10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal Un student rom invata sa imparta dreptatea

Un student rom invata sa imparta dreptatea

Situatia precara a familiei, naveta zilnica de la Filiasi la Craiova, la care se adauga si originea roma nu-l impiedica pe Marius Vasile, student in anul II la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, sa aspire la statutul de magistrat.


„Biblia ma invata sa ascult mai mult de Dumnezeu decât de oameni!“, asa ne spunea in urma cu câteva zile Marius Vasile, un tânar de etnie roma din Filiasi, student in anul II la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova. La prima vedere, nimic deosebit, un tânar de 23 de ani cu frica lui Dumnezeu, care de mic si-a dorit sa imparta, dupa cum spune el, „dreptatea intre oameni“.


Biblioteca Universitatii, a doua casa a lui Marius


L-am intâlnit pe Marius in Biblioteca Centrala a Universitatii. „Nu mi-e rusine ca sunt de etnie roma. Important este ca vreau sa-mi depasesc conditia, sa ma depasesc pe mine si sa lupt cu toate fortele pentru un trai mai bun. Sunt unii care ma iau peste picior si ma jignesc, dar am invatat sa trec cu vederea. Dumnezeu spune sa-ti iubesti aproapele“, au fost primele sale cuvinte. Nici faptul ca face zilnic naveta Filiasi-Craiova pentru a ajunge la cursuri nu-l impiedica sa mearga mai departe si sa urmeze cursurile de zi ale Facultatii de Drept. Iar Biblia pe care o poarta tot timpul cu el il face sa aiba si mai multa incredere in sine. „Merg pe tren in fiecare zi si ori de câte ori am posibilitatea vorbesc cu oamenii din jurul meu despre credinta si invatatura. Sunt pasionat de tot ceea ce ma inconjoara. Dar cel mai mult imi place sa studiez drepturile minoritarilor. Dupa terminarea facultatii am in plan sa-mi fac masteratul in drepturile omului. Asta depinde insa de mai multi factori. Indiferent de cât de greu imi va fi, vreau sa intru in magistratura“, spune Marius. Studentul mai spune ca pentru el Biblioteca Universitatii reprezinta a doua casa. „Aici am stat si am invatat o luna intreaga. Toata lumea de aici ma cunoaste si ma ajuta. La mine acasa nu am conditii pentru a invata si, mai mult decât atât, iarna este cumplit de frig. Familia mea este saraca si abia se pot intretine. Traiesc cu totii dintr-un ajutor social. Neavând nici lemne de foc, am preferat sa stau aici si sa invat. Cu banii pe care ii am, beneficiez de o bursa sociala in valoare de 1,2 milioane de lei si, o data pe an, de o bursa guvernamentala de 1.000 de euro, bursa care mi se trimite din Ungaria, imi ajut familia si ce imi ramâne ii dau pe carti si pe abonamentul de tren. Pentru cartile de specialitate as cheltui o avere“, a povestit Marius Vasile. Pentru el, tot ceea ce conteaza este ambitia de a face cariera in domeniul in care se pregateste. „Sunt perseverent. Stiu pâna unde pot sa ma ridic. Iar faptul ca vreau mai mult ma ajuta si ma mentine pe pozitie. Am terminat anul intâi cu media 9,50. Dar am in clasa mea multe genii, copii talentati care au tot ceea ce isi doresc de la viata si de la familia lor si care, dupa ce termina cursurile, stiu ca nu mai au nici o grija. Eu nu mi-am stabilit coeficientul de inteligenta, dar stiu ca pot mai mult si am vointa. Când am mai mult timp la dispozitie merg pe la alte facultati si asist si la alte cursuri. Plec din Filiasi dimineata la 8.00 si ma intorc acasa seara târziu“, a mai spus Marius.


„Vreau sa-mi ajut semenii“


Pe lânga faptul ca vrea sa ajunga magistrat, Marius Vasile spune ca isi mai doreste un lucru: „sa-si ajute semenii“. „Nu am avut o copilarie fericita si indestulata. Nici eu, nici fratii mei mai mici. Parintii mei si-au dus traiul de pe o zi pe alta. Nu ne-am bucurat ca si alti copii de haine bune sau de mâncare buna. Pe mine nu au cum sa ma ajute, pentru ca abia se intretin pe ei. Acum e datoria mea de a-i ajuta pe ei. Când sunt in sesiune si am mai mult timp merg si lucrez cu ziua. Fac curatenie in curtea bisericii sau ajut pe oricine are nevoie. Nu preget si nu imi este rusine sa muncesc. Nici o munca nu e rusinoasa. Câteodata merg si la scolile unde invata copii de etnie roma si-i ajut sa invete carte. Imi doresc din tot sufletul ca acestia sa se integreze mai usor in invatamântul de masa. Pentru asta chiar pregatesc un referat cu titlul «Dreptul la invatatura». Oricum, mai am pâna sa ma simt un om implinit“, a incheiat Marius Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU