13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO casa pentru speranta

O casa pentru speranta

Un vis aparut in urma cu aproape zece ani a devenit, in sfârsit, realitate. Arhiepiscopul Bisericii Catolice din Bucuresti, Ioan Robu, a inaugurat miercuri dupa-amiaza, in cadrul unei procesiuni religioase, adapostul „Casa della speranza“. Centrul de primire pentru copii si batrâni a fost deschis in cartierul Facai, din Craiova, municipiu cu o singura biserica catolica la aproximativ 6.000 de credinciosi catolici, pastoriti de doi preoti.


Diferente mari intre centrul si periferia orasului Craiova, mai ales din cauza concentrarii in suburbii a oamenilor saraci, multi dintre acestia copii si tineri. Cu aceasta realitate s-au confruntat, in 1992, maicuta Maria Giorgina Schembri si o alta colega a sa din cadrul ordinului Suore di San Vincenzo de Paoli – Italia, care si-au propus sa deschida in cartierul craiovean Facai un mic centru de primire. „Am gasit un loc sarac, lipsit de centre adecvate de primire“, povesteste maicuta, care a inceput sa mearga din casa in casa. „Fiecare om a inceput sa isi deschida sufletul in fata noastra. Insa am observat la oameni ca le lipseste speranta, punctul central al vietii. Atunci mi-am spus: aici trebuie sa ne suflecam mânecile si sa trecem la treaba. Chiar daca nu aveam promisiuni sigure de finantare. Dumnezeu m-a facut sa actionez fara sa ma gândesc prea mult la eventualele probleme“, a spus maicuta Maria Giorgina Schembri.


Maicutele au cumparat la inceput câtiva metri patrati de teren, cu 2.500 de lire italiene metrul patrat. „Am primit foarte multe ajutoare, fara sa ne asteptam, pâna am reusit sa cumparam 15.000 de metri patrati. Eu numesc aceste ajutoare «picaturi de dragoste», care au venit de la parohia mea italiana din Licata, in provincia Agrigento, de la arhiepiscop, de la multe parohii si grupuri religioase“, a mai spus maicuta Giorgina. Calugarita compara „picaturile“ cu fragmentele de ceramica reciclata, care formeaza o cruce la intrarea in Casa. In 1997, sora Giorgina a inceput lucrarile si in 2002 s-a intâlnit cu voluntarii de la Unitalsi: „M-a impresionat exemplul multor tineri si adulti care erau alaturi cu dragoste si iubire de oamenii bolnavi. Eforturile lor mi-au adus un pic de lumina in suflet. Le-am povestit ce faceam la Craiova si au promis ca vin sa ma vada si acum au ajuns cu 600 kg de bagaje“, spune maicuta.


32 de paturi gratuite pentru batrânii fara sprijin


„Casa della speranza“ poate oferi gratuit 32 de paturi oamenilor batrâni, pentru un adapost permanent, un laborator specializat si un centru de reabilitare cu opt camere, activ datorita voluntarilor, o scoala care poate primi 180 de copii de gradinita si pâna la clasa a IV-a, unde predau invatatoare platite de statul român. Este vorba de minori orfani sau abandonati. „Proiectul Craiova“, aparut in cadrul initiativelor destinate copiilor, desfasurate de asociatia umanitara italiana Unitalsi sub titulatura «Cuore di latte», a fost realizat pentru a ajuta misiunea din România, «Casa della speranza» fondata de maicuta Giorgina Schembri. Banii adunati din diferite donatii ale asociatiei au fost utilizati pentru a construi „o casa pentru toti“, un centru incapator, capabil sa gazduiasca oamenii aflati in dificultate, apartinând unor grupe de vârsta diferite, pentru a le reda demnitatea si pentru a le asigura un viitor mai bun, fara a fi nevoiti sa abandoneze propria tara si propria cultura.


„Pentru moment, ne intâlnim cu copiii strazii in locul lor de refugiu. Sunt foarte neincrezatori si ostili fata de orice tip de structura inchisa. Pentru ei, as vrea sa amenajez doua pavilioane, unde sa poata invata diferite meserii. Intentia noastra este de a-i ajuta pe cei mai saraci dintre saraci“, a spus maica Giorgina, care se gândeste si la numeroasele tinere care ajung sa se prostitueze. In marele complex, a mai ramas de finalizat doar biserica. Pentru primirea persoanelor carora se adreseaza, complexul social are insa nevoie de racordarea la reteaua de gaze. Ceremonia de inaugurare a avut loc in curtea din fata centrului, la ceremonie participând si multi credinciosi ortodocsi, romi si oameni nevoiasi. Printre invitatii de seama s-a numarat si ambasadorul Italiei in România, Daniele Mancini.


Fonduri strânse din vânzarea de felicitari si tablouri


La Facai sunt in aceste zile 15 voluntari, batrâni si tineri, originari din Puglia, Sicilia si Abruzzo, care au participat la ultimele pregatiri inainte de inaugurarea adapostului „Casa della speranza“. „Am dat o mâna de ajutor la curatenia in cladire si la amenajarea curtii, la decoratiunile pregatite pentru a-i intâmpina pe toti prietenii români invitati la procesiunea religioasa si la petrecerea de dupa aceea“, a povestit Giovanni Punzi, consilier national al Unitalsi, care a ajuns la Craiova, dupa un drum de 40 de ore cu autobuzul, ore petrecute „cu dorinta de a sosi la destinatie, de a fi alaturi de copii si de a le darui ceea ce am adunat in comunitatile noastre parohiale: alimente, jucarii, rechizite, semn al implicarii noastre“. O a doua „tabara de lucru“ va avea loc in perioada 20 – 27 august si va fi destinata mai ales activitatilor de animatie si micilor servicii de intretinere. Din 2005, cu ajutorul a numeroase donatii venite din toata Italia, asociatia s-a alaturat proiectului „Casa della Speranza“, organizând actiuni de strângere de fonduri in parohii, vânzând felicitari si tablouri in scoli. In 2005, de Craciun, se adunasera deja 10.000 de euro, plus 20.000 de euro adunati in ultimele cinci luni. In paralel, au inceput si actiunile de „adoptie la distanta“ a copiilor iesiti din orfelinate, fara parinti sau abandonati de familii. Reprezentantul asociatiei spune ca acest proiect umanitar nu se va opri aici: „Faptul ca am venit aici a reprezentat pentru noi o datorie de constiinta. Oamenii sarmani, mai ales copii, ne pun intrebari, asteapta un ajutor din partea noastra si nu putem sa stam linistiti“, a spus Giovanni Punzi.


Campanie de solidaritate


Sucursalele Unitalsi din toata Italia s-au unit intr-o campanie de solidaritate fara precedent pentru a sustine proiectul „Craiova“. Voluntari de la asociatiile Unitalsi au participat la ultimele pregatiri in vederea inaugurarii complexului de servicii sociale. Centrul mult visat de maicuta Maria Giorgina Schembri a fost inaugurat miercuri dupa-amiaza de Arhiepiscopul Bisericii Catolice din Bucuresti, Ioan Robu, si va gazdui batrâni, copii si bolnavi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS