11.2 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalTârgul de carte Gaudeamus

Târgul de carte Gaudeamus

Cea de-a cincea editie a Târgului de carte GAUDEAMUS s-a organizat in foaierul Teatrului National din Craiova si este deschisa in perioada 28 februarie – 4 martie. La deschidere au participat reprezentanti ai administratiei publice locale, ai Academiei Române, scriitori, profesori universitari, critici literari, critici de arta, precum si reprezentanti ai editurilor prezente cu standuri de carte. Acestia din urma au evidentiat cartile aparute in cele mai prestigioase edituri din România si din strainatate.


Suprafata târgului este de aproape 260 de metri patrati, depasind recordul din anul precedent. Sunt peste 30 de standuri din domeniile editorial si educational. Astfel, sunt prezente 23 de edituri românesti, 18 edituri straine reprezentate de agenti de difuzare români, cinci institutii de invatamânt si patru agentii de difuzare de carte româneasca si straina. Programul de manifestari al acestei editii cuprinde 36 de evenimente, precum: lansari de carte, dezbateri, concursuri. Dintre acestea, câteva sunt rezervate profesionistilor. Ieri a avut loc o masa rotunda sub genericul „Piata cartii in provincie“, la care au participat scriitori, membri ai USR, filiala Craiova, editori si bibliotecari. Masa rotunda de astazi este rezervata profesionistilor din domeniul editorial si este organizata de Editura Alma in parteneriat cu Asociatia Tipografilor, Editorilor si Furnizorilor din Oltenia. La aceasta sunt invitati sa participe membrii ATEF, Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman“, scriitori, critici literari, oameni de cultura. Tot astazi, dezbaterea cu tema „Manualul scolar – vector al educatiei sau afacere?“, probabil, va stârni multe controverse.


In premiera, in cadrul târgului GAUDEAMUS Craiova, al carui presedinte este actorul Emil Boroghina, vor fi evocate personalitati culturale de renume din spatiul oltenesc. Astfel, prin intermediul inregistrarilor din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii, se vor afla in mijlocul vizitatorilor, pentru câte o zi, Marin Sorescu, Nicolae Titulescu, Ion Tuculescu, Alexandru Macedonski si Gheorghe Titeica.


De asemenea, se organizeaza cea de-a III-a editie a Concursului National de Lectura „Mircea Nedelciu“ (finala zonala – n.r.), la care participa elevi de liceu din clasele terminale. Organizatorii vor oferi premii in diverse sume de bani destinate achizitionarii de carti de la târg. Nu vor lipsi nici tombole cu premii constând in carti si materiale didactice.


Continuând traditia inaugurata la editiile precedente, Societatea Româna de Radiodifuziune a organizat, in cadrul târgului, standurile „Scriitori de radio“ si „Unde se scrie româneste“, reunind publicatii in limba româna aparute in strainatate. In incinta exista si traditionalul „Cos al Târgului“, având ca scop reunirea donatiilor de carte din partea expozantilor si a vizitatorilor, carti care vor avea ca destinatie câteva biblioteci scolare din Voivodina si Valea Timocului.


Dintre marii absenti au facut parte reprezentantii Editurii Humanitas, insa locul acestora a fost suplinit de cei ai librariilor Humanitas, având standuri cu carti extrem de valoroase aparute la aceasta prestigioasa editura. Cunoscuta Editura Polirom a absentat de la acest târg de carte, nu a avut standuri, la fel intâmplându-se si cu Editura Institutului Cultural Român. In schimb au avut standuri: Editura Didactica si Pedagogica, Oxford Educational Centre, Editura Paralela 45, Pearson Education Longman, Centrul de Carte Straina Sitka-Alaska, Editura Sophia – Societatea de Difuzare Supergraph, Editura Universitara, Fisher Educational, Editura Casa Radio si altele.


Tentatia cumparatorilor a fost indreptata catre Editura Didactica si Pedagogica. De ce? Pentru simplul motiv ca aceasta comercializeaza manuale pentru invatamântul prescolar, primar, gimnazial, liceal, universitar, lucrari auxiliare, tratate, lucrari metodice si didactice, pedagogie, medicina, beletristica si alte lucrari de interes general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS