23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Cavalleria Rusticana“, de Pietro Mascagni

„Cavalleria Rusticana“, de Pietro Mascagni

Teatrul liric „Elena Teodorini“ din Craiova prezinta astazi, incepând cu ora 17.00, celebra opera „Cavalleria Rusticana“ – de Pietro Mascagni, in regia artistica a lui Tamas Ferkay din Austria. Conducerea muzicala este semnata de Marius Hristescu, iar rolurile personajelor Turiddu, Santuzza, Alfio, Lucia si Lola vor fi interpretate de artistii: Stelian Negoescu, Georgeta Grigore, Stefan Ignat (Bucuresti), Georgeta Fangli-Dobre si Mihaela Popa.


Maria Cristiana Stan, fost secretar muzical al teatrului, a relatat succint fondul dramatic al operei. Astfel, spunând mamei sale, Lucia, ca pleaca la oras dupa vin, Turiddu isi petrece timpul in preajma frumoasei Lola, pe care o iubeste inca dinainte de a pleca in armata, dar care, intre timp, s-a casatorit cu carutasul Alfio. Insa, el este vazut de sateni, asa ca Santuzza, logodnica sa, lânga care si-a gasit alinarea, il asteapta in preajma casei lui. E Duminica Pastelui când taranii se indreapta spre biserica pentru a asculta slujba. Apare si Turiddu, care este implorat de Santuzza sa nu o paraseasca. Dar tânarul o respinge brutal, intrând inapoi in biserica in urma Lolei. Deznadajduita, cu fata la pamânt, Santuzza este intâlnita de Alfio care se grabeste si el spre biserica. In disperarea si gelozia ei, Santuzza ii dezvaluie lui Alfio legatura dintre Lola si Turiddu, astfel ca, lovit in onoarea conjugala, Alfio jura ca se va razbuna cumplit. Dupa iesirea din biserica, satenii se aduna pentru a se cinsti cu vin. Turiddu il invita si pe Alfio, dar acesta il refuza aruncându-i paharul, provocându-si adversarul la un duel cu cutitele. Constient de situatia creata, Turiddu isi ia ramas bun de la mama sa, implorând-o sa aibe grija de Santuzza, dupa care isi urmeaza rivalul, care loveste fara mila. Spre stupefactia tuturor, Turiddu este ucis.


Criticul muzical Vasile Iliut se intreaba: „Ce poate fi mai elocvent decât Preludiul operei si, mai ales, Intermezzo-ul orchestral ce precede scena finala, de un efect coplesitor, ce vine sa intârzie deznodamântul brutal, imprevizibil, dar asteptat «cu sufletul la gura» de spectatorul meloman?“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS