23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDOOM 2 rastoarna ortografia limbii române

DOOM 2 rastoarna ortografia limbii române

Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic 2 (DOOM 2), lansat oficial in vara anului trecut, naste controverse si ridica multe semne de intrebare. Cuvinte ca „niciun“, „nicio“, „intrun“, „intro“ si altele bulverseaza cadrele didactice, dar mai ales pe elevii pregatiti de acestea.


Revizuirile care au fost facute, in urma cu un an, la unele cuvinte existente in Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic 2 (DOOM2) – „niciun“, „nicio“, „intrun“, „intro“ – ii panicheaza atât pe elevi, cât si pe profesori. In timp ce elevii nici nu vor sa auda de aceste reguli noi, profesorii spun ca nu au habar de eventualele schimbari. „Unele modificari de ortografie care au aparut in DOOM sunt aberante. Sunt cuvinte care s-au scris inainte de 1900, când limba româna era abia in formare. Intre timp, ea a evoluat, iar acum, noi ce facem, o mutilam din nou…“, a spus Alexandru Gâdar, inspector scolar adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj.


Din cele spuse de profesorii de limba româna, celebrul DOOM 2, editat de Academia Româna in 2005, „mutileaza limba româna in fel si chip, fiind parca alcatuit fara nici o structura de sustinere“. Potrivit reprezentantului ISJ Dolj, pâna nu va exista o forma finala elaborata de Academia Româna, aceste variante de scriere nu vor fi utilizate de elevi. „Aceste modificari nu se fac peste noapte. Trebuie mai intâi ca dascalii sa se puna la punct si abia apoi sa le explice elevilor noutatile. Lucru greu de facut in conditiile in care nici noi nu am vazut dictionarul, ci doar câteva sinteze. Cred ca va fi creata cu siguranta o mare confuzie. Se va produce un haos general. Pâna in prezent, ISJ nu are un program strict care sa reglementeze aceasta scriere. Vom astepta confirmarea ministerului si cea a Academiei“, a explicat inspectorul scolar, care a adaugat si faptul ca reglementarea va intra in vigoare abia din anul 2007.


Noua scriere nu-i tenteaza pe elevi si studenti


O parte dintre elevi au aflat despre aceste modificari din discutiile cu parintii sau cu profesorii, dar noua scriere nu-i tenteaza. Cei mai multi spun ca, atâta timp cât nu-i va afecta la examenele din acest an, nu este nici o problema. „O sa ne fie destul de greu sa ne acomodam. Cred ca va iesi un amalgam. Am inteles de la profesoara noastra ca sunt mai multe variante care se vor incurca unele pe altele. Eu, personal, nu cunosc modificarile, nici nu le-am vazut, dar cred ca o sa ne fie greu sa le invatam din mers. Sper ca la examenele din vara sa nu se tina cont de ele“, a spus o eleva de la Colegiul National „Carol I“ din Craiova.


La acest capitol, nici studentii nu stau prea bine. Din cele spuse de prof. univ. dr. Cecilia Capatâna, sefa catedrei de Limba româna de la Facultatea de Litere din Craiova, nu toti studentii cunosc reglementarile. Singurii care sunt in avantaj si care se pare ca au lucrat in acest an dupa noua scriere sunt cei de la Facultatea de Litere. „Dupa un an, Academia Româna face apel catre toate institutiile de invatamânt ca, incepând din aceasta vara, noua scriere sa fie pusa in aplicare. Intentionam ca in cadrul Facultatii de Litere, in prima saptamâna din semestrul al II-lea, mai precis dupa 27 februarie, sa elaboram un curs post-universitar pe aceasta tema. Cursul se adreseaza in primul rând celor din sistemul educational, educatoare, invatatoare, profesori, dar si mediei in general. Fiind multe schimbari, ele trebuie aprofundate si studiate, pentru a ne putea acomoda cu ele. Studentii de la Litere trebuie sa se familiarizeze cu acestea, in speta cei din anul IV. Noile norme nu sunt aiuristice si fara-ndoiala au o baza solida. Tinerii se vor obisnui cu ele pâna la urma“, a explicat prof. univ. dr. Cecilia Capatâna.


Totodata, profesorul de specialitate a intarit ideea ca tinerii, vor, nu vor, trebuie sa accepte aceasta metoda, iar fata de editia precedenta, noul DOOM cuprinde inca 2.500 de cuvinte, majoritatea neologisme provenite din limba engleza, care nu se vor mai scrie prin asimilarea lor de catre limba româna, ci exact cum se scriu in original. Daca in vechiul DOOM penalti se scria cu „i“, editia recenta propune scrierea cu „y“.


Un an de pregatire


Conform inspectorului de limba româna, prof. Gabriela Cojocareanu, de la ISJ Dolj, in prezent exista profesori care folosesc scrierea promovata de DOOM 2, desi aceasta va intra in vigoare anul viitor, când profesorii vor corecta lucrarile testelor nationale si cele ale bacalaureatului dupa noile reglementari. „Pâna atunci, si profesorii, si elevii trebuie sa se acomodeze cu formele noi. Elevii s-ar putea sa se obisnuiasca mai repede totusi decât profesorii care ani la rând au scris altfel. Totusi, este o forma de scriere care trebuie respectata, iar copiilor le va fi usor sa asimileze noul“, a spus Gabriela Cojocareanu.


Parerea lingvistilor


E bine de stiut ca „nici un“/„nici o“ se vor scrie separat doar atunci când sunt fie adverb plus articol, fie conjunctie plus numeral. Printre schimbarile propuse de noua editie a Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Române se mai numara capsune, devenit capsuni, cirese, devenit ciresi, mass-media, care la origine este la plural, acordat la singular.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII