20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdolescentii si alegerea profesiei

Adolescentii si alegerea profesiei

Pentru a reusi sa va sustineti copilul in alegerea carierei, amintiti-va momentul in care v-ati ales profesia. Inainte de a-l indruma spre o anumita cariera, amintiti-va ce v-a facut pe dumneavoastra sa alegeti profesia pe care o practicati. Copiii trebuie sa aiba libertate in alegerea carierei.


Care au fost fortele, astrele si contextul care v-au facilitat aceasta optiune? Care sunt regretele sau nostalgiile pe care le aveti ca nu ati facut ce ati fi dorit? Poate ca un astfel de moment de introspectie va va ajuta sa-i dati un sfat bun copilului dumneavoastra.


Daca intr-o zi fiul sau fiica dumneavoastra spune „stiu ce meserie imi doresc“ si dupa aceea adauga „inca un sfert din clasa vrea acelasi lucru“, este foarte posibil ca decizia sa fie luata sub presiunea grupului. De multe ori, asemenea hotarâri risca sa fie schimbate in functie de moda, fie sa persiste si sa obtureze alte oportunitati de cariera ale persoanei. Pentru oricare dintre noi, suna foarte bine, de exemplu, o afirmatie de genul „vreau sa ma fac doctor pentru a-i ajuta pe ceilalti“. Din pacate, acest gen de romantism risca sa se piarda, uneori, in cadrul unei perioade de studii aparent interminabile sau al contactului cu o casta profesionala mai degraba tehnica si fara un evident interes caritabil. Atunci când va sprijiniti copilul in alegerea carierei, fiti atent sa-si insuseasca si aspectele lumesti ale meseriei.


Lasati la o parte calculele pragmatice si permiteti-i copilului sa-si dezvolte talentul


Adolescentii talentati intr-o directie sau alta constituie mai degraba exceptia decât regula. Mai mult, talentul real devine evident cu timpul pentru toti cei din jur… Daca sunteti unul dintre norocosii parinti ai unui copil cu un talent special: artistic, stiintific sau sportiv, lasati la o parte calculele pragmatice si permiteti-i sa-si dezvolte talentul. Copilul va va fi recunoscator mai târziu. Deciziile parintilor in ceea ce priveste cariera odraslelor nu trebuie sa fie irevocabile si, mai ales, trebuie sa tina cont de dorintele acestora. Copiii trebuie sa aiba libertate in alegerea carierei. Este, de asemenea, foarte important ca decizia pentru o cariera sa fie insotita de o cunoastere aprofundata a rutinei meseriei. Daca adolescentul vrea sa devina, spre exemplu, medic, inlesniti-i sa stea de vorba cu un profesionist in medicina, pentru a afla atât partile frumoase ale meseriei, cât si „bucataria“ interna, stresul zilnic. Aflati in primul rând daca adolescentul are „chemare“ spre meseria visata.


„Când o sa fiu mare, vreau sa am bani“ a devenit deja un slogan in rândul adolescentilor. Majoritatea se viseaza la vârsta adulta plimbându-se in masini scumpe si invârtindu-se in cercuri selecte. Cu cât aceasta dorinta este mai mare, cu atât alegerea profesiei tinde sa fie mai pragmatica, de obicei indreptata spre stiinte economice sau drept. In unele cazuri, aceasta presiune pragmatica poate sa asfixieze un talent sau o vocatie. Un rol important in alegerea carierei il pot avea consilierii scolari.


Valorile pe care consilierul vocational trebuie sa le transmita


Nu va irositi talentul pentru ca nu o sa gasiti niciodata ceva mai valoros. O persoana care face o alegere pentru o viitoare cariera ignorându-si talentul numai pentru ca moda sau presiunea celor din jur o cere va ajunge sa viseze nostalgic la ceea ce-ar fi putut deveni. Sub stralucirea oricarei profesii se afla un miez de truda si rutina – un consilier vocational intotdeauna ii va atrage atentia adolescentului asupra acestui fapt. Adevaratul talent este acela de a ajuta persoana sa-si accepte alegerea, asumându-si si efortul necesar pentru a o infaptui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS