17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnitatile sanitare doljene vor alt contract-cadru

Unitatile sanitare doljene vor alt contract-cadru

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat prelungirea contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemul sanitar pentru 2005 pâna la 31 decembrie 2006. Prelungirea contractului-cadru a fost adoptata printr-o hotarâre de guvern si urmareste asigurarea bazei legale prin care unitatile sanitare sa poata obtine in continuare finantare.


Astfel, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este abilitata sa utilizeze fondurile alocate cu aceasta destinatie in baza actelor aditionale la contractele derulate in anul 2005. Masura se aplica si in cazul contractelor incheiate de casele de asigurari de sanatate si unitatile sanitare prin care se deruleaza programe de sanatate pentru care nu se organizeaza licitatie la nivel national.


Ministerul a promis ca, la intrarea in vigoare a pachetului legislativ privind reforma in sanatate, se va realiza si o corectare a contractului-cadru. Printre altele, se va modifica tariful pe caz ponderat, va fi introdus un sistem de interesare a furnizorilor de medicamente pentru nedepasirea bugetelor alocate si descurajarea consumului in exces de medicamente, precum si organizarea licitatiilor nationale de achizitii a medicamentelor.


Managerii nu sunt entuziasmati


Decizia de prelungire a contractului-cadru pe 2005 a avut efecte diferite in rândul unitatilor sanitare doljene. Directorul Serviciului de Ambulanta Dolj, dr. Cristian Gângioveanu, considera ca in aceste conditii vor fi foarte greu de obtinut fonduri mai mari, ceea ce ar putea duce la o stare tensionata in rândul salariatilor. „Nu vreau sa ma gândesc ce s-ar putea intâmpla. Salariile angajatilor au crescut de doua ori de la sfârsitul lui 2005 pâna acum si urmeaza sa mai inregistreze o crestere in toamna acestui an, iar fondurile au ramas la nivelul anului trecut“.


Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova considera in schimb ca nu vor exista probleme de natura financiara atâta timp cât CAS va continua sa finanteze spitalul in functie de serviciile efectuate.


Directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, prof.dr. Dan Gabriel Mogos, considera ca problema in momentul de fata o constituie de fapt lipsa cadrului legislativ necesar pentru aplicarea reformei in domeniul sanitar. Pachetul de legi in domeniul sanatatii este asteptat cu nerabdare si de Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova. Directorul interimar, dr. Alexandru Stoenescu, sustine ca actualul cadru legislativ a adus grave prejudicii activitatii unitatii sanitare pe care o conduce, stabilind un sistem de punctare a activitatii medicale aberant, pe baza caruia multi dintre medici nu isi pot realiza nici macar salariul de baza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS