19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii ii cer demisia, Hardau le promite bani

Studentii ii cer demisia, Hardau le promite bani

Bani pentru modernizarea caminelor si a sediilor institutiilor de invatamânt superior, asta a promis ministrul educatiei, Mihail Hardau, venit ieri la Craiova sa discute situatia protocolului incheiat la finele anului trecut cu organizatiile studentesti.


Vizita ministrului educatiei s-a desfasurat la initiativa Uniunii Studentilor din România (USR).


„Ministrii nu stiu situatia de pe teren, starea caminelor. Am vrut sa discutam la fata locului despre problemele reale ale zonei si nu la centru, asa cum sunt ei obisnuiti“, a declarat Florentin Gust, presedintele USR. In urma discutiilor cu ministrul educatiei, rectorul Universitatii din Craiova, prof. Ion Vladimirescu, a anuntat modernizarea completa a Caminului nr. 7. „Dupa o prima transa de 20 de miliarde de lei, vor mai veni alte 20 de miliarde – bani pe care ii vom utiliza pentru imbunatatirea conditiilor din camerele de camin. Astfel, o camera de patru persoane va fi transformata intr-una de doua si va avea grup social, dar va exista si o bucatarie complet mobilata la capatul culoarelor, cu sala de mese. De asemenea, cantina de la Facultatea de Electrotehnica, inchisa de ani buni, va fi transformata intr-o biblioteca moderna si intr-un depozit pasiv de carti“, a precizat prof. Ion Vladimirescu.


„Asteptam si proiecte din partea universitatilor, pentru ca avem bani“


Studentii craioveni au tinut sa-l duca pe ministrul educatiei in campusuri, sa vada conditiile de cazare din camine. Concluzia a fost una: este nevoie de sume mari pentru investitii in infrastructura. „Asteptam si proiecte din partea universitatilor, pentru ca avem bani, foarte multi bani pentru asta“, a adaugat Hardau. Reprezentantii Universitatii din Craiova au mai anuntat ca sediul Facultatii de Litere va fi consolidat, iar sala de spectacole de la Facultatea de Agronomie va fi transformata intr-o sala de conferinte ultramoderna. De asemenea, au propus ministrului de resort sa permita institutiei finantarea constructiei de camine, dupa un model-tip, prezentat la ultima intâlnire a rectorilor din tara. „Cladirea centrala a universitatii are si ea nevoie urgenta de reabilitare pentru ca reprezinta un pericol la un eventual seism. In doua-trei saptamâni mai asteptam bani de finantare, pe lânga suma de 85 de miliarde de lei deja alocata Universitatii din Craiova. Recent, s-a promis, din nou, ca se vor mai aloca 300 de milioane de euro, in acest an, pentru invatamântul românesc“, a declarat Florentin Gust, presedintele USR. Vizita lui Mihail Hardau in centrele universitare din tara si inceputa ieri la Craiova vine intr-o perioada in care ministrul educatiei este contestat vehement de studenti. Acestia strâng semnaturi pentru demiterea sa, din cauza nerespectarii celor opt puncte ale protocolului incheiat in toamna lui 2005.


Promisiuni uitate


In toate centrele universitare din tara, campania de colectare a semnaturilor pentru demiterea ministrului Mihail Hardau continua. Peste 4.000 de semnaturi apartin studentilor craioveni. In urma cu mai putin de o luna, liderul USR, Florentin Gust, declara: „S-au promis universitatilor 400 de milioane de euro in acest an, dar se pare ca acest lucru s-a uitat intre timp. Dovada sta faptul ca, in loc de 400 de milioane de euro alocate invatamântului universitar, MEdC a alocat doar 40 de milioane de euro, a zecea parte din ceea ce a promis“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS