9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFestivalul Shakespeare

Festivalul Shakespeare

Cea de-a V-a editie a Festivalului International Shakespeare se desfasoara aproape paralel in Craiova si in Bucuresti, sub egida Ministerului Culturii si Cultelor, a Teatrului National „Marin Sorescu“, a Fundatiei „William Shakespeare“, a altor institutii de cultura si a administratiilor publice din Cetatea Baniei si din Capitala. Astfel, in Craiova, festivalul se deruleaza in perioada 25 aprilie – 3 mai la Craiova, iar in Bucuresti – in perioada 28 aprilie – 14 mai. Aceasta editie este apreciata de oamenii de cultura din România si din strainatate ca fiind evenimentul cultural al anului 2006.


Deschiderea oficiala a festivalului a fost marti, 25 aprilie, ora 19.00, in Sala „Amza Pellea“ a teatrului craiovean, cu „A douasprezecea noapte“, spectacol prezentat de o trupa de actori a unui teatru de prestigiu din Moscova si realizat in cooperare cu Compania „Cheek by Jowl“ din Londra, in regia lui Declan Donnellan. Cu acest prilej, in foaierul teatrului s-a vernisat expozitia „Univers shakespeariean“, realizata de pictorul scenograf Vittorio Holtier.


In cea de-a doua zi a festivalului, in foaierul teatrului craiovean, s-au lansat volumele: „Scene din viata lui Shakespeare“, de Mihnea Gheorghiu, carte aparuta la Editura Scrisul Românesc, „Shakespeare inaintasul nostru“, de Daria Dimiu, aparuta la Editura Aius; „Shakespeare – Opere complete“, editie bilingva englezo-româna, in format liliput, aparuta la Editura Fortuna, cu sprijinul Editurii Pandora si cel al Fundatiei „William Shakespeare“; „Actorul si tinta“, de Declan Donnellan, la Editura Unitext. Miercuri seara, in Sala „Amza Pellea“, actorii craioveni au jucat spectacolul „Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului“, in regia inconfundabilului regizor Silviu Purcarete.


„La vârsta de 442 de ani, Shakespeare are un viitor nelimitat…“


Spectacolul a fost precedat de cuvântul de deschidere al celebrului actor Radu Beligan – presedinte de onoare al Festivalului si al Institutului International de Teatru. Inainte de expozeul acestuia, Mircea Cornisteanu le-a spus spectatorilor ca maestrul Radu Beligan i-a marturisit ca parintii sai i-au dat o educatie aleasa, ca intotdeauna este bine sa-i respecte pe cei mai in vârsta, insa dat fiind faptul ca se apropie de venerabila vârsta de 90 de ani, nu mai respecta pe nimeni, in afara de Shakespeare, care a implinit 442 de ani.


„De curând am sarbatorit cei 442 de ani pe care i-a implinit Shakespeare si cei 390 de ani de când, vorba lui Marin Sorescu, «s-a dus sa moara putin». Ca si când ar fi fost constient cât de esential va fi mitul lui pentru pomenire, a ales sa moara in aceeasi zi in care s-a nascut. Dar mai mult decât acesta coincidenta este faptul ca omul si mitul palesc in comparatie cu fabuloasa mostenire a pieselor lui. Nu incercam sa ne minunam cât de mult au sa ne spuna azi aceste piese. Ele au supravietuit tuturor genurilor de inovatii culturale: roman, radio, film, televiziune. Intr-adevar opera lui s-a dovedit, de nenumarate ori, o sursa de inspiratie pentru cele mai bune creatii in aceste forme si sunt convins ca in secolul care a inceput va stapâni si noul mediu al spatiului virtual. La vârsta de 442 de ani, Shakespeare are un viitor nelimitat…“.


De asemenea, Emil Boroghina a reamintit ca Teatrul National din Craiova a dorit sa devina o adevarata Casa a lui Shakespeare, ca s-a visat principalul lui „domiciliu“ in România, initiind in 1994 festivalul ce-i poarta numele.


„A douasprezecea noapte“ in viziunea lui Declan Donnellan


Shakespeare e obsedat de dragoste. „A douasprezecea noapte“ este o piesa despre dragoste si identitate, despre dificultatile dragostei, despre dragostea care se invecineaza cu nebunia si teama si revelatia spirituala. Dragostea pe care Shakesepeare o impartaseste cu noi in piesa e tot atit de cruda precum speranta. Ne face sa ne gândim la amagirile pasiunii, la eterna „oglinda magica“ a aparentelor si realitatii. Cel mai izbitor amanunt in „A douasprezecea noapte“ este acela ca Viola are o replica identica cu Iago – „Nu sunt ceea ce sunt“.


Deseori Shakespeare scrie despre oameni obisnuiti in situatii extraordinare. Venim la teatru sa vedem cum personajele lui Shakespeare se indragostesc, sufera din pricina dragostei, ii cedeaza si o resping. Venim sa vedem acel fel de dragoste de care ne temem, dragostea la care toti visam, dragostea de care avem nevoie, dragostea care, probabil, e singura noastra realitate.


Spectacolul oferit craiovenilor de catre Declan Donnellan a fost original, iesit din toate tiparele fixe, miscarea scenica imprevizibila, interpretarea actorilor rusi de-a dreptul magnifica. De aceea, merita nominalizati: Alexander Yatsko, Evgeny Tsyganov, Mikhail Zhigalov, Vsevolod Boldin, Sergey Mukhin si Mikhail Dementiev, Alexander Feklistov, Dmitry Dyuzhev, Dmitry Shcherbina, Igor Yasulovich, Evgeny Pisarev, Alexei Dadonov, Andrei Kuzitchev si Ilia Ilin. Bravo!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS