12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTatuajele, opere de arta pentru o viata

Tatuajele, opere de arta pentru o viata

Tatuajele au devenit si la noi in tara o veritabila „industrie“. Din ce in ce mai multi tineri apeleaza la aceasta metoda de infrumusetare corporala.


Dan Fotescu este primul tatuator din România care a infiintat un laborator de tatuaje legal. In anul 2000, când a vrut sa deschida un salon de tatuaje, a descoperit ca aceasta meserie, de tatuator, nu era stipulata in Nomenclatorul meseriilor din România. Dupa ce a facut cursuri de calificare in Spania, Dan Fotescu a reusit in anul 2003 sa incadreze aceasta activitate la 9302, la salonul de infrumusetare. Si tot atunci a reusit sa infiinteze si meseria de tatuator si montator de bijuterii pe corp, acestea nefiind in Codul Muncii de la Ministerul Muncii. Fara aceste modificari, nu se puteau face angajari, pentru ca meseria de tatuator nu exista.


„De obicei, aceasta calificare se face la locul de munca. Nu este prea multa teorie, este mai mult practica. Inveti lucrând. Dupa ce am infiintat meseria de tatuator, au inceput sa se deschida din ce in ce mai multe saloane de tatuaje in România, dar, din pacate, foarte multi inca lucreaza ilegal. In aceasta meserie, primul lucru care trebuie sa te intereseze este sanatatea clientului. Nu banul neaparat, pentru ca pentru el poti sta la colt de strada, sa-l cersesti, si tot il câstigi. Nu trebuie sa te joci niciodata cu sanatatea clientului. In plus, nu trebuie sa te joci nici cu sanatatea ta. Atâta timp cât ai grija de tine, ai si de client“, a declarat Dan Fotescu, managerul general al primului cabinet de tatuaje deschis legal in România.


Daca in trecut cei care isi pictau anumite parti ale corpului se alegeau cu un semn distinctiv pentru toata viata, in prezent exista aparatura speciala care inlatura desenele de pe piele. Costurile sunt insa destul de ridicate, mult mai mari cu desenarea initiala.


„Oricine doreste sa-si faca un tatuaj trebuie sa se gândeasca foarte bine inainte de a face acest pas. Exista si tatuaje temporare, care sunt de trei ori mai scumpe, dar poti scapa de ele in cel mult cinci ani. Totul depinde de anticorpii pe care ii are omul in organism. La cabinetul meu nu folosim tatuajele fosforescente. Acestea nu sunt omologate inca de Directia de Sanatate Publica a Comunitatii Europene. Sunt unii care le fac, dar eu nu prea le recomand“, a explicat Dan Fotescu.


Tatuajul vs. body piercing


In domeniul tatuajului nu exista ceva nou niciodata, exista doar modelele care se schimba. Desenele sunt in general aceleasi, numai ca acum sunt mai stilizate si mult mai bine realizate. Nu se poate compara un model de ancora care se facea acum 30 de ani cu modelele de ancora care se fac acum. Modelele tribale sunt in general cele mai cautate, acestea s-au purtat mai tot timpul si au fost in topul preferintelor tinerilor. Tatuajele nu au fost si nu sunt o moda, ele s-au purtat din cele mai vechi timpuri.


Pentru infrumusetarea corpului, multi apeleaza si la body piercing. Sunt zone clasice in care se monteaza cercei de infrumusetare: ureche, sprânceana, nas, buze, limba sau mai nou in zonele genitale.


„Nu este dureros pentru ca se face anestezie pentru fiecare in parte. Aceasta se face cu ajutorul unei creme speciale si nu este o anestezie totala, ci de aproximativ 80 la suta. Clientul poate veni cu modelul lui sau se poate inspira din cataloagele noastre. Nu acceptam sa facem tatuaje cu specific nazist si rasist pentru ca ne interzice legea“, a mentionat tatuatorul.


Sunt si unii clienti care doresc sa-si acopere vechile tatuaje, dar, de cele mai multe ori, acestea nu se pot acoperi in totalitate datorita pigmentului foarte intens de la vechiul tatuaj. Pentru a acoperi aceste tatuaje intr-o proportie cât mai mare acestea trebuie sa aiba o vechime de cel putin trei ani.


Pentru piercing-uri, montajul dureaza foarte putin, maximum cinci secunde. In acest caz dureaza mult pregatirea, dezinfectia, anestezia, semnele etc.


„Un tatuator trebuie sa aiba si câteva cunostinte despre medicina. Cel putin notiuni de prim ajutor. Salonul in care lucreaza trebuie sa fie ferit de microbi, iar ustensilele cu care lucreaza sa fie dezinfectate. Noi am pus foarte mult accent pe sanatate. In laborator avem un sterilizator pe baza de aburi si unul pe baza de aer cald. Majoritatea celor care lucreaza acasa, din pacate, nu au posibilitatea de a steriliza acele pe care le folosesc“, a spus Dan Fotescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS