10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMita de la Olt, filmata ilegal

Mita de la Olt, filmata ilegal

Flagrantul agentului de politie care a mituit alt politist a fost inregistrat fara autorizarea instantei de judecata. Prin urmare, instanta Curtii de Apel Craiova nu a apreciat-o ca fiind proba in dosar si a dispus lasarea in libertate a celor doi invinuiti.


Agentul de politie Constantin C. Calarasu si tatal sau, Constantin Calarasu, arestati in urma cu o saptamâna pentru dare de mita, au fost pusi in libertate de judecatorii de la Curtea de Apel Craiova. Principalul motiv pentru care instanta a decis lasarea in libertate a invinuitilor este inregistrarea audio-video care surprinde momentul flagrantului. Pe caseta apare momentul in care agentul, impreuna cu tatal sau, Constantin Calarasu, i-a oferit unui ofiter de la Politia Bals suma de 1,8 milioane de lei, pentru a-i da o solutie favorabila intr-un dosar penal, instrumentat de politistul din Olt.


Judecatorii au considerat ca ofiterii din cadrul Biroului Anticoruptie Olt si procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Olt, care au filmat cele intâmplate, au facut o greseala grava, deoarece nu au obtinut din partea unui judecator autorizarea de a inregistra faptele, asa cum prevad normele legale. Pentru a putea fi probe intr-un dosar penal, inregistrarile audio-video trebuie sa se faca fie cu aprobarea instantei de judecata, fie cu cea a procurorului. Acesta din urma poate sa dispuna printr-o ordonanta motivata filmarea unor fapte care pot face obiectul unui dosar penal; ulterior, procurorul este obligat sa se prezinte in termen de 24 de ore la instanta de judecata, pentru obtinerea unei aprobari in acest sens. In cazul lui Constantin C. Calarasu si a tatalui sau, Constantin Calarasu, anchetatorii au facut inregistrarile fara incuviintarea instantei de judecata.


Filmarile s-au efectuat in baza ordonantei unui procuror, dar care a uitat sa mai solicite in 24 de ore acordul unui judecator. In aceste conditii, imaginile nu pot fi acceptate ca probe. A fost un motiv intemeiat care i-a convins pe judecatori sa dispuna lasarea in libertate a agentului Constantin C. Calarasu si a tatalui acestuia.


Viol si mita


Constantin C. Calarasu, agent de politie la Sectia 7 Politie Bucuresti, era cercetat pentru viol. Fapta s-ar fi petrecut la sfârsitul anului 2005, când acesta se afla la Scoala de Agenti de Politie Câmpina, iar o tânara din Bals l-a reclamat ca ar fi violat-o. Dosarul a ajuns pe masa de lucru a ofiterului Gheorghe Barbu. Pentru a scapa basma curata, Calarasu a incercat sa-l mituiasca pe Barbu, numai ca acesta a anuntat Biroul Anticoruptie, pregatind un flagrant atât lui, cât si tatalui acestuia. Cei doi, tata si fiu, au fost surprinsi când ii dadeau lui Barbu 1,8 milioane de lei si s-au ales cu dosar penal, fiind retinuti pentru 24 de ore pentru savârsirea infractiunii de dare de mita. Tribunalul Olt a emis mandat de arestare preventiva pe numele celor doi, pentru 29 de zile. Impotriva masurii de arestare preventiva au facut recurs la Curtea de Apel Craiova, iar instanta a decis ca cei doi pot fi cercetati in stare de libertate.


Autorizare


In caz de urgenta, procurorul poate dispune, prin ordonanta motivata, interceptarea si inregistrarea pe banda magnetica sau pe orice alt tip de suport a convorbirilor sau comunicarilor, comunicând aceasta instantei, dar nu mai târziu de 24 de ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII