntat cu felurite cerinte din partea clientilor: de la a afla o anumita adresa, obtinerea unor acte privind mosteniri, acte de proprietate, pâna la a urmari pe cineva. Dar majoritatea cazurilor cu care se confrunta acestia sunt bazate pe infidelitati. Nu este insa o meserie cu o prea mare popularitate in tara noastra si de aceea cazurile nu abunda.


„Sunt fel si fel de cerinte, dar, din pacate, nu sunt foarte multe, pentru ca lumea din zona aceasta nu prea are acest «cult» de a apela la detectivii particulari, deoarece nu prea cunoaste despre ce este vorba. In occident, aceasta meserie merge foarte bine in toate sferele de activitate, pornind de la consultanta, chiar si economica, sau mergând pâna la un adevarat parteneriat de afaceri. Dar cred ca si la noi se va dezvolta aceasta activitate, mai ales o data cu intrarea in Uniunea Europeana, atunci când o sa vina investitori care o sa fie interesati de dezvoltarea anumitor afaceri“, este de parere Tudor Mihai.

Exista o foarte mare colaborare intre centru, Organizatia Nationala a Detectivilor, si agentiile din teritoriu. Detectivii particulari fac intruniri periodice pentru schimb de experienta si informatie. Acestea se fac ori in Bucuresti, ori in diferite locatii la care participa toti membrii agentiilor de detectivi particulari.

Pe lânga satisfactiile pe care le aduce aceasta meserie, cei care o practica trebuie sa faca si unele sacrificii. Programul de lucru nu este obisnuit, iar timpul liber este cel care, de cele mai multe ori, trebuie sacrificat. „Cautarea“ este continua.

„Eu am fost ofiter, am lucrat in domeniul culegerii de informatii si aceasta meserie pot spune ca o am in sânge. Este o continuitate la ceea ce am facut. Este o meserie foarte frumoasa, care ofera o multime de satisfactii. Bineinteles ca exista si exceptii. Au fost cazuri in care nu s-a solutionat o anumita cerinta din cauza faptului ca persoana in cauza a intrerupt investigatia sau pentru ca ne-a angajat doar pe o anumita perioada. In meseria noastra suntem pastoriti de politie si, conform legii, in momentul in care, ca detectivi, intram in posesia unor date care reflecta comiterea de infractiuni, suntem obligati sa le aducem la cunostinta organelor de politie“, a explicat detectivul.

Costurile pentru o investigatie sunt, in general, scumpe, 100 de euro pe zi, dar se ajunge si la negocierea acestui tarif. Costurile difera insa si se aplica si in functie de complexitatea, dificultatea si durata actiunii.Comenteaza acum

Alte stiri

11 martie 2019

Șefi noi în poliția gorjeană

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Gorj a făcut schimbări la două subunități din cadrul instituției. După un an în care a condus Poliția Municipiului Motru, comisarul șef de poliție Daniel Popescu a fost numit la comanda Poliţiei ...

Sumarul ediției de duminică, 6 august 2006

Actualitate

» Grindina si vijelia au facut prapad in Vâlcea
» Oltul sub potop
» Furtuna in Dolj

Local

» Orasanu: „Facilitatile acordate Rodipet, o hotie girata de lege“
» Ziua Minerului, sarbatorita separat de sefi si de ortaci
» Sefa ISJ Mehedinti nu isi da demisia
» Samir Sprinceana, deferit justitiei
» Impuscat de patronul discotecii
» Fostul sef al IPJ Olt, accidentat
» Cozi la pasapoarte, aglomeratie in vami
» Modernizarea Urgentei, amânata
» O cisterna a intrat intr-un autobuz
» Un militar cu sarm
» Cariera sau lectie de viata
» O povara frumoasa
» Reteta de catanie

Dolj

» Profesorii, suparati pe ministrul educatiei
» Amenajarea Baniei, cosmarul craiovenilor

Sport

» Am scapat ieftin
» „Mi-a placut cum au jucat“
» Nu mai vrea la Stiinta
» Coltul microbistului
» I-au spulberat pe pitesteni
» Premiera pentru Jenson Button
» Fotbal pentru domnisoare
» „Minerii“ din Lupeni, mai tari decât cei din Motru
» Razvan Florea a luat bronzul
» Bölöni a debutat cu stângul
» Mutu a punctat din nou
» Ibrahimovic s-a revoltat
» Lampard vrea sa joace la Barcelona
» Bobby Robson a ajuns la spital
» Werder a câstigat Cupa Ligii Germaniei
» Trei goluri in trei etape pentru Marica

Bani & Afaceri

» Seres trimite specialisti pe santierul sinistratilor
» Oltenii au cerut 63 de milioane de euro pe proiecte SAPARD
» Relatiile cu colegii iti influenteaza cariera

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Intreruperi programate
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Nimic nu este „Interzis“
» Prietenii lui Mel Gibson ii tin partea
» Pasiunile excentrice ale liderilor politici
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» Acarul Paun
» Istorie cu masti

Top