22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMurgasi - povesti despre oameni si locuri

Murgasi – povesti despre oameni si locuri

Murgasi, localitatea din „inima Olteniei“ ce leaga Doljul de judetele Vâlcea, Gorj si Olt, este comuna in care la tot pasul afli povesti despre oameni si locuri, povesti ascunse intre dealurile si padurile ce imprejmuiesc zona. Toti cei 2.800 de locuitori au harul de a povesti si pentru o clipa timpul se opreste pentru oricine intra in Murgasi.


 Dupa ce strabati drumul drept ce trece prin satele Murgasi, Picaturile, Busteni si Gaia, ajungi in fata unui deal pe care se afla doua cladiri – una noua, cu etaj, strajuita de drapelul României si de steagul Uniunii Europene, si alta veche si parasita, pe care scrie „Primarie – Comuna Murgasi“. Numeroasele masini parcate in fata cladirii noi si agitatia din interior arata insa ca aici este de fapt Primaria din Murgasi. Lume multa inauntru, functionari ce alergau cu hârtii in mâna incoace si incolo dupa stampile si semnaturi, in timp ce primarul semna un proces-verbal de incepere a lucrarilor de pietruire a drumurilor comunale. In momentul in care primarul a inceput sa spuna povestea Murgasiului, ce a devenit de aproape zece ani si povestea sa, toata agitatia din jur a disparut. „Murgasi“ provine de la numele lui Murgasanu, primul om care a locuit in aceasta zona din nord-estul judetului Dolj, la granita cu alte trei judete ale Olteniei, Vâlcea, Gorj si Olt. In toamna anului 1968, Murgasi a devenit comuna si, cu toate ca oficial avea resedinta in satul Balota de Jos, centrul administrativ a fost si este in satul Busteni, in casa boierului Marinescu. Murgasi este una dintre cele mai mari comune ale judetului, având o suprafata de 92 de kilometri patrati si fiind alcatuita din opt sate: Murgasi, Balota de Jos, Balota de Sus, Busteni, Gaia, Picaturile, Rupturile si Velesti. „Suntem comuna mare, cu aproximativ 2.800 de locuitori si 24 de kilometri lungime, cât nici Craiova nu e de intinsa. Avem opt biserici, sase ortodoxe, una adventista si una evanghelista, trei scoli cu clasele I-VIII si trei scoli cu clasele I-IV“, a spus cu mândrie primarul Constantin Nedelea. Acesta si-a inceput activitatea in Primaria Murgasi in 1992, ca viceprimar, iar din 1996 ocupa scaunul de primar.


Spre Europa prin proiecte


Unul dintre proiectele finalizate anul trecut este reconstructia Scolii din satul Murgasi, prin fonduri Phare. „M-am zbatut mult pentru acest proiect facut prin programul RICOP, la momentul respectiv el intrunind acelasi numar de puncte cu cele propuse de Craiova si Filiasi. Investitia s-a ridicat la 12 miliarde de lei si a insemnat consolidarea si extinderea vechii scoli cu clasele I – VIII, refacerea gradinitei, constructia a inca doua sali de clasa si a unui adapost antiatomic in valoare de 600 de milioane de lei“, a precizat primarul Nedelea. Alte proiecte importante au fost asocierea cu comuna vâlceana Melinesti pentru pietruirea a sapte kilometri de drum comunal dintre Murgasi si Melinesti, proiect in valoare de sase miliarde de lei, si pietruirea drumului de doi kilometri de la Rupturi, „o lucrare buna, cu bani putini“, asa cum a caracterizat-o primarul.


Tot un proiect pentru pietruirea a cinci kilometri de drum comunal este si cel obtinut prin Programul de Dezvoltare Rurala care este insa departe de finalizare deoarece lucrarile sunt intârziate atât de vremea ploioasa, cât si de firma executanta, Marsilva din Slatina. „Este un proiect important, de cinci miliarde de lei, care trebuia sa se finalizeze inca de anul trecut. Urmatorul termen este 30 iunie, dar ar fi bine sa terminam pâna la iarna, pentru ca atât vremea rea, cât si firma de constructii tin pe loc lucrarile“, a spus primarul. Proiectele nu se vor opri insa aici, Nedelea având in plan obtinerea unor fonduri pentru saparea unor gropi ecologice de gunoi, care sa aduca Murgasiul cu un pas mai aproape de Uniunea Europeana.


Legenda Mesterului Manole la Murgasi


Cea mai importanta realizare este construirea noului sediu al primariei, grea incercare atât pentru primarul Nedelea, cât si pentru oamenii din comuna. Dupa ce sediul primariei a fost revendicat si câstigat in instanta de mostenitorii boierului Marinescu, locuitorii din Murgasi au crezut ca nu vor mai merge niciodata „cu jalba in protap“ pe dealul primariei, asa cum facusera ani de-a rândul. Guvernul i-a despagubit insa pe mostenitori pentru cei 1.400 de metri patrati pe care se afla primaria.


Dupa ce situatia juridica a terenului si a cladirii a fost rezolvata si Primaria Murgasi a devenit astfel proprietar peste jumatate din fosta mosie a boierului, s-a inceput constructia unui nou sediu de primarie, pentru ca la vremuri noi este nevoie si de sedii noi. Deoarece bugetul primariei putea suporta cheltuielile necesare inceperii lucrarilor, primarul a hotarât sa construiasca primaria cu mesterii din comuna si cu beneficiarii ajutorului social. Norocul nu a fost insa de partea lor, pentru ca un om a murit electrocutat in timp ce lucra la constructia primariei. „Ne-am apucat sa o facem in regim propriu pentru ca aveam ceva bani in buget si am adunat zidarii din sat si cu câteva persoane de la ajutorul social am inceput constructia. Unul dintre cei de la ajutor se tot ruga de mine sa il iau si pe el la lucru, ca sa isi faca si el zilele, si eu tot ezitam. Pâna la urma, el tot a venit si asta i-a fost fatal pentru ca a murit electrocutat pe o betoniera. Tocmai veneam de la Craiova, de la o sedinta a consiliului judetean unde mi se comunicase ca ni se alocasera banii pentru noul sediu, si am vazut accidentul. Am fost judecat pentru ca nu li se facuse oamenilor protectia muncii si am primit doi ani cu suspendare. Nu as dori nici dusmanilor mei sa treaca prin ce am trecut eu pentru constructia acestei primarii“, a povestit primarul Nedelea. Singurul lucru care mai aminteste de tragedia de pe dealul primariei este o cruce asezata intr-un rond de flori in fata primariei. Povestea primarului se incheie aici si o data cu ea dispare si linistea din primarie. Usa se deschide si in biroul primarului intra o batrâna si incepe astfel alta poveste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS