Craiovenii care vor sa faca o investitie in scop locativ (cumpararea, construirea, reabilitarea, modernizarea, extinderea imobilelor) si pot sa mai astepte câtiva ani au ca varianta, pe piata ofertelor de finantare, sistemul de economisire-creditare. Acesta este un produs bancar pentru contractarea caruia nu exista limita de vârsta sau de venit. Intre banca si client se va incheia un contract de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, denumit contract de economisire-creditare. In baza acestuia, clientul se obliga sa economiseasca, pe o perioada de cel putin 18 luni, o suma minima de bani – la Raiffeisen, aceasta suma, compusa din banii depusi, dobânzi aferente si prima de stat, trebuie sa ajunga la jumatatea sumei contractate.
Pe parcursul perioadei de economisire, clientul primeste de la banca finantatoare (casa de economii pentru domeniul locativ) o dobânda fixa de 3% pe an. Statul, la rândul sau, acorda sprijin financiar sub forma primei de stat, care, potrivit Legii nr. 541/2002, este in valoare de 30% din suma economisita de client in anul respectiv, fara a depasi insa cuantumul unui salariu lunar mediu brut pe economie, comunicat de autoritatea nationala de statistica la finele anului.
Economisirea acestor bani ofera un grad mare de bonitate pentru obtinerea creditului, pe care banca finantatoare trebuie sa-l acorde la sfârsitul perioadei de economisire. O data creditul obtinut, beneficiarul acestuia trebuie sa achite suma imprumutata si dobânda aferenta, cuprinsa intre 6% si 8% pe an.
In acest moment, pe segmentul pietei de economisire si creditare in sistem locativ, isi desfasoara activitate Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte si BRD prin programul Multiplan.