17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinalul unei stagiuni faste

Finalul unei stagiuni faste

In viziunea directorului general Mircea Cornisteanu, aceasta stagiune a fost fasta, cu premiere de buna calitate artistica, punctata de Festivalul International Shakespeare care a consolidat reputatia Teatrului National „Marin Sorescu“ Craiova, cu turnee mai mult decât profitabile in tari ca Marea Britanie, Israel, Bulgaria, Republica Moldova.


Acesta spune ca ultimul turneu important al anului in curs va fi in Polonia, la Festivalul Shakespeare de la Gdansk, unde trupa craioveana va participa cu piesa „Cum va place…“, in regia lui Silviu Purcarete. De altfel, marele regizor, care si-a anuntat disponibilitatea de a colabora anul viitor cu TN „Marin Sorescu“, va fi prezent la Gdansk, unde se va intâlni cu actorii teatrului craiovean.


Din toamna, incepe un program de vis


Stagiunea care se va deschide la toamna (pe 10 septembrie, cu „Romeo si Julieta“), va surprinde prin câteva noi montari care, cu certitudine, va determina publicul craiovean sa umple salile teatrului. In acest sens, directorul teatrului argumenteaza: „La sfârsitul lunii septembrie vom asista la premiera piesei « Olimp in cârje » de Dejan Stankovici, in regia lui Mircea Cornisteanu, scenografia Viorel Penisoara Stegaru, urmata de ceea ce ar putea reprezenta un succes notabil, «Carlo Carlini, iluzionism», de Mircea Daneliuc care va semna si regia (decembrie). Tot din toamna, in luna octombrie, va fi montata piesa « Zig si More », de Marine Auriol, in regia lui Alexandru Boureanu. Incepând cu 2007, se vor realiza spectacole ale unor importanti regizori : Irina Niculescu (SUA), cu piesa «Pasarea verde a tineretii», de Carlo Gozzi, in coproductie cu Teatrul «Colibri», scenografia fiind asigurata de Mihai Madescu“. Acest spectacol va avea premiera in luna martie a anului urmator. De asemenea, Felix Alexa va monta la Craiova o piesa, al carei titlu se va cunoaste in maximum doua saptamâni, in timp ce Mircea Cornisteanu ii va delecta pe spectatori, in luna mai, cu o piesa remarcabila a originalului dramaturg american, Neil La Bute: „Fat Pig“.


Directorul teatrului craiovean mai dezvaluie ca un proiect important, care se va materializa in vara anului viitor, este cel legat de montarea celebrului muzical „Omul din La Mancha“, de Dale Wassermann, in regia tânarului regizor Cezar Ghioca, bursier Fulbright junior in SUA. Rolul lui Don Quijote va prilejui revenirea pe scena nationalului craiovean a cunoscutului Tudor Gheorghe. Daca mai precizam si faptul ca piesa „Omul din La Mancha“ va fi montata in coproductie cu Opera Româna, indubitabil, succesul acestui muzical este garantat. Mai mult, se va continua proiectul cu Catedra UNESCO a Institutului International de Teatru, urmând ca anul vitor, la Craiova, sa monteze un regizor din Australia.


Actorii canadieni au jucat „Pense que tu Dieu“


Stagiunea Teatrului National „Marin Sorescu“ s-a incheiat, luni 3 iulie, cu o surpriza placuta pentru admiratorii dramaturgiei lui Matei Visniec. Astfel, sub egida Catedrei UNESCO si a Institutului International de Teatru, luni seara a avut loc reprezentatia piesei „Pense que tu Dieu“, un melanj de texte originale, precum: „Le retour a la maison“, „Le pays est navré“, „L’âme dans la brouette“, „Sandwich au poulet“, „Je ne suis pas ton lapin“, „Auto-stop“, „Un café allongé, un peu de lait a côté et un verre d’eau“ etc. Textele au fost selectate de Alexandre Bergeron, Jean-Pascal Fournier, Isabelle Leclerc, Maia Loinaz si Diane Ouimet. Practic, primii patru au fost inclusiv actorii care au dat viata personajelor lui Visniec. Textul original al piesei a fost interpretat in limba franceza de actorii canadieni, sub indrumarea regizoarei Diane Ouimet, care a asigurat si montajul acesteia. Scenografia a fost realizata de Laura Maria Stroe. „Pense que tu Dieu“ de Matei Visniec surprinde tribulatiile a doi soldati de-a lungul tuturor razboaielor care au marcat sângerosul secol XX, incepând din anul 1914. El face parte din asa-numitul teatru scurt, marca Visniec, grupat in jurul a trei teme: „Frontierele“, „Agorafobia“ si „Desertul“.


Motivatia alegerii acestei piese in limba franceza este data de Anul International al Francofoniei, manifestare care va avea loc in România, in toamna acestui an. In proiectul de colaborare româno-canadian exista si o reprezentare a piesei in limba româna. Versiunea româneasca va fi jucata din toamna cu actorii Catalin Baicus, Adela Minae, Oana Dicu, Doru Bem si Mircea Gheorghiu. Fara indoiala, va fi un succes total.


Matei Visniec, un dramaturg asemuit cu Eugen Ionescu


Dramaturgul Matei Visniec are 50 de ani, s-a nascut in România pe care a parasit-o elegant si definitiv in 1987, cu doi ani inainte de evenimentele din decembrie ’89, stabilindu-se in Paris, capitala culturala a lumii. Toti scriitorii români stiu ca Visniec a fost incompatibil cu ideologia comunista, ca piesele sale de teatru nu erau pe placul cenzorilor comunisti. Inainte de a evada din tara absurdului, lui Visniec i-au fost publicate doar unele poeme. Cu toate ca piesele sale scrise intre 1977 si 1987 au fost cenzurate, ele au circulat pe ascuns. Cum era de asteptat, dupa decembrie ’89, Visniec a devenit dramaturgul cel mai jucat in România.


Este un autor dramatic ingenuu si scrie o literatura moderna. Unii critici l-au asemuit cu Ionescu, Beckett, Kafka, Sartre, Camus, Buzzati, Arabal, Pirandello, Pinter, Fellini. Matei Visniec a scris si publicat peste 50 de piese de teatru, din care 43 se joaca in 26 de tari de pe trei continente. Are 15 piese ce se joaca in mod constant cu casa inchisa in sase tari, piesele sale fiind traduse in turca, greaca, islandeza, norvegiana, suedeza, olandeza, bulgara, germana, italiana, engleza, româna, spaniola si portugheza. Scrie cu precadere in limba franceza, dar si in limba româna. Are piese care se joaca inclusiv in Statele Unite, Japonia si Canada, facându-l cunoscut pe aproape toate meridianele lumii.


In paralel cu activitatea de dramaturg, Matei Visniec este jurnalist la Radio France International (RFI), unde realizeaza emisiuni in limba româna si spaniola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS