14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicamente compensate si gratuite, la discretie

Medicamente compensate si gratuite, la discretie

Mai mult de jumatate dintre farmaciile doljene mai elibereaza medicamente compensate si gratuite, desi au trecut trei saptamâni de la inceputul lunii. Potrivit reprezentantilor Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, ieri, 87 de farmacii eliberau medicamente compensate si gratuite, din cele 144 aflate in relatii contractuale cu institutia. Farmacistii sustin ca situatia este destul de buna, având in vedere problemele cu care se confrunta alte judete.


„Ieri (marti – n.r.) mai aveam din plafon aproximativ 50 de milioane de lei, suficient pentru a putea elibera medicamente compensate si gratuite cel putin pentru inca o zi sau doua. Depinde acum, daca vine un bolnav cu o reteta de 30 de milioane de lei s-ar putea termina fondurile mai repede decât am estimat. Oricum, situatia s-a redresat mult in ultimele luni“, a declarat farmacista Ana Safta.


„Situatia este intretinuta de anumite interese“


Famacistii sustin ca mai sunt probleme cu „psihoza“ de la inceput de luna, când bolnavii dau buluc la farmacii, de teama ca se vor termina plafoanele inainte ca ei sa faca rost de medicamente. „Inca mai exista acea panica, in primele zile, insa eu cred ca aceasta situatie este intretinuta de anumite interese. Oamenii se uita la televizor, vad ce se intâmpla in alte localitati si le este teama ca la rândul lor nu vor mai gasi medicamente“, a mai spus Ana Safta. Din cauza afluxului de bolnavi din primele zile ale lunii iunie, farmaciile au reusit ca pâna la jumatatea lunii sa consume aproximativ jumatate din plafonul alocat.


Aceeasi parere o are si presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj, Elena Calin, care considera ca bolnavii trebuie sa constientizeze faptul ca pot lua medicamente si fara sa stea la cozi. „Situatia nu este rea nici in Craiova. Cel putin 20 de farmacii elibereaza in continuare medicamente compensate si gratuite. Este posibil insa ca bolnavii sa nu obtina medicamentele solicitate din prima farmacie in care intra. Dar pot rezolva foarte usor si aceasta problema, fara sa mai fie plimbati de la o farmacie la alta. Exista un numar gratuit de Tel Verde al Casei de Asigurari de Sanatate, 0.800.800.962, de unde vor fi indrumati catre o farmacie care poate sa le onoreze reteta si ii sfatuiesc sa foloseasca acel numar de telefon“, a adaugat Elena Calin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII