12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConflict intre generatii in administratia doljeana

Conflict intre generatii in administratia doljeana

Daca esti tânar absolvent al unei facultati sau al unui master in tara ori in strainatate si vrei sa lucrezi in administratia publica doljeana, ar fi mai bine sa te reorientezi pentru ca aici nu este loc pentru tine.


Chiar daca tinerii sunt sau nu atrasi sa lucreze in administratia publica, aceasta este ca un fel de casta in care nu poti intra decât in functie de vârsta. „Administratia publica are o structura bine stabilita in timp. S-a largit prea putin in ultimii ani si, chiar daca tinerii sunt incurajati sa opteze pentru locurile de munca din administratie, posturile scoase la concurs sunt foarte putine. Cu timpul, când cei care lucreaza aici vor iesi la pensie, aceste institutii considerate de tineri monotone se vor revigora. Acum, munca in administratie, munca de birou, nu stimuleaza tinerii si le ingradeste libertatea si spiritul inovator“, a explicat Daniela Dobrin, directoarea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. In Consiliul Judetean (CJ) si Prefectura Dolj predomina angajatul „matur“ care a terminat studiile prin anii ’70-’80, a apucat sa lucreze si in perioada comunista tot intr-o institutie a statului si cunoaste acum toate secretele muncii „de stat“.


Consiliul judetean a imbatrânit


In CJ Dolj, majoritatea angajatilor au vârste cuprinse intre 40 si 60 de ani. Doar trei angajati au sub 25 de ani, iar 20 au vârste cuprinse intre 25 si 30 de ani. Tot in CJ Dolj exista si 14 salariati a caror vârsta este peste 55 de ani. Ecaterina Marin, sef la Serviciul de Resurse Umane, a declarat ca, desi autoritatile judetene doresc ca posturile vacante din consiliu sa fie ocupate de tineri, accesul acestora in administratia judeteana este limitat. „Ordonanta de Urgenta nr. 1/2006 care a blocat posturile in administratie a limitat iarasi accesul tinerilor in institutiile publice. Pentru cele sase posturi scoase la concurs, posturi care au primit avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, prioritate vor avea tinerii, dar numai cei care au minimum un an vechime“, a explicat Ecaterina Marin.


Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, considera ca mai devreme sau mai târziu tinerii vor patrunde in administratie si ii vor inlocui pe angajatii vârstnici. „Am incercat sa aducem tinerii sa lucreze in administratie, deoarece vrem sa dam un suflu nou CJ Dolj. Avem nevoie de elanul tinerilor, de rezistenta fizica si de ideile lor noi. Fie ca vrem sau nu, acestia ne vor inlocui. Cred ca in CJ Dolj am reusit sa combinam tineretea angajatilor din cadrul Directei de Integrare Europeana, unde aproximativ 90% sunt tineri, cu experienta celor din cadrul Directiilor Tehnic si Economic, unde sunt angajati in vârsta“, a precizat Ion Prioteasa.


Prefectul Giugea lucreaza mai bine cu femeile


Si in Prefectura Dolj, din cei 53 de angajati, 40 au vârste cuprinse intre 35 si 55 de ani. Doar 14 angajati din prefectura au sub cinci ani vechime, in timp ce 39 lucreaza de peste sapte ani in administratie. Tinere sau vârstnice, femeile predomina in Prefectura Dolj, deoarece, dupa cum declara si prefectul Nicolae Giugea, acestea sunt mult mai efeciente. „Este un lucru bun ca sunt mai multe femei in administratie deoarece eu intotdeauna am colaborat mai bine cu femeile, pentru ca se mobilizeaza mai bine si sunt mai perseverente“, a spus Giugea. Cât despre accesul tinerilor in administratie, prefectul crede ca oricine poate sa lucreze in prefectura daca este pregatit si capabil. „Tânar sau vârstnic, omul din administratia publica trebuie sa fie constient de de responsabilitatile care ii revin. Trebuie sa munceasca si cu placere, deoarece daca vrea doar un loc de munca unde sa isi petreaca zilele si de unde sa ia bani la sfârsit de luna atunci nu va fi eficient. In prefectura noi avem nevoie de cei mai pregatiti oameni“, a explicat Giugea.


Administratia publica ramâne un domeniu inchis, in care tinerii patrund foarte greu, la acest lucru contribuind deopotriva atât guvernul, prin blocarea anuala a posturilor, cât si mentalitatea conservatoare a românilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII