12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTineri vâlceni dependenti de heroina

Tineri vâlceni dependenti de heroina

Ascunsi de ochii societatii, câtiva tineri vâlceni dependenti de heroina lupta pentru a reveni la o viata normala. Ademeniti de traficantii de stupefiante din Bucuresti, unii nu au ramas doar consumatori, devenind si distribuitori. O parte dintre membrii retelei au ajuns dupa gratii, altii incearca sa scape de dependenta. Din pacate, la Vâlcea nu exista inca un centru de dezintoxicare.


Campaniile antidrog nu au reusit sa ii convinga pe unii de riscurile pe care le presupune consumul de stupefiante. Studiile arata insa ca vârsta persoanelor care incearca drogurile pentru prima oara a scazut la 14-15 ani.


Daca, la Vâlcea, in anii trecuti, politia nu a facut publica existenta consumatorilor de droguri, in prezent, reprezentantii Centrului de Consiliere si Prevenire Antidrog (CCPA) Vâlcea recunosc ca ei exista si incearca sa-i ajute pe cei care vor sa scape de dependenta. Daca la inceput drogurile au fost o tentatie, o placere de moment, o modalitate de a obtine momente de relaxare si euforie, ei au devenit repede dependenti, iar personalitatea lor a fost profund afectata. Majoritatea au fost adusi la CCPA de persoanele apropiate.


„Multi au fost adusi de parinti, pentru a primi ajutor de specialitate. Când un consumator vine singur aici, inseamna ca el este pe jumatate vindecat“, a declarat comisarul Constantin Durleci, seful Biroului Regional al CCPA. Victimele nu isi procurau heroina din Vâlcea, ci din marile orase ale tarii.


„Drogurile erau cumparate din Bucuresti, cel mai des de la dealeri ce faceau parte dintr-un grup organizat. Din ultimele date rezulta ca 13 membri ai retelei, printre care si traficanti, sunt arestati. Tinerii din Vâlcea nu au ramas in timp doar consumatori, ci au devenit si vânzatori. Totusi, sub incidenta legii, consumatorii de droguri care solicita singuri ajutor inainte de a fi prinsi de politie sunt scutiti de inchisoare“, a precizat comisarul-sef Adrian Cazan, seful IJP Vâlcea.


Vâlcea ar putea avea cel mai mare centru de recuperare din tara


Situatia este destul de grea pentru persoanele dependente de droguri din Vâlcea, pentru ca nu au un centru de dezintoxicare. Nici macar sediul CCPA nu dispune de spatiul necesar desfasurarii activitatii de prevenire.


„Am avut promisiuni pentru a ne putea extinde, dar incaperea respectiva a fost inchiriata unei societati comerciale. Cât despre sponsorizari… Am primit doar atât cât sa punem mentine in stare de functionare faxul“, a spus comisarul Constantin Durleci.


Deocamdata, cel mai bun loc pentru recuperarea dependentilor de droguri este la Obreja, in Bucuresti. Pentru ca victimele sa poata fi salvate, trebuie respectate mai multe conditii.


„Pentru a avea efect vindecarea, trebuie sa dispunem de tratamente psihice, psihologice, sali de recoltari, cabinete medicale, laboratoare, terenuri de sport si o multime de spatii in care dependentii sa aiba activitate. Daca vom putea realiza acest centru la Govora, el ar fi unic in tara, dar proiectul costa aproximativ doua milioane de euro“, a explicat seful Biroului Zonal CCPA.


Campanii antidrog demarate in Vâlcea


Proaspata echipa alcatuita la CCPA Vâlcea va demara in curând doua campanii de prevenire a consumului de substante nocive.


Prima actiune presupune consilierea conducatorilor auto in privinta consumului de alcool la volan, pentru evitarea unor accidente rutiere. A doua campanie priveste educarea in scopul prevenirii consumului de stupefiante de catre elevii din scolile din Râmnicu Vâlcea. Acestia vor asista la prelegeri pe tema riscurilor consumului de droguri, vor primi carti si brosuri.


Vlad – o moarte dureroasa


Vlad era un baiat obisnuit. Astazi, imaginea lui indoliata, creionata pe o plansa, e doar exemplul unei morti dureroase. A inceput cu „iarba“, a continuat cu pastile si a ajuns la heroina. La numai 24 de ani, Vlad s-a stins, pentru el dependenta a insemnat moartea. Povestea lui ar trebui sa ne invete un lucru simplu: sa spunem „NU“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU