10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPermis de portarma pentru arbalete

Permis de portarma pentru arbalete

Politistii doljeni din cadrul Biroului Arme, Munitii, Substante Toxice incearca de mai bine de un an sa-i inregistreze si sa-i autorizeze pe toti detinatorii de arme neletale, respectiv pistoale si pusti cu aer comprimat, cu gaze, cu bile de cauciuc si chiar… arbalete.


Procurarea unui pistol sau a unei pusti cu aer comprimat era o simpla formalitate, cu câtiva ani in urma. Contra unei sume nu foarte mari, mergeai la un magazin de profil – erau zeci doar in Craiova – si iti luai o asemenea arma cu aer comprimat. Nu aveai nevoie de nici o autorizatie, ci, in cel mai rau caz, trebuia sa arati buletinul, pentru a dovedi implinirea vârstei de 18 ani. Uneori, erai trecut intr-un registru, iar pentru o scurta perioada de timp se cerea (dar nu in toate magazinele de acest gen) o copie dupa cazierul judiciar si un aviz psihologic.


Armele cu aer comprimat nu erau considerate nici macar arme neletale, desi, in anumite conditii, au provocat chiar moartea unor oameni. Acum insa reglementarea s-a schimbat, iar politistii doljeni din cadrul Biroului Arme, Munitii, Substante Toxice (AEST) sunt nevoiti sa ii depisteze pe detinatorii unor astfel de arme, pentru a-i lua in evidenta.


O simpla formalitate


Prin Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, intrata in vigoare la 1 martie 2005, au fost supuse autorizarii si armele neletale. In aceasta categorie sunt cuprinse: pustile si pistoalele cu aer comprimat, pistoalele tip starter (cele cu ajutorul carora se da startul la competitiile sportive), arcurile, arbaletele si pistoalele de autoaparare cu gaze lacrimogene sau paralizante, ori cu gloante de cauciuc. „Toate persoanele care detin astfel de arme sunt obligate sa se prezinte la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, in vederea autorizarii“, a precizat comisarul-sef Nelu Gruia, sef birou AEST.


Procedura autorizarii este insa doar o formalitate. Practic, posesorul unei astfel de arme trebuie sa vina la politie cu pusca, pistolul, arcul, precum si cu munitia aferenta si sa completeze o „notificare“ (de fapt, o cerere-tip), la care sa anexeze – daca mai are – copii ale documentelor de provenienta (factura, chitanta, bon fiscal etc.). Dupa luarea in evidenta a armei si a posesorului acesteia, politia ii va elibera detinatorului un soi de permis portarma, denumit „certificat de detinator pentru arme neletale – persoane fizice“.


Neletale, dar totusi…


O procedura asemanatoare trebuie sa urmeze si cei care doresc sa-si cumpere acum astfel de arme neletale. In urma completarii unei notificari la politie, i se da o adresa, in baza careia poate sa-si achizitioneze arma dorita in termen de 30 de zile. Apoi, in cel mult cinci zile, trebuie sa se prezinte din nou la politie cu arma si cu documentele de provenienta pentru a fi luat in evidenta si pentru a i se elibera certificatul de detinator, amintit mai sus.


Asa-numitele arme neletale pot avea efect mortal daca sunt folosite la distanta mica. Mai mult, arme neletale de genul pistoalelor cu gloante de cauciuc pot fi usor modificate pentru a deveni pistoale obisnuite, cu efect letal. Politistii considera ca legislatia in vigoare are anumite lacune. Spre exemplu, nu pot refuza nici o persoana, indiferent cât de lung are cazierul, in momentul in care solicita achizitionarea unei arme din categoria celor asa-zis neletale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS