14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSistem, o formatie de maestri

Sistem, o formatie de maestri

Formatia Sistem inseamna Florin Catalin Romascu, Robert Magheti, Claudiu Purcarin, Ciprian Rogojan si Toth Zoltan, cinci percutionisti profesionisti, care au biografii impresionante, studii de specialitate, premii internationale si prestatii de exceptie pe numeroase scene atât din tara, cât si din strainatate.


Formatia Sistem a luat fiinta in anul 2000, in luna noiembrie. Dupa o perioada mai lunga de tatonari privind componenta si stilul, formatia a adoptat o structura unica in lume, formata din cinci percutionisti care, pe lânga un set de tobe, bat la tot felul de butoaie de diferite marimi si materiale si accesorii neconventionale. Repertoriul formatiei este unic si este alcatuit din piese special compuse pentru a se potrivi cu „instrumentele“ lor, butoaie, jante, flexuri, toaca, set de tobe si altele, incluzând efecte speciale cu apa, pamânt si foc. La unele piese ei folosesc pungi, cani de cafea, lanterne, mingi de baschet, telefoane, galeti, sticle, role de film, pari etc. Piesele sunt realizate cu ajutorul mai multor compozitori, partea ritmica apartinând formatiei, miscarea si efectele speciale fiind stabilite la repetitii printr-un efort comun. Acestea au loc zilnic, dureaza doua-trei ore si sunt completate de studiu individual. Totul se intâmpla din dorinta de a realiza un show complex, implicând regie, efecte pirotehnice si miscare scenica.


Un show de exceptie


In primavara anului 2005, trupa, insotita de Luminita Anghel, a câstigat preselectia pentru Eurovision. Piesa „Let me try“ a trecut de semifinalele concursului de la Kiev, clasându-se in finala pe locul trei, reusind cea mai buna performanta a României de pâna acum in acest concurs international.


„Pentru Eurovision e normal sa ne dorim sa mergem mai departe, ca de altfel oricare alt artist care vrea sa participe la acest concurs, dar din pacate nu toti reusesc“, a spus Florin Catalin Romascu (Phlo).


Anul acesta, la Chisinau, Sistem a lansat in premiera chiar si pentru România single-ul „Never“. Este prima piesa dupa un an de la succesul trupei la Eurovision. Aflata in Craiova cu ocazia unui turneu, formatia a cântat pentru olteni si piese in prima auditie.


„Atmosfera in Craiova a fost tot timpul placuta. Nu stiu de ce ar fi altfel de data asta, mai ales ca avem si un single nou care se numeste «Never»“, a declarat Phlo.


Sistem realizeaza spectacole de sunet si lumina intr-un mod unic. Atunci când urca pe scena, toata lumea se asteapta la ceva special.


„Pentru noi, timpul este foarte relativ. Suntem foarte ocupati, mereu este ceva de aranjat la scena, fiecare concert este unic. La fiecare concert se intâmpla ceva nou, la fiecare concert se aduce un lucru nou pe scena si fiecare concert se transforma din show in happening“, a spus Phlo.


Colaborarile trupei cu Alexandra Ungureanu, Loredana Groza, Miki si Simona Nae au fost surprinzatoare si pline de succes.


„Despre cele mai bune colaborari va poate povesti cel mai bine Robert Magheti (Robi) cu care eu lucrez foarte bine“, a spus Phlo, sustinut de colegul sau: „Noi colaboram foarte bine, fiind unul in dreapta si unul in stânga. Aceasta colaborare a membrilor formatiei este cea mai importanta, pentru ca asta se vede in primul rând de catre public. In rest, colaborarile pot fi considerate importante din alte puncte de vedere, respectiv muzicale. Pe acest nou album avem colaborari cu Stela Anita, care cânta pe doua din single-urile noastre si in trei piese de pe albumul acesta. Este o artista nu prea cunoscuta pe piata muzicala de la noi. Avem colaborari cu Andra, cu Lucia, solista prezenta in preselectia de la Eurovision alaturi de Laurentiu Cazan, si cea mai importanta colaborare este cu Grigore Lese, profesor de muzicologie in Bucuresti pe care-l stim de la Academia de Muzica «Gh. Dima» din Cluj-Napoca. Grigore Lese performeaza un gen de muzica folclorica, cu muzica traditionala româneasca, nu cu muzica populara“.


„Sistempo“ traditional românesc


Noul album al formatiei va fi lansat la inceputul lunii iulie. Acesta va fi un gen mai putin comercial, respectiv un electro combinat cu elemente din muzica traditionala româneasca.


„Acest album reprezinta o evolutie din punct de vedere muzical. Albumul se numeste «Sistempo» si va fi lansat la inceputul lunii iulie. Albumul va fi impartit in doua parti, una pentru publicul larg, care va contine piese cu care deja i-am obisnuit pe fani, fara compromis si de mare calitate, si o jumatate de album cu piese mai provocatoare pentru noi, cu influente de electro, industrial si cu insertii de muzica traditionala româneasca“, sustine Phlo. Albumul nu va avea un turneu special de promovare, baietii de la Sistem se vor axa pe spectacolele sustinute in turneele la care sunt invitati.


„Vorbind de un turneu de promovare, nu este pregatit nimic. Acest spectacol la care participam si suntem capul de afis este unul dintre turneele care se va intinde pâna in septembrie. Astfel de spectacole ne vor oferi ocazia sa ne promovam noul material“, a spus Robi.


Instrumentele formatiei Sistem


Instrumentele de percutie la care bat cu foc si har baietii de la Sistem sunt cumparate de la fier vechi, la kilogram, iar ceea ce se vede pe scena este, dupa cum spun Robi si Zoli, „rezultatul imaginatiei noastre… bolnave“. Este vorba de accesorii sudate pe butoaie, instalatii electrice cu lumini in interiorul acestora, tevi si agregate etc. In arsenalul Sistem intra si cani de cafea, lanterne, mingi de baschet, telefoane, sticle, role de film, pari, tot ce poate fi lovit, pentru a rezulta un sunet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS