7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cazier la minut

Sistemul de cazier judiciar se va informatiza pâna la sfârsitul acestui an, iar doljenii isi vor putea obtine certificatul de cazier in numai câteva minute, din orice localitate, indiferent de locul in care s-au nascut sau in care au domiciliul.


Majoritatea doljenilor au trecut macar o data pe la Sectia 4 Politie Craiova pentru a-si ridica cazierul judiciar. Pentru a obtine acel petic de hârtie, trebuie sa te trezesti cu noaptea in cap ca sa apuci loc pe lista, dupa care, in functie de numarul pe care l-ai prins, stai pâna la câteva ore la coada ca sa poti depune actele. A doua zi „faci“ alta coada ca sa iti ridici cazierul, iar daca esti ghinionist si actele tale s-au ratacit, vii si a treia zi. Lucrurile se complica daca vii dintr-o localitate din judet si trebuie sa pierzi câteva zile prin Craiova. Si totul in regim de urgenta. Ministerul Administratiei si Internelor promite ca aceste lucruri vor ramâne doar amintiri, pentru ca pâna la 1 septembrie toate serviciile judetene de cazier vor fi conectate la baza centrala de date privind evidenta populatiei, iar de la sfârsitul anului serviciul va deveni operational. Acest lucru inseamna ca orice cetatean isi poate ridica cazierul in numai câteva minute de la orice sectie sau post de politie, indiferent de locul unde s-a nascut sau unde locuieste. Prin aceasta masura se urmareste trecerea la servicii rapide, bune si ieftine, adica eliminarea cozilor, listelor, dar si obtinerea cazierului in regim de „pila“. Acest proiect a fost pe hârtie inca din anul 2004, insa lipsa fondurilor a intârziat punerea lui in practica. „In Legea nr. 290/2004 este prevazuta infiintarea Sistemului national de evidenta informatizata a cazierului judiciar, dar lipsa banilor a intârziat implementarea lui. Am inteles ca pâna la sfârsitul anului baza de date va fi realizata si acest obiectiv va fi realizat“, a declarat comisarul-sef Constantin Coanda, seful Serviciului Cazier Judiciar si Evidenta Operativa Dolj.


Cum se obtine cazierul


Cazierul judiciar se elibereaza persoanelor fizice si are o valabilitate de sase luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care a fost eliberat. Cererea motivata, datele de stare civila se depun la ghiseul Serviciului Cazier Judiciar si Evidenta Operativa din cadrul Sectiei 4 Politie Craiova. Pentru solicitarea certificatului este necesar actul de identitate si timbru fiscal in valoare de 10.000 de lei (1 RON). In regim normal, certificatul de cazier judiciar se obtine in termen de cel mult zece zile pentru persoanele nascute in judetul Dolj si in cel mult 30 de zile pentru persoanele nascute in alte judete. In regim de urgenta, cazierul se obtine achitând suma de 50.000 de lei (5 RON) la orice unitate CEC, urmând sa fie eliberat in termen de una pâna la trei zile. Diferenta intre durata eliberarii unui cazier in regim normal si in regim de urgenta se datoreaza modalitatii prin care se face verificarea. „In regim normal, verificarile se fac prin corespondenta, de aceea poate dura si 30 de zile. In regim de urgenta, datele sunt comunicate prin convorbire telefonica, prin intermediul centralei interne a MAI“, a explicat Constantin Coanda.


Politistii spun ca si sistemul actual ar putea fi eficient daca olteanul ar fi mai constiincios si ca aglomeratia se produce din cauza cetatenilor. „Cei mai multi vin in ultima clipa sa-si ridice cazierul in regim de urgenta. Daca si-ar chibzui timpul, ar putea sa-si obtina cazierul in regim normal, fara sa mai stea la cozi“, a mai spus Coanda.


Cazier on line


In cel mult o luna, doljenii vor putea depune cererile de eliberare a cazierului judiciar si prin intermediul internetului, insa numai in regim normal. Pe site-ul IPJ Dolj va exista posibilitatea completarii unei astfel de cereri si astfel prezenta solicitantului nu va mai fi obligatorie. Prezenta acestuia va ramâne obligatorie pentru momentul eliberarii cazierului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS