10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA fost gasita si cealalta fata disparuta

A fost gasita si cealalta fata disparuta

Dupa ce i-au dat de urma fiicei disparute a politistului Iovancea, oamenii legii au descoperit-o aseara pe Raluca Madalina Iancu, cealalta fata disparuta.


Raluca Madalina Iancu, de 13 ani, din Craiova, eleva in clasa a VII-a la Grupul Scolar „Petrache Triscu“, tânara care a disparut in data de 5 ianuarie, a fost gasita aseara de politisti in comuna Argetoaia, unde se afla impreuna cu prietenul ei, la niste rude de-ale acestuia. Rudele si cunoscutii fetei spun ca este un copil muncitor si destul de bun la invatatura. „Fata noastra se ducea in fiecare zi la scoala si nu prea pleca de acasa dupa ce venea. Se mai ducea la magazinul de lânga noi, unde o mai ajuta pe vânzatoare, ca sa strânga câte un ban de caiete“, sustine Ion Iancu. Cele spuse de rudele fetei au fost confirmate de gestionarul magazinului respectiv, o alimentara de pe strada Traian Demetrescu, din vecinatatea locuintei familiei Iancu. „Este un copil destul de bun si silitor. Stiu ca se ducea in fiecare zi la scoala, iar dupa ce venea trecea pe la mine si ma mai ajuta la curatenie. Câteodata ii mai mintea pe ai ei ca este la mine si pleca prin oras, dar, in general, nu le facea probleme, nu am auzit sa o certe prea des“, a declarat Vasilica Balan, vânzatoarea de la magazin.


„Politia trebuie sa isi dea interesul mai mult“


Familia Iancu a continuat cautarile si i-a ajutat cum a putut pe politistii craioveni. „Am dus azi (ieri – n.r.) o prietena de-a ei la politie, ca sa o intrebe ei de Raluca. Facem si noi ce putem ca sa ii ajutam“, a declarat Ion Iancu, bunicul fetei.


Rudele Ralucai banuiau ca fata a plecat impreuna cu prietenul sau. „Noi credem ca a plecat cu baiatul ala, Adita, care este si el plecat de acasa, si ca politia de acolo ar fi trebuit sa plece cu cercetarile. Or fi plecati pe la rudele baiatului, la Caracal sau la Racari, iar cei de la politie trebuie doar sa dea un telefon ca sa se ocupe agentii de acolo. Ne e frica de ce se poate intâmpla cu fata noastra, mai ales cu cazurile astea de copii disparuti. A mai fost fata aia de politist disparuta, dar am auzit ca au gasit-o repede, dupa nici o zi“, au declarat rudele fetei, inainte ca aceasta sa fie gasita.


Alta ruda a adolescentei credea ca politistii nu si-au dat toata silinta pentru a le gasi copila. „Politia trebuie sa se ocupe mai mult, sa isi dea interesul mai mult. Am fost aseara (miercuri seara – n.r.) la baiatul asta acasa, dar nu am reusit sa dovedim nimic. Una e când mergem noi, iar alta e când se duc cei de la politie. Politia poate sa faca mai mult daca se duce acolo si ii ia la intrebari pe parintii baiatului“, declara, de asemenea, Ion Duduianu, unchiul Ralucai Iancu.


Operatiune complexa si delicata


Cautarea copiilor disparuti este, in opinia politistilor, o operatiune deosebit de complexa si delicata. „Imediat dupa primirea sesizarii, o echipa operativa se deplaseaza la domiciliul copilului pentru a stabili daca este vorba despre o disparitie suspecta. Se discuta cu parintii, cu vecinii, cu prietenii, cu colegii si profesorii de la scoala, se afla semnalmentele, se aduna informatii despre cum era imbracat copilul si ce bagaje avea cu el când a fost vazut ultima data. Daca se constata ca a fost vorba despre o disparitie suspecta, se declanseaza procedura de urmarire generala. Toate datele adunate despre minorul disparut, precum si fotografia se cumuleaza intr-o fisa tip, care se transmite prin reteaua informatica in toate judetele, dar si la Politia de Frontiera. Mai mult, datele din aceasta fisa sunt comparate automat cu cele ale cadavrelor neidentificate din intreaga tara“, a explicat subcomisarul Cristinel Ciocoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IJP Dolj.


Iubire neimpartasita de familie


Dupa aceasta faza preliminara incep cautarile propriu-zise. Echipe mixte, formate din politistii de la Judiciar, Ordine Publica si Proximitate, scotocesc zonele in care s-ar putea adaposti minorul disparut. „Se stabileste un cerc de relatii – rude, prieteni – la care echipa se duce pentru a-l cauta pe minorul disparut. Spre exemplu, in cazul Ralucai Iancu, am cautat-o pe fata intâi prin toata zona centrala a orasului, prin baruri, discoteci, sali de internet, inclusiv prin centralele termice. I-am contactat prietenele, am cautat-o si la Racari, unde banuiam ca s-a dus cu prietenul ei. Orice ar spune unii, nu am facut nici un fel de diferenta intre cautarea fetei politistului si cautarea Ralucai Iancu. Pentru noi, toate disparitiile sunt la fel de grave. In cele din urma am gasit-o la Argetoaia, impreuna cu prietenul ei, la niste rude de-ale acestuia“, a precizat subcomisarul Ciocoiu.


Pista pe care au mers politistii este aceea a unei iubiri mult prea timpurii – si neimpartasite de familie – intre Raluca si Adi, un adolescent de 16 ani, despre care oamenii legii spun ca s-ar ocupa cu spargerea de autoturisme.


Disparitie, dar nu suspecta


Nu toate cazurile de disparitie sunt considerate suspecte. Un exemplu ar fi cazul craiovencei Alina Gabriela Oanta, de 17 ani si jumatate, care, pe 9 noiembrie 2005, a fugit de acasa. Nu cu mâna goala, ci cu 750.000.000 de lei si 1.600 de euro, bani pe care familia ii obtinuse in urma vânzarii unui apartament. „In aceasta situatie, nu putem spune ca este vorba despre o disparitie suspecta, in conditiile in care fata a telefonat de mai multe ori acasa si pe la prieteni, spunând ca este bine si ca inca se mai gândeste daca sa revina sau nu acasa“, a precizat scms. Cristinel Ciocoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS