23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBugetarii din invatamânt, codasii sistemului

Bugetarii din invatamânt, codasii sistemului

Dupa o scurta pauza, bugetarii din invatamântul preuniversitar ameninta cu boicotarea viitorului an scolar. Motivul: salariul nu-i mai motiveaza pe oamenii de la catedra.


Liderii de sindicat din invatamântul preuniversitar ii atrag atentia lui Hardau ca bugetarii din invatamântul preuniversitar ameninta din nou cu boicotarea inceputului de an scolar. Motivul, pe lista problemelor nerezolvate sunt destule puncte negre care au fost trecute in Acordul incheiat cu sindicatele doar de dragul de a umple foaia. „Legea salarizarii, banii pentru infrastructura sunt doar câteva dintre punctele netratate si nerezolvate de ministrul de resort. Dar cel mai fierbinte ramâne punctul 7 din Acord, care prevedea elaborarea unei noi grile de salarizare in educatie, punct amânat si tot amânat. Mai mult decât atât, in urma grevei, doar elevii au avut de câstigat prin cele deocamdata 550 de milioane de euro din cele 1,1 miliarde, iar profesorii au beneficiat doar de acea majorare modica de 11,67, pe care pâna la urma au avut-o toti bugetarii, fara greva“, a spus vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj, prof. Constantin Lungulescu.


Potrivit sursei citate, in prezent, dascalii considera conflictul doar suspendat, dar acesta se poate relua in orice moment, daca executivul va fi in continuare refractar la respectarea clauzelor Acordului incheiat cu sindicatele in care, un punct extrem de important, ramâne salarizarea personalului din invatamânt. „Acest lucru l-am transmis executivului, in urma cu doua zile, când in Capitala a avut loc o intâlnire interministeriala din care au facut parte ministrul educatiei, Mihail Hardau, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, Gheorghe Barbu. Pe ordinea de zi, controversatul subiect, salarizarea dascalilor, prin care acestia se situeaza pe a treia pozitie din coada sistemului bugetar, undeva pe aceeasi pozitie cu balerinii si balerinele de la teatrele lirice din tara“, a precizat Lungulescu.


Salariul unui profesor debutant, doar cinci milioane


Potrivit liderilor de sindicat, este inadmisibil ca un profesor debutant din invatamântul preuniversitar sa aiba cinci milioane, iar un magistrat debutant sa primeasca 17 milioane de lei. „In aceste conditii este inacceptabil ca o crestere de 17% sa-l multumeasca pe debutant in decursul a patru ani. Vrem sa se inteleaga ca nu avem nimic impotriva ca alte categorii de bugetari sa aiba aceste salarii, ba chiar le-am dori si mai mari pentru ei, dar vrem si noi ca dupa 17 ani, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, sa intram intr-o normalitate si nu intr-o anormalitate cum este cea de acum. Exemplu: un bilet la mare, de sase zile, masa si cazare, costa sase milioane, iar salariul este doar de cinci. In cele 24 de zile ramase din luna, cum procedeaza un astfel de cadrul didactic? Ce sanse de supravietuire i se dau?“, a spus vicepresedintele SIP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII