19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalExecutorii judecatoresti, in vizorul Ministerului Justitiei

Executorii judecatoresti, in vizorul Ministerului Justitiei

Balaci Titi, Balica Marius Eugen si Iacob Mircea, trei dintre cei sapte executori judecatoresti din Craiova, au fost gasiti in neregula de Corpul de Inspectie al Ministerului Justitiei, care a propus fie luarea unor masuri disciplinare, fie cercetarea lor penala.


Conform unui comunicat al Ministerului Justitiei, Corpul de Inspectie al ministrului Monica Macovei a efectuat, in primele sase luni de activitate, o serie de controale privind activitatea desfasurata de executorii judecatoresti.


Controalele au fost finalizate cu initierea a 49 de actiuni disciplinare si formularea a 17 sesizari penale. „Cel mai adesea, controalele au evidentiat depasirea atributiilor ce revin executorilor judecatoresti in executarea silita a unei sentinte si nereguli in ceea ce priveste respectarea conditiilor de tinere a registrelor pentru buna functionare a executorului judecatoresc“, se arata in comunicatul ministerului. Ieri, pe pagina web a Ministerului Justitiei (www.just.ro) au fost publicate si documentele redactate de Corpul de Inspectie al ministrului. Apar acolo si numele a trei executori judecatoresti din Craiova, care ar fi fost gasiti in neregula.


Actiune disciplinara impotriva lui Balaci Titi


Ministrul Monica Macovei a formulat o actiune disciplinara pentru neglijenta in efectuarea lucrarilor impotriva executorului judecatoresc Balaci Titi din cadrul Camerei Executorilor Judecatoresti de pe lânga Curtea de Apel Craiova. Acestuia i se imputa ca s-ar fi codit sa-l execute pe primarul din Cosoveni, Ilie Dumitru, obligat de Judecatoria Târgu Carbunesti sa-i plateasca reclamantului Coltescu C. Teodor suma de 11.665.000 de lei, reprezentând pretentii si cheltuieli de executare.


„Executorul judecatoresc nu a intocmit nici un fel de act, timp de opt luni, context in care, potrivit art. 389 alin.1 Cod de Procedura Civila, executarea silita in dosarul executional nr. 12/2005 se si perimase. Executorul judecatoresc nu a sesizat creditorul cu privire la existenta posibilitatii de recuperare a creantei si prin urmarirea silita a bunurilor mobile sau imobile ale debitorului, creându-se nemultumirea creditorului pentru activitatea defectuoasa desfasurata de executor. Apreciez ca executorul judecatoresc Balaci Titi se face vinovat de tergiversarea lucrarilor si finalizarea dosarelor executionale nr. 72/2004 si nr. 12/2005 privind pe debitorul Ilie Dumitru, primarul comunei Cosoveni. In raport de cele prezentate urmeaza sa efectuati cercetarea disciplinara in cauza“, se arata in actiunea disciplinara formulata de Monica Macovei.


Executorul Balica l-a lasat fara caruta pe Cloanta din Daneti


Daca Titi Balaci a scapat doar cu o propunere de sanctionare disciplinara, nu acelasi lucru se poate spune despre colegii sai Balica Marius Eugen si Iacob Mircea, fata de care ministrul Macovei a intocmit sesizari penale, adresate procurorului general Ilie Botos.


Balica a fost verificat de inspectorii Ministerului Justitiei in urma a doua plângeri. Prima a fost formulata de SC TRANSLIQUID SRL Craiova si viza faptul ca executorul Balica, in loc sa se indrepte cu executarea impotriva firmei SC TRANSCARPATHIA cu sediul in Craiova, strada Caracal nr.167, ar fi executat pe SC TRANSCARPATHIA cu sediul in Cernele, Izvorul Rece, judetul Dolj.


Cea de-a doua plângere a venit de la un cetatean caruia executorul i-a scos la vânzare caruta pentru un debit pe care omul l-ar fi achitat deja. Concret, Cloanta Victor din Daneti fusese obligat de Judecatoria Craiova, in 2001, sa achite catre Maria Cojocaru un debit total, reprezentând 1.635.562 de lei. Pe lânga faptul ca executorul nu si-ar fi justificat onorariul mult prea mare, inspectorii Ministerului Justitiei au ajuns la concluzia ca „debitorul Cloanta Victor a achitat integral debitul cu chitantele nr. 308/2001, 300/15.04.2002 si nr. 983/2002 câte 1.500.000 de lei, 956.000 de lei, respectiv 2.736.000 de lei, asa cum rezulta din sentinta civila nr.19880/11.09.2002 a Judecatoriei Craiova, astfel ca nu mai trebuia scoase la licitatie publica bunurile asupra carora s-a pus sechestru pe 18.07.2002 si care au fost vândute pe 30.08.2002“. Asa a ramas Cloanta fara caruta, fiind nevoit sa umble ani buni prin instante ca sa-si recupereze atelajul scos la vânzare aiurea de executor.


Iacob Mircea a „uitat“ de executare


Inspectorii Ministerului Justitiei i-au gasit si executorului Iacob Mircea nereguli grave cu privire la indeplinirea atributiilor de serviciu. Neregulile vizau dosarul privind pe creditoarea Negrescu Nicolita, care a ramas fara o casa din cauza faptului ca executorul a tergiversat executarea. „Din referatul intocmit de executorul judecatoresc, ar rezulta ca creditoarea nu a fost legal reprezentata de fiica acesteia, Negrescu Maria. Apoi, desi arata ca din 22.10.2002 nu s-a mai staruit in executare, creditoarea a anexat petitiei formulate inscrisul inregistrat la biroul executorului judecatoresc la 20.02.2003, prin care solicita expres ca imobilul asupra caruia se efectua executarea silita sa-i fie atribuit in contul creantei. Precizam ca, desi acest inscris poarta stampila de inregistrare, el lipseste din dosarul original, dupa cum lipseste si procura autentificata prin care creditoarea o mandata pe Negrescu Maria sa se ocupe de formalitatile de executare. Din data de 27.11.2002, când s-a respins contestatia la executare formulata de debitor, executorul judecatoresc nu a mai organizat nici o licitatie asupra imobilului si nici nu a luat in considerare cererea creditoarei de adjudecare in contul creantei. Acest aspect a condus (…) la vânzarea de catre debitor a imobilului sechestrat“, se arata in sesizarea penala formulata de ministrul Monica Macovei si adresata procurorului general Ilie Botos.


„Era firesc sa nu se ia nici o masura disciplinara impotriva mea“


Executorul Titi Balaci, vicepresedintele Camerei executorilor judecatoresti de pe lânga Curtea de Apel Craiova, s-a aratat foarte mirat de faptul ca Ministerul Justitiei a facut publica actiunea disciplinara promovata impotriva sa. „Dosarele vizate de inspectorii de la minister au fost finalizate fara sa existe vreo plângere nici din partea debitorului si nici a creditorului, inainte ca actiunea disciplinara sa ajunga la Camera executorilor. Ca atare, era firesc sa nu se ia nici o masura disciplinara impotriva mea. Din moment ce problema nu mai exista, nu inteleg de ce ministerul a mai facut publica aceasta chestiune“, a declarat executorul judecatoresc Titi Balaci.


Am incercat sa aflam si opinia celorlalti doi executori judecatoresti craioveni, cu privire la sesizarile penale formulate impotriva lor de ministrul Monica Macovei. Nici Balica Marius Eugen si nici Iacob Mircea nu au fost insa de gasit, având si telefoanele mobile inchise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII