7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrele medico-sociale, la un pas de faliment

Centrele medico-sociale, la un pas de faliment

Rectificarea bugetara din luna iulie a reusit sa salveze de la faliment unitatile medico-sociale din Dolj. Potrivit Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, unitatilor medico-sociale li s-au alocat initial pentru 2006 un buget care le permitea sa supravietuiasca pâna la jumatatea anului. Bugetul a fost suplimentat in aceasta luna cu 0,5 milioane RON, suma considerata suficienta pentru acoperirea necesarului de medicamente, materiale sanitare si acordarea salariilor personalului medical, pâna la sfârsitul anului. „Aceasta suplimentare a fost absolut necesara, existând pericolul aparitiei unor disfunctionalitati majore in cadrul acestor unitati“, a precizat ec. Aura Gabriela Militaru, presedinte-director general al CAS Dolj.


Lipsa fondurilor a dus la intârzierea platilor catre furnizori


CAS Dolj are in derulare contracte cu sapte centre medico-sociale din localitatile Sadova, Melinesti, Amarastii de Jos, Cetate, Plenita, Bechet si Brabova. Suplimentarea bugetului era absolut necesara pentru mentinerea pe linia de plutire a acestor unitati, mai ales ca unele disfunctionalitati incepusera sa apara. La Centrul Medico-Social din Melinesti, de exemplu, lipsa fondurilor a dus la intârzierea platilor catre furnizorii de materiale sanitare. „In ultima luna am ramas fara bani pentru salarii si medicamente. Am incercat si am reusit sa ne descurcam, mizând si pe intelegerea furnizorilor care ne-au asteptat cu platile, insa probleme majore nu am avut“, a declarat dr. Aurora Kalman, directorul Centrului Medico-Social Melinesti.


Dr. Kalman a mai spus ca ar mai fi necesara o rectificare de buget, pentru ca unitatea sanitara sa nu mai aiba probleme financiare pâna la sfârsitul anului. „Bugetul initial nu era suficient pentru a acoperi nici macar jumatate din cheltuieli. La rectificare am primit 97.000 RON. Ne-am descurca si cu acesti bani, insa in momentul de fata avem doua posturi libere. Daca nu vom face angajari pe aceste posturi, banii vor ajunge; in caz contrar, am mai avea nevoie de aproximativ 30.000 RON“, a mentionat directoarea Centrului Medico-Social Melinesti.


Bani mai multi pentru farmacii


Fondurile destinate furnizorilor de servicii medicale au fost majorate cu 14 milioane RON. Cei mai multi bani au ajuns la farmacii (7,6 milioane RON) si spitale (4,14 milioane RON). Au mai primit bani medicii de familie, centrele medico-sociale, ambulatoriile de specialitate (cabinete sau policlinici), distribuitorii de dispozitive medicale si Serviciul de Ambulanta Dolj (0,7 milioane RON).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS