16.4 C
Craiova
joi, 30 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReteaua de hackeri de la Sibiu, urmarita sase luni de Secret Service si SRI

Reteaua de hackeri de la Sibiu, urmarita sase luni de Secret Service si SRI

Secret Service din SUA, politisti de la Crima Organizata din Alba Iulia si Sibiu, procurori si ofiteri SRI au lucrat mai bine de sase luni pentru anihilarea uneia dintre cele mai puternice retele de hackeri din România. Desi anchetatorii sustin ca in timpul procesului unul dintre membrii gruparii a incercat sa determine martorii sa-si schimbe declaratiile, la dosar exista probe concludente care le-ar putea aduce celor implicati in escrocherie 20 de ani de inchisoare.


Desi bazele grupului infractional au fost puse in 2003, abia anul trecut oamenii legii au reusit sa trimita dupa gratii cinci dintre cele 20 de persoane, membre intr-o retea internationala de ilegalitati in domeniul informatic. Sute de persoane din strainatate, in special din America, au fost inselate cu peste 350.000 de dolari.


Saptamâna trecuta, platforma de licitatii eBay a anuntat ca se constituie parte civila in procesul aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, ai carei reprezentanti sustin producerea unei fraude totale de 306.455 de dolari. Procesul escrocheriei informatice a adus in fata instantei mai mult de 20 de persoane. Procurorii au declarat ca hackerii sunt judecati pentru mai multe infractiuni din domeniul informatic, iar reteaua este formata, in principal, din opt persoane. Patru dintre acestea au vârste cuprinse intre 19 si 29 de ani si sunt judecate in stare de arest preventiv, alte patru persoane fiind judecate in stare de libertate.


Potrivit anchetatorilor, modul de operare al gruparii era profesionist. Nici unul dintre tineri nu are antecedente penale si nimeni nu are studii informatice. Sunt inteligenti si au reusit atât de bine sa puna pe „picioare“ intreaga retea, incât cei pacaliti nu au sesizat nimic suspect. Victimele au crezut ca site-urile cu licitatii se afla in Anglia. Initial, ei au creat pagini similare cu cele ale unor site-uri cunoscute de licitatii, directionându-i pe clienti exact acolo unde aveau interesul ca sa „muste“ momeala. Computere, produse electronice si chiar motociclete erau bunurile pe care le ofereau spre vânzare, insa marfa nu a ajuns niciodata la clienti. Se pare ca platile erau incasate in strainatate, pentru a spori increderea viitoarelor victime. Oamenii legii precizau, la declansarea anchetei, ca prejudiciul se ridica la aproximativ 350.000 de dolari. Cele patru persoane care au fost arestate preventiv sunt acuzate de constituirea unui grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic pentru obtinerea de date confidentiale, falsuri si fraude informatice, detinere fara drept a unui program informatic in scopul savârsirii infractiunilor, inselaciune, detinere de software in vederea falsificarii documentelor de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.


Informatii sustrase din 227 de conturi


Primii care au cazut in plasa politistilor au fost Horatiu Octavian Rotaru, Marius Petru Tamba si Cosmin Ionut Danica, din Sibiu. A patra persoana a carei implicare in escrocherie a fost dovedita este Ilie Cristian Munteanu, din Vâlcea, trimis si el dupa gratii. „In aceasta ancheta au lucrat procurori ai Biroului Teritorial Sibiu din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), ofiteri ai Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Alba Iulia, ai Serviciului Român de Informatii si ai Secret Service din SUA. Am colaborat foarte bine cu autoritatile straine care ne-au oferit date importante despre modul in care au fost inselati cetatenii straini“, au precizat surse din cadrul CZCCOA Alba Iulia. Dupa retinerile operate la Sibiu, oamenii legii au efectuat mai multe descinderi, gasind acasa la cei invinuiti adevarate valori, provenite din inselaciuni. La cele 17 perchezitii domiciliare s-au ridicat 24 de calculatoare personale, sase laptopuri, zece modemuri, trei autoturisme (doua marca BMW si un Mercedes), 28 de telefoane mobile de ultima generatie cu acces la internet, 2.000 de lire sterline, 3.200 de euro, bijuterii si un pistol.


Anchetatorii mai spun ca fiecare membru al gruparii avea sarcini bine stabilite. O parte dintre ei se ocupau de asigurarea echipamentelor necesare conectarii la internet, prin folosirea unor persoane pe numele carora au incheiat abonamente de acces intr-o retea de telefonie mobila. Ulterior se trecea la prelucrarea datelor aferente cartilor de credit cu ajutorul unor programe speciale si postarea licitatiilor fictive pe site-urile specializate. Prin aceste metode, inculpatii au sustras datele de acces de pe 227 de conturi, cu ajutorul carora au postat 105 licitatii fictive, prin care au scos la vânzare 527 de bunuri, telefoane, calculatoare si chiar motociclete. Unul dintre capii acestui grup infractional a incercat, in timpul anchetei penale, sa determine mai multi martori sa-si schimbe declaratiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS