7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvatamântul craiovean, la ceas aniversar

Invatamântul craiovean, la ceas aniversar

Fosti si actuali elevi sau dascali ai Colegiului National „Carol I“ au sarbatorit ieri implinirea a 180 de ani de existenta a colegiului.


Colegiul National „Carol I“ din Craiova a aniversat ieri implinirea a 180 de ani de la infiintare. La implinirea acestei vârste rotunde, conducerea renumitei unitati de invatamânt impreuna cu profesorii si elevii au pus la cale un bogat program de manifestari cultural-educative, ce au debutat cu aproape o luna in urma. N-au lipsit concursurile stiintifice, mesele rotunde, campionatele sportive, aparitiile editoriale, toate dedicate aniversarii celor 180 de ani. In plus, ieri s-a desfasurat o intâlnire a tuturor olimpicilor, din 1964 pâna in 2006, ocazie cu care fostii olimpici ai colegiului i-au premiat pe cei actualii.


Istorie bogata


A doua scoala nationala medie din Principatele Române, astazi Colegiul National „Carol I“, a fost infiintata pe 20 mai 1826, functionând initial in chiliile de lânga Biserica „Obedeanu“. Pe un teren cumparat de la boierul Barbu Stirbei, s-a construit ulterior un sediu pentru scoala respectiva. Unitatea a fost si cazarma, si spital, si bucatarie, ba chiar a fost calcata de armatele tariste. In 1885, printr-un decret regal, a devenit Liceul „Carol I“. Ulterior s-a construit scoala cea noua (actuala cladire a colegiului), pe atunci podoaba orasului. Numele de „Colegiul National «Carol I»“ a fost dat in 1933, când s-a sarbatorit centenarul liceului. O vreme a purtat si numele lui Nicolae Balcescu, dar din 1990 s-a revenit la denumirea initiala. De aceasta prestigioasa institutie de invatamânt craioveana se leaga nume celebre, ale unor elevi sau profesori care au ramas in istorie: Nicolae Titulescu, Gheorghe Chitu (primul de pe lista academicienilor absolventi ai scolii), marele matematician Gheorghe Titeica, Alexandru Macedonski, Theodor Aman, Gib Mihaescu, Jean Negulescu, C.S. Nicolaescu-Plopsor si multi altii.


Solomon si-a adus aminte de anii de liceu


La festivitatile de ieri, gazduite de sala Teatrului de Opera si Opereta „Elena Teodorini“, au luat parte, in calitate de invitati, pe lânga reprezentanti ai autoritatilor locale si nationale, si fosti elevi ai acestui colegiu. Printre ei s-a aflat si primarul Craiovei, Antonie Solomon. Acesta si-a adus aminte de clipele in care era elev al scolii. „N-am fost un elev prea studios, nu prea mi-a placut cartea“, a declarat primarul, care a amintit si de bataile pe care le primea de la director, atunci când era prins chiulind. Si totusi: „Datorita acestui liceu am ajuns ce am ajuns, chiar daca am avut un sapte la purtare, desi nu stiu prea bine pentru ce“, a mentionat edilul-sef. In incheierea discursului sau, Antonie Solomon a mai dat o „perla“, atragându-le atentia elevilor: „Prostia vine din doua parti, de la târla, de la oi, si de la prea multe carti citite. Asadar, atentie cu cititul!“. La manifestari a participat si Alexandru Mironov, in prezent secretar al UNESCO România. Dupa ce le-a divulgat profesorilor si elevilor un lucru pe care prea putini il stiau – „In pod se afla un telescop, exista si acum!“ -, Mironov le-a dat un sfat, primit de toti cei din sala cu aplauze: „Iubiti-va liceul asa cum toti va iubiti mama!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS