15.9 C
Craiova
miercuri, 7 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalS-a incheiat „Luna muzicii ruse“

S-a incheiat „Luna muzicii ruse“

„Luna muzicii ruse“, la Filarmonica „Oltenia“ din Craiova, s-a incheiat cu Concertul in Re major pentru vioara, op.35, Suita „Lacul lebedelor“, op.20a, de Ceaikovski si Dansuri polovtiene din opera „Cneazul Igor“ de Borodin, vineri, 28 aprilie, in sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“. Orchestra simfonica si Corala academica a filarmonicii au fost dirijate de maestrul Koichiro Kanno din Japonia. Solist vioara a fost talentatul tânar Andrei Gocan.


De asemenea, Anton Niculescu si Carolina Goshman au sustinut un recital de violoncel si pian, miercuri, 26 aprilie, in aceeasi sala, interpretând Sonata pentru violoncel si pian, op.65, de F. Chopin si sapte piese pentru violoncel si pian ale unor renumiti compozitori rusi, precum A. Glazunov, Ceaikovski, Rimsky-Korsakov, Sostakovici si Rachmaninov. Cei doi artisti, violoncelistul Anton Niculescu si pianista Carolina Goshman, au fost aplaudati si ovationati de spectatorii melomani. Muzicieni de prestigiu ai lumii elogiaza arta interpretativa a violoncelistului român. De pilda, Zubin Mehta apreciaza ca „Anton Niculescu este un solist de mare valoare, din toate punctele de vedere, stapânind instrumentul cu dezinvoltura, motiv pentru care câstiga imediat simpatia publicului atunci când cânta“. Mstislav Rostropovici il considera „violoncelist de exceptie, cu o tehnica desavârsita si profunda sensibilitate“, iar exemplele pot continua. Palmaresul sau competitional este impresionant. A concertat pe scenele celor mai valoroase institutii de cultura din lume, inclusiv la Teatro alla Scala di Milano. Gratie talentului, sensibilitatii, muzicalitatii, tehnicii briliante si seriozitatii, numele lui Anton Niculescu s-a impus din ce in ce mai mult in viata muzicala, fiind invitat sa concerteze frecvent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Nord si Africa. Acesta face parte din celebre formatii camerale, precum: Zürcher Strechtrio, Ansamblul Oistrach si Trio di Vienna.


Din 1997, artistul a fost ales Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bologna (Italia), iar la Universitatea de Stat din Santa Maria (Brazilia) este Docent al Cursurilor Internationale de Iarna. Valorosul instrument, la care ar fi trebuit sa cânte, dateaza din anul 1709, având celebra marca „Pietro Guarnierius – Mantova“. Sunetul instrumentului de aproape trei secole este inegalabil, melomanii au asteptat cu sufletul la gura sa auda cum suna, insa nu se cunosc cauzele pentru care celebrul violoncelist nu a venit cu instrumentul secular.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS